Τοπικά

Αχ. Μπέος: Αναγκαία η λήψη δανείου από τη ΔΕΥΑΜΒ – Εντός του επόμενου μήνα η συζήτηση για την εκκαθάριση

Δάνειο ύψους 6,4 εκατομμυρίων ευρώ θα αιτηθεί ο δήμος Βόλου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για να καλύψει λειτουργικές ανάγκες της ΔΕΥΑΜΒ. Εφόσον εγκριθεί το δάνειο, τα χρήματα θα δίνονται μέσω του Δήμου στη ΔΕΥΑΜΒ, οπότε η ΕΡΓΗΛ που διεκδικεί εκατομμύρια από την Επιχείρηση Ύδρευσης δεν θα μπορεί να προχωρήσει σε κατασχέσεις. Μετά τη λήψη του δανείου το δημοτικό συμβούλιο Βόλου θα κληθεί να αποφασίσει εάν η ΔΕΥΑΜΒ θα προχωρήσει σε εκκαθάριση όπως έχει αποφασίσει η δημοτική αρχή ή θα προχωρήσει με τα σημερινά δεδομένα. Για να μπεί “λουκέτο” στη ΔΕΥΑΜΒ χρειάζονται τα 3/4 των ψήφων του δημοτικού συμβουλίου, δηλαδή πρέπει να συναινέσει η αντιπολίτευση που έχει εκφραστεί αρνητικά σε αυτό το ενδεχόμενο.

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Διαμαντένιας αναρωτήθηκε για ποιον λόγο ο δήμος Βόλου λαμβάνει δάνειο και δεν δίνει στη ΔΕΥΑΜΒ χρήματα από τα ταμειακά διαθέσιμα που ισχυρίζεται πως έχει. Ο Α. Μπέος απάντησε πως δίνεται η δυνατότητα από το Νόμο να ληφθεί δάνειο που θα παρακρατείται η δόση από του κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, ενώ στην ερώτηση του Λεωνίδα Μαυρογιάννη, πρώην αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΜΒ, για το πόσα χρήματα οφείλει ο Δήμος στην Επιχείρηση, ο Α. Μπέος απάντησε πως δεν της οφείλει τίποτα. Σύμφωνα με τον Α. Μπέο το ποσό που οφείλει ο Δήμος στη ΔΕΥΑΜΒ είναι λογιστικό και θα τακτοποιηθεί. Σύμφωνα με τις υπολογιστικές εκθέσεις της ΔΕΥΑΜΒ το ποσό των πέντε εκατομμυρίων ευρώ προέρχεται από τον δήμο και μεγαλοοφειλέτες.

«Η ΔΕΥΑΜΒ οφείλει στον Δήμο και όχι ο Δήμος στη ΔΕΥΑΜΒ», δήλωσε ο Α. Μπέος και υποστήριξε πως πρέπει να ληφθεί το δάνειο «γιατί όταν ενός του χαρίζουνε γαϊδαρο δεν τον κοιτά στα δόντια». Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην υπόθεση της ΕΡΓΗΛ λέγοντας πως όταν το 2012 δόθηκε από την δημοτική αρχή Σκοτινιώτη ένα εκατομμύριο στην ΕΡΓΗΛ δεν λήφθηκε απόφαση δημοτικού συμβουλίου. Τις δηλώσεις του Α. Μπέου διέψευσε ο Κ. Μαυρογιάννης λέγοντας πως υπήρχε δικαστική απόφαση αμετάκλητη για την καταβολή του 1 Εκατομμυρίου ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως το 2012, μετά από διεκδίκηση της ΕΡΓΗΛ, ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ από τη ΔΕΥΑΜΒ το Τμήμα Αναστολών του Αρείου Πάγου αποφάσισε (αρ. απόφασης: 1/2012) να ανασταλεί η εκτέλεση της απόφασης του Εφετείου για το πέραν του ενός εκατομμυρίου ποσό, μέχρι να εκδοθεί απόφαση του Αρείου Πάγου επί της αναιρέσεως που είχε ήδη καταθέσει η ΔΕΥΑΜΒ. Με βάση την απόφαση αυτή, η ΔΕΥΑΜΒ υποχρεώθηκε να καταβάλει τότε στην ΕΡΓΗΛ, όχι ολόκληρο το τεράστιο ποσό που της είχε επιδικαστεί με την τελεσίδικη -και συνεπώς εκτελεστή- απόφαση του Εφετείου, αλλά ποσό 1 εκατομμυρίου, προκειμένου να αποτραπεί η αναγκαστική εκτέλεση, δηλαδή οι κατασχέσεις των λογαριασμών της και όλα τα συναφή.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης -εκτός της ΛΑΣ που ψήφισε «λευκό» – ενέκριναν τη λήψη δανείου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το