Άρθρα

Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου: Από τη σκιά στο ξέφωτο και δέκα βήματα ακόμη

του Ματθαίου Δραμητινού*

Ένα από τα πρώτα θύματα της επιβολής των μνημονίων στη χώρα μας ήταν η δημόσια υγεία. Μαζικές αποχωρήσεις εργαζομένων, υποχρηματοδότηση, μηδενικές προσλήψεις, διάλυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, φτωχοποίηση πληθυσμού, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μίγμα στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Το μεγάλο στοίχημα των δύο τελευταίων χρόνων ήταν να σταθούν στα πόδια τους, απέναντι σε αυτήν την ασύμμετρη απειλή, αλλά και να αναπτυχθούν προσφέροντας ποιοτική υγεία στους πολίτες.
Το Νοσοκομείο Βόλου, βρέθηκε και αυτό σε ανάλογη κατάσταση αν και κρατούσε ένα επίπεδο που οφειλόταν εν πολλοίς στην αυταπάρνηση και τον ηρωισμό εργαζομένων και γιατρών. Ωστόσο μετά από τέσσερα χρόνια μηδενικών μονίμων προσλήψεων σήμερα μιλάμε για 20 προσλήψεις μονίμων γιατρών ΕΣΥ, 8 σε εξέλιξη και 23 επικουρικοί γιατροί ανανέωσαν τη σύμβαση τους. Στο λοιπό προσωπικό 13 μόνιμοι, 9 επικουρικοί, 30 με ατομικές συμβάσεις και μέσω ΟΑΕΔ, ενώ από την προκήρυξη του 1998 ήλθαν πρόσφατα 4 μόνιμοι υπάλληλοι με μετάταξη. Στον τομέα της χρηματοδότησης αυξήθηκε ο προϋπολογισμός με ένα εκατομμύριο ευρώ περίπου ανά έτος τα τελευταία δύο χρόνια. Δράσεις αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες, αλλά και νέες δομές δημιουργήθηκαν πρόσφατα. Τμήμα παιδοψυχιατρικό, μεταφορά της ψυχιατρικής κλινικής στη νέα ανακαινισμένη πτέρυγα, τμήμα ημερήσιας νοσηλείας, εργαστήριο τοποθέτησης μονίμων βηματοδοτών, εξωτερικό ιατρείο ελέγχου βηματοδοτών, ιατρείο καρδιακής ανεπάρκειας, άνοιγμα όλων των κλινών και επιχάλκωση της ΜΕΘ, δημιουργία λίστας χειρουργείου, επέκταση της μονάδας χημειοθεραπείας σε ανακαινισμένους χώρους. Στο άμεσο μέλλον επεκτείνουμε τη Β παθολογική κλινική σε ανακαινισμένο χώρο της παλαιάς πτέρυγας, δημιουργούμε αυτόνομο τμήμα επειγόντων περιστατικών με πρόσληψη 6 μονίμων γιατρών και προωθούμε την ανταλλαγή κτηρίων με το μουσείο για την δημιουργία, με δωρητές, του ξενώνα φιλοξενίας συγγενών νοσηλευομένων.

Στο επίπεδο του νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού το Νοσοκομείο Βόλου έχει αλλάξει φυσιογνωμία. Πλήρης αξιοποίηση δωρεών συμπολιτών μας ύψους 500.000 ευρώ σε σύγχρονα μηχανήματα εκσυγχρόνισαν τη μονάδα τεχνητού νεφρού, την καρδιολογική, την ουρολογική κλινική, τη μονάδα χημειοθεραπείας και τα εξωτερικά ιατρεία. Αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία ΕΣΠΑ και ΠΔΕ φέρνουμε στο νοσοκομείο έργα ύψους 1,9 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία μέσα στην επόμενη διετία πλήρους αιμοδυναμικού εργαστηρίου με τον στεφανιογράφο, νέο ψηφιακό ακτινολογικό και υπέρηχο για το ακτινολογικό, πλήρη ψηφιακή χειρουργική αίθουσα, σύγχρονο εξοπλισμό για την ΜΕΘ και το παθολογοανατομικό εργαστήριο.
Σχεδιάζουμε την εισαγωγή νέων μεθόδων οργάνωσης και χρηματοοικονομικής διοίκησης (διοίκησης με στόχους, ολική ποιότητα, συμμετοχή εργαζομένων και ασθενών). Αποσυμφόρηση των μονάδων αιχμής μέσα από την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης. Στα ΤΕΠ και στα ΤΕΙ του νοσοκομείου το 2016 εξετάσθηκαν 170,000 ασθενείς (όλος ο πληθυσμός της Μαγνησίας) δεδομένου ότι εξυπηρετούνται όλοι στο σύστημα υγείας, ασφαλισμένοι, ανασφάλιστοι και μετανάστες . Με την πρότασή μας για τον νέο οργανισμό του Νοσοκομείου που αναμένει έγκριση από το υπουργείο, σχεδιάζουμε την ανάπτυξη νέων τμημάτων, ογκολογική κλινική, αιμοδυναμικού εργαστηρίου, ακτινοθεραπευτικού τμήματος και τμήμα σύγχρονων απεικονιστικών μεθόδων μαγνητικού τομογράφου και πυρηνικής ιατρικής. Στο αναγκαίο αίτημα για μαγνητικό τομογράφο αναζητούνται χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά κονδύλια ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί στα αμέσως επόμενα έτη.

Οι εξωστρεφείς δράσεις και ο συνεχής διάλογος με όλους για την υγεία (πανεπιστήμιο, επιμελητήρια, εκπαίδευση, ειδικές ομάδες πολιτών) στόχο έχει την προάσπιση της υγείας και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας. Σημαντικό κεφάλαιο αποτελεί η βιώσιμη ανάπτυξη με περιβαλλοντολογικούς όρους. Σε συνεργασία με το ΤΕΕ Μαγνησίας, δρομολογούνται επενδύσεις για την μείωση του ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος του νοσοκομείου. Ηλιοθερμία, φωτοβολταϊκά, τοπική παραγωγή οξυγόνου, επεξεργασία αποβλήτων.
Όραμα της διοίκησης και των εργαζομένων του Νοσοκομείου είναι να γίνουμε συνώνυμο της ποιοτικής και αποτελεσματικής παροχής υπηρεσιών και η πρώτη επιλογή της κοινωνίας για την επίλυση όλων των προβλημάτων υγείας της.

*Ιατρού καρδιολόγουΔιοικητή ΑΓΝΒόλου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το