Παραπολιτικά

Άχρηστες οι ευκαιρίες

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για την παροχή στέγασης σε διαμερίσματα και τη στήριξη μέσω προπληρωμένων καρτών των προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση – ESTIA, με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη Θεσσαλία ο μόνος Δήμος που αρνήθηκε να συνεργαστεί και δεν μετείχε στη συνάντηση που κάλεσε ο π. υπουργός κ. Μουζάλας, ήταν ο Δήμος Βόλου.

Η στέγαση σε διαμερίσματα βελτιώνει την καθημερινότητα των προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, διευκολύνοντας την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες, συμπεριλαμβανόμενης και της εκπαίδευσης. Με αυτό τον τρόπο σταδιακά υποστηρίζεται η ένταξη αυτών που θα παραμείνουν στη χώρα. Η τοπική κοινωνία εμπλουτίζεται με τη συνύπαρξη με τα νέα μέλη της, ενώ η τοπική οικονομία ενισχύεται με την ενοικίαση των διαμερισμάτων. Στη Λάρισα, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, το πρόγραμμα αξιοποιήθηκε και εκατοντάδες διαμερίσματα νοικιάστηκαν. O Δήμος στέρησε για μια ακόμη φορά χρήματα -πολλά χρήματα- από την τοπική οικονομία.
Η άρνηση του Δήμου Βόλου για συνεργασία έχει καταγραφεί από την Ύπατη Αρμοστεία και παρουσιάστηκε σε δημοσιογραφικό σεμινάριο την Παρασκευή στο Βόλο που διοργάνωσαν το Δίκτυο Χάρτα της Ειδομένης και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Σήμερα στις εγκαταστάσεις του ΜΟΖΑ στον Βόλο ζουν 150 πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων. Μέσα από το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ θα μπορούσαν να ζουν σε διαμερίσματα καθώς η Ευρώπη διαθέτει δίνει μέχρι 400 ευρώ τον μήνα για τη στέγαση μιας οικογένειας. Στη Λάρισα νοικιάζονται 87 διαμερίσματα, στα Τρίκαλα 70 και στην Καρδίτσα 51. Οι ιδιοκτήτες λαμβάνουν ενοίκιο, ενισχύεται η τοπική οικονομία αλλά στον Βόλο η μια ευκαιρία χάνεται μετά την άλλη. Δεν χρειαζόταν να δουν την υπόθεση ανθρωπιστικά και ούτε κανείς ανέμενε κάτι τέτοιο. Δεν χαρακτηρίζονται άλλωστε για τις ευαισθησίες τους. Ας έβλεπαν όμως το ζήτημα ως μια υπόθεση ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών που υποτίθεται φροντίζουν για το καλό τους. Τόσο απλά, τόσο ψυχρά. Ο Δήμος Βόλου και ο «ηγέτης» της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής έχει αποδείξει την «αγάπη» του για τους πρόσφυγες… Βάσιμα πιστεύουμε πως δεν δέχτηκαν να μετέχουν στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ γιατί ο Δήμος Βόλου δεν θα είχε κανέναν λόγο στις συμφωνίες. Και όταν δεν έχεις λόγο, δεν ελέγχεις και όταν δεν ελέγχεις όλα είναι άχρηστα. Ακόμα και οι άνθρωποι…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το