Οικονομία

ΑΑΔΕ: Καλεί 42.000 συνταξιούχους να δηλώσουν τα αδήλωτα αναδρομικά

Περίπου 42.000 συνταξιούχοι φαίνεται να μην έχουν υποβάλει τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, για να δηλώσουν στην Εφορία τα αναδρομικά που έλαβαν το 2014, ώστε να φορολογηθούν για αυτά, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ. Μέσα στην εβδομάδα η ΑΑΔΕ θα ξεκινήσει τις ενημερώσεις των εν λόγω συνταξιούχων είτε με email, είτε με τηλεφώνημα και θα τους καλεί να επισκεφθούν την Εφορία τους για την υπόθεση.

Τα αδήλωτα αναδρομικά υπερβαίνουν ακόμα και τις 10.000 ευρώ ενώ μέσα από τις διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ εντοπίστηκαν πέντε φορολογούμενοι, οι οποίοι απέκρυψαν αναδρομικές απολαβές της τάξης των 600.000 ευρώ συνολικά ή 120.000 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας.

Οι συνταξιούχοι θα καλούνται να επισκεφθούν την Εφορία τους, και είτε να δηλώσουν τα ξεχασμένα αναδρομικά με εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις, ώστε να γλιτώσουν σημαντικού ύψους προσαυξήσεις, πρόστιμα και τόκους, είτε να αντικρούσουν τους ισχυρισμούς των φορολογικών αρχών υποβάλλοντας στοιχεία που θα αποδεικνύουν το αβάσιμο αυτών των ισχυρισμών.

Με την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων οι εν λόγω συνταξιούχοι έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν τα αναδρομικά ποσά που έλαβαν το 2014 στα έτη που αυτά ανάγονται περιορίζοντας έτσι τη φορολογική επιβάρυνση που προκύπτει. Ωστόσο, δεν θα γλιτώσουν τους φόρους επί των ξεχασμένων εισοδημάτων και τις προσαυξήσεις. Ειδικότερα, θα κληθούν να πληρώσουν:

-τους φόρους που απέφυγαν να πληρώσουν το έτος 2014
-την εισφορά αλληλεγγύης επί του νέου ύψους των εισοδημάτων τους
-τα πρόστιμα και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής για τα έξι χρόνια που μεσολάβησαν.

Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν στις ειδοποιήσεις των αρχών, οι καταλογισμοί των προσαυξήσεων, των προστίμων και των τόκων θα γίνουν αυτόματα από τις ΔΟΥ με αποτέλεσμα να κληθούν να καταβάλουν πολύ υψηλότερα ποσά.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το