Αθλητισμός

A. Παπακωνσταντίνου: Ο Βόλος μπορεί να υποστηρίξει δύο ομάδες στη Σούπερ Λιγκ

Την άποψη ότι ο Βόλος μπορεί να υποστηρίξει δύο ομάδες στη Σούπερ Λιγκ εξέφρασε ο Αλέξης Παπακωνσταντίνου. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Νίκη μίλησε για το «διαζύγιο» με τον Αλέκο Βοσνιάδη αλλά και για τις εντυπώσεις του από την επίσκεψή του στο γήπεδο της Μπρέντφορντ.

Ο Αλέξης Παπακωνσταντίνου μίλησε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ για τα εξής θέματα:

Για την επίσκεψή του στο γήπεδο της Μπρέντφορντ: «Ο γενικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ Νίκη (σ.σ. Ανδρέας Κικίλιας) δούλεψε στην Μπρέντφορντ για μερικά χρόνια, από το 2013 μέχρι το 2017 αν δεν κάνω λάθος. Επομένως είχε κάποιες σχέσεις με τον αγγλικό σύλλογο. Εγώ ζω στο Λονδίνο και κινούμαι επιχειρηματικά εκεί, με αποτέλεσμα να «κουμπώσει» κάπως και να επισκεφτούμε το κλαμπ.

Μας υποδέχθηκαν μετά χαράς, ενώ είχαν διαθέσιμο χρόνο λόγω της διακοπής για το Μουντιάλ. Ξόδεψαν κάποιες ώρες και μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο και κάποια άλλα στελέχη μάς έκαναν ξενάγηση στις εγκαταστάσεις.

Γενικά η φιλοσοφία Νίκης και της διοίκησης είναι να παίρνουμε απόψεις από πολλά μέτωπα και από άτομα που κινούνται στον χώρο κλπ».

Για το τι είδε στις εγκαταστάσεις της Μπρέντφορντ: «Οι δικές μου παρατηρήσεις από τη συνάντηση και γενικά από τη φιλοσοφία τους είναι ότι μένουν πολύ πιστοί στο πλάνο τους. Σίγουρα μία ομάδα, η οποία ανέβηκε από την Ε’ κατηγορία της Αγγλίας και να έχει βρεθεί και εδραιωθεί στην Πρέμιερ Λιγκ, μόνο τυχαίο δεν είναι.

Θα έλεγα ότι έχουν μια σταθερότητα από άποψη στελεχών, αλλά και διοικητική σταθερότητα. Έχουν μια συγκεκριμένη κουλτούρα στις μεταγραφές και στα οικονομικά τους. Δεν σπαταλούν χρήματα, δεν κάνουν μεγάλες μεταγραφές.

Ένα δεύτερο στοιχείο είναι ότι αξιολογούνται όλοι συνεχώς και προσπαθούν να μειώσουν λίγο τον ανθρώπινο παράγοντα ως έναν βαθμό, δηλαδή με αλγόριθμούς και αριθμούς, πράγμα που τους έχει βοηθήσει αρκετά. Βέβαια χρειάζεται και ένα προσωπικό που ξέρει τι να κάνει με όλα αυτά τα δεδομένα και τις αξιολογήσεις. Έχουν αναβαθμιστεί πολύ πάνω σ’ αυτό το πλάνο.

Ένα τρίτο στοιχείο που μου έκανε μεγάλη εντύπωση είναι και μου το έδωσαν σαν συμβουλή, είναι ότι στον χώρο του ποδοσφαίρου θα παρουσιάζονται πάρα πολλοί που θα σου πουν ότι τα ξέρουν όλα. Όποιος σου πει αυτό, να τον κάνεις πέρα και να προχωρήσεις με δικά σου κριτήρια».

Για τη μεγάλη βάση δεδομένων της Μπρέντφορντ: «Αυτοί προσπαθούν να παντρέψουν το ποδόσφαιρο και το «analytics». Σίγουρα έχουν ένα πλεονέκτημα, γιατί ο ιδιοκτήτης, ο κ. Μπέναμ, έχει μια τέτοια εταιρεία, ο οποίος δίνει τα στοιχεία στις στοιχηματικές εταιρείες. Επομένως διαθέτουν μια τεράστια βάση δεδομένων. Βέβαια το να έχεις μια βάση, δεν σημαίνει και τίποτα, γιατί θα πρέπει να την αξιολογήσεις και να τη διαχειριστείς. Είναι ένα κλαμπ πολύ προσγειωμένο. Την ομάδα διοικητικά και οργανωτικά την «τρέχουν» 70 άτομα. Έχουν κάνει πολύ ενδιαφέρονται πράγματα και φαίνεται όλη η φιλοσοφία και η κουλτούρα ενός συλλόγου».

Για το ότι η διοίκηση ενός συλλόγου στην Αγγλία δεν θεωρείται χόμπι: «Όχι, δεν είναι χόμπι, αλλά δεν είναι και το άλλο άκρο. Τα ίδια στελέχη βρίσκονται εκεί από την Ε’ κατηγορία. Ουσιαστικά είναι σαν κάποιος από το τοπικό πρωτάθλημα να βρεθεί στη Σούπερ Λιγκ. Έχουν μια «ζεστασιά», δεν είναι μόνο οι αριθμοί. Βασίζονται πάνω σ’ αυτούς, αλλά όχι μόνο εκεί. Θέλουν να προσφέρουν ποιοτικά στους φιλάθλους, ειδικότερα τη μέρα που πηγαίνουν στο γήπεδο. Επιδιώκουν να προάγουν το πρωτάθλημα, να περνάει καλά ο κόσμος στους αγώνες, έχουν ειδικούς χώρους για τις οικογένειες και για άτομα με ειδικές ανάγκες. Έχουν προνοήσει για πάρα πολλά πράγματα. Τους νοιάζει πρώτα απ’ όλα ο άνθρωπος.

Η Μπρέντφορντ απέχει πολύ από τη Σούπερ Λιγκ 2, αλλά δεν πειράζει. Βήμα-βήμα θα προχωρήσουμε και θα έρθουν τα πράγματα με περισσότερη αισιοδοξία».

Για το τι μπορεί να εφαρμοστεί στη Νίκη απ’ όσα είδε στην Αγγλία: «Αρκετά από αυτά που είδαμε, είναι εφαρμόσιμα στη Σούπερ Λιγκ 1. Και η δική μας προσέγγιση προς τους φιλάθλους μας μέσω των social media πηγαίνει προς σ’ αυτή την κατεύθυνση. Αυτά γίνονται. Επίσης και στο κομμάτι των analytics γίνεται κάτι. Βέβαια εμείς δεν μπορούμε να συναγωνιστούμε ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ για παίκτες κλπ, αλλά υπάρχουν κάποιοι τομείς όπου μπορούμε να κάνουμε πράγματα. Για παράδειγμα είμαι αντίθετος με το σκεπτικό ότι είμαστε στην Ελλάδα και ότι δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε τίποτα. Γιατί να μην μπορούμε να κάνουμε κάποια από αυτά; Βέβαια βλέποντας την ελληνική πραγματικότητα δεν σε αφήνει να ελπίζεις ότι θα φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο σε 10-20 χρόνια. Ωστόσο και στο 20% να φτάσουμε θα είναι πρόοδος για εμάς. Αυτό είναι το βασικό μας μέλημα».

Για την αποχώρηση του Αλέκου Βοσνιάδη: «Πάντα υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας. Κακώς που έγινε όλο αυτό, αλλά συμβαίνουν κι αυτά. Μέσα στο πλάνο είναι όταν εμπλέκονται εγωισμοί κλπ. Λόγω συγκομιδής βαθμών και όχι για κάποιον άλλον λόγο, γιατί είχαμε 4 βαθμούς μετά από 5 αγωνιστικές, αναγκαστήκαμε κι εμείς να κάνουμε μια αλλαγή. Μετά την αλλαγή έχουμε δύο συνεχόμενες νίκες και προχωράμε με αισιοδοξία στο πρωτάθλημα.

Για το αν ο Βόλος έχει δυναμική για τρεις ομάδες: «Ο Βόλος έχει μια δυναμική. Έχει 150.000 κατοίκους. Βέβαια το να βρίσκονται και οι τρεις ομάδες στη Σούπερ Λιγκ είναι δύσκολο. Αντίθετα το να δούμε δύο ομάδες στη Σούπερ Λιγκ και μία στη Β’ ή τη Γ’ κατηγορία δεν θεωρώ ότι δεν μπορεί να το υποστηρίξει η πόλη. Σίγουρα η Νίκη και ο Ολυμπιακός είναι ιστορικές ομάδες και είναι δύσκολο να συγχωνευτούν. Την ίδια άποψη έχουν και στο εξωτερικό όπου κοιτάζουν και τους αριθμούς. Ο φίλαθλος είναι ταγμένος σε μια ομάδα. Η πόλη αγαπάει το ποδόσφαιρο και μπορεί να το υποστηρίξει».

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το