Οικονομία

Aυστριακός «κουρέας» για τα ελληνικά ομόλογα

Ο Όμιλος Vienna Insurance Group διέγραψε το 25% της ονομαστικής αξίας ομολόγων της χώρας μας από το χαρτοφυλάκιό του

Μια από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές της κεντρικής Ευρώπης, η Vienna Insurance Group AG, έχει εγγράψει στα βιβλία της τα ελληνικά ομόλογα με αξία μειωμένη κατά 25%, προεξοφλώντας κατά κάποιον τρόπο το «κούρεμα» της αξίας τους.

«Υπάρχουν συζητήσεις για το εάν θα υπάρξει «κούρεμα» εθελοντικά ή μη» τόνισε ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για αυτό».

Ο κ. Ζίμχαντλ είπε ότι τα ποσοστά «κουρέματος» των ομολόγων διαφέρουν για τις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, χωρίς να δώσει άλλες πληροφορίες, πέρα από το ότι ο αυστριακός Όμιλος δεν προχώρησε σε διαγραφή της αξίας των ιταλικών ομολόγων. Η συνολική ζημιά για τον Όμιλο από τα κρατικά ομόλογα ανέρχεται σε χαμηλό διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων, είπε.

Συνολικά η VIG έχει στο χαρτοφυλάκιό της ομόλογα των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης ύψους 10 έως 12 δισ. ευρώ.

Τη μείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων προτείνει και το ινστιτούτο Bruegel που είναι δεξαμενή σκέψης με επιρροή στις ευρωπαϊκές υποθέσεις. «Νομίζουμε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι διατηρήσιμο και είναι καλύτερα να γίνει τώρα και όχι

αργότερα η αναδιάρθρωσή του», δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ο κ. Ζολτ Ντάρβας, ο οποίος ετοιμάζει σχετική έκθεση για να δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα πριν

από το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στις 4 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Ντάρβας είπε ότι αν υποτεθεί ότι το χρέος της Ελλάδας πρέπει να μειωθεί

στο 90% του ΑΕΠ, το «κούρεμα» των ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι 40% φέτος, ενώ θα αυξηθεί στο 60%, αν η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης περιμένει έως το 2013.

«Όσο πιο γρήγορα πραγματοποιηθεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τόσο μικρότερες θα είναι οι ζημίες για τους επενδυτές» επισημαίνει χαρακτηριστικά το ινστιτούτο.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς εκτιμά ότι αυτό έχει διογκωθεί τόσο που η Αθήνα δεν θα καταφέρει να το εξυπηρετήσει.

Πώς θα γίνει η αναδιάρθρωση

για 140 δισ. ευρώ σε 4 φάσεις

Σε 4 φάσεις φαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί το σχέδιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Παρά τις διαψεύσεις από την ελληνική πολιτική ηγεσία το κεφάλαιο αναδιάρθρωσης χρέους έχει ανοίξει ξεκάθαρα.

Το σχέδιο, το οποίο έχει εκπονηθεί, θα περιλαμβάνει 4 στάδια, όπως αναφέρουν στελέχη ξένων οίκων στο Λονδίνο στο www.bankingnews.gr.

– Στάδιο πρώτο: Επιμήκυνση του νέου χρέους των 110 δισ. ευρώ με μείωση του επιτοκίου στο 3,8% με 4%. Χρόνος υλοποίησης 2-3 μήνες.

– Στάδιο δεύτερο: Επιμήκυνση του παλαιού χρέους και ειδικά των περιόδων 2012 ή 2013 με 2016 με 2018. Θα υπάρξει αναπροσαρμογή κουπονιών και επιτοκίων σε ομόλογα ύψους 140 δισ. ευρώ. Δεν θα περιλαμβάνονται τα έντοκα και οι αποδόσεις μακροπρόθεσμης διάρκειας π.χ. 20 ή 30 χρόνια. Χρόνος υλοποίησης του σχεδίου αυτού θα ξεκινήσει από το τέλος της άνοιξης με αρχές καλοκαιριού του 2011.

– Στάδιο τρίτο: Το ελληνικό δημόσιο σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επαναγοράζει ελληνικό χρέος με στόχο 40-50 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές που σημαίνει κέρδος 15 δισ. ευρώ.

Χρόνος υλοποίησης του σχεδίου αυτού περί το φθινόπωρο με τέλος του 2011.

– Στάδιο τέταρτο: Το «κούρεμα» (haircut) θα αποτελέσει το τελευταίο στάδιο του ελληνικού δράματος και θα είναι ύψους 25% με 30%, πιθανότερο σενάριο 30%, και θα υιοθετηθεί ως λύση μόνο αν δεν αποδώσουν τα 3 πρώτα στάδια τα οποία νομοτελειακά με αυτό τον τρόπο ή με παραλλαγές αυτών θα υλοποιηθούν.

Για τις ελληνικές τράπεζες haircut σημαίνει κεφαλαιακή απώλεια 15 δισ. ευρώ.

Χρόνος υλοποίησης του σχεδίου αυτού κάποια στιγμή μέσα στο 2012.

«Η αναδιάρθρωση χρέους

θα σώσει το ευρώ»

Μπορεί oι ισχυροί του πλανήτη που συμμετέχουν στο World Economic Forum στο Νταβός, να φτάνουν με… ελβετικά φράγκα στο πορτοφόλι τους, ωστόσο, όπως φαίνεται, στο μυαλό τους θα έχουν το ευρώ και το μέλλον του ευρωπαϊκού νομίσματος…

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τουλάχιστον για εφέτος, η ζώνη του ευρώ δεν πρόκειται να διασπαστεί και καμία χώρα δεν αναμένεται να κηρύξει στάση πληρωμών. Όμως, η αναδιάρθρωση χρέους είναι με βεβαιότητα στον ορίζοντα για το επόμενο διάστημα και αποτελεί τελικά τη μόνη λύση για να σωθεί η Ευρωζώνη.

Όπως υποστηρίζει ο αναλυτής της Erste Βank κ. Gudrun Egger, το 2011 δεν αναμένεται default κάποιας χώρας του ευρώ, καθώς ούτε για τους αδύναμους αλλά ούτε και για τους δυνατούς της Ευρωζώνης κάτι τέτοιο θα ήταν ωφέλιμο. Όπως προσθέτει, εάν οι πιο αδύναμες χώρες αποφασίσουν να φύγουν από την Ευρωζώνη έτσι ώστε να ανακτήσουν τη χαμένη τους ανταγωνιστικότητα υιοθετώντας τη δική τους νομισματική πολιτική, το χρέος τους θα συνεχίσει να είναι σε ευρώ και μάλιστα θα αυξηθεί, ενώ εάν φύγει μία ισχυρή χώρα από την ζώνη του ευρώ, το νέο της νόμισμα θα ανατιμηθεί, βαραίνοντας σημαντικά τις εξαγωγές.

Όπως υποστηρίζει ο αναλυτής της περιοχής της Ευρωζώνης της Deutsche Bank, κ. Stefan Schneider, με τις σημερινές συνθήκες που κυριαρχούν στην περιοχή, θα είναι σχεδόν αδύνατο για τις πολιτικές αρχές της ΕΕ να βρουν μία λύση η οποία θα ικανοποιήσει πλήρως τις αγορές. Σήμερα η άποψη της αγοράς είναι τόσο διστακτική και τόσο επιφυλακτική που είναι πολύ δύσκολο να της παρουσιαστεί μία λύση και να την θεωρήσει αυτή η στιγμή αξιόπιστη.

Μέρος του προβλήματος είναι πως το ταμείο «έκτακτης ανάγκης» της ΕΕ, το EFSF, είναι μόνον ένα κομμάτι αυτού που πραγματικά θα έπρεπε να ήταν, δεν αρκεί, όπως σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, κ. Willem Buiter. Για να βρεθεί μία σοβαρή και επαρκής λύση στα προβλήματα της Ευρωζώνης, θα πρέπει να υπάρξει ένα δίχτυ ασφαλείας το οποίο θα είναι αρκετά μεγάλο έτσι ώστε να μπορεί να ικανοποιήσει οποιαδήποτε πιθανή ανάγκη για ρευστότητα προκύψει, και αυτό σημαίνει ότι το μέγεθός του θα πρέπει να αγγίζει τα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Buiter, η πιθανότητα διάλυσης της Ευρωζώνης είναι εξαιρετικά απίθανη, ωστόσο, εάν δεν υπάρξουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του χρέους κάποιων χωρών, τότε οι «μαύρες» αυτές πιθανότητες θα αυξηθούν σημαντικά.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, τότε θα υπάρχουν τέσσερα σενάρια σε ότι αφορά την διάλυση του ευρώ: Η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα που θα βγει από την Ευρωζώνη, η Ελλάδα και άλλες αδύναμες χώρες θα βγουν όλες από την Ευρωζώνη, η Γερμανία και άλλες ισχυρές χώρες θα εγκαταλείψουν το ευρώ ή θα υπάρξει μία συλλογική απόφαση να διαλυθεί η Ευρωζώνη.

Πάντως, οι αναλυτές φαίνεται να συμφωνούν πως οι πολιτικοί της ΕΕ θα κάνουν τα πάντα έτσι ώστε να σώσουν τη ζώνη του ευρώ. Όπως πολύ χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Schneider, η Ευρωζώνη θα επιβιώσει. Την ερχόμενη άνοιξη θα υπάρξει ένας μηχανισμός σταθερότητας ο οποίος θα προβλέπει την διαδικασία αναδιάρθρωσης χρέους.

Σύμφωνα με τον κ. Buiter, η ελεγχόμενη αναδιάρθρωση χρέους είναι απαραίτητη για να επιβιώσει το ευρώ και θα πρέπει να συμβεί. Για να αποφύγουν τις άτακτες και μη εθελοντικές πτωχεύσεις χωρών, οι ευρωπαϊκές αρχές θα πρέπει να καταστρώσουν ένα ξεκάθαρο σχέδιο αναδιάρθρωσης χρέους μόλις σχεδιαστεί ο μόνιμος ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας (ESM) ο οποίος θα αρχίσει να ισχύει από τη στιγμή που θα λήξει η «ζωή» του EFSF, στα μέσα του 2013.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

Μοιραστείτε το