Τοπικά

94 νέες ιδρύσεις επιχειρήσεων τον Μάιο στη Μαγνησία μετά την καραντίνα

Παρά τις αντίξοες συνθήκες το επιχειρείν στη Μαγνησία δείχνει να έχει σφυγμό με τους νέους επαγγελματίες να προσπαθούν να δημιουργήσουν μια επιχείρηση και να πορευτούν πάντα με οδηγό την ελπίδα ότι θα τα καταφέρουν.
Τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας για τον περασμένο Μάιο, που ήταν και ο πρώτος της επιστροφής στην κανονικότητα μετά την εξάμηνη καραντίνα, αποτυπώνουν αυτή τη τάση που αν μη τι άλλο είναι ελπιδοφόρα.
Βέβαια δεν λείπουν οι δυσκολίες λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας, καθώς η πανδημία ακόμη δεν τελείωσε, ενώ υπάρχει ακόμη και το ζήτημα της υφής των επιχειρήσεων, δηλαδή να μην ανοίγουν μόνο καφετέριες οι οποίες θα κλείσουν μέσα σε ένα χρόνο, όπως έχει δείξει το παρελθόν σε ορισμένες περιπτώσεις.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» «το επιχειρείν ποτέ δεν σταματά και θα εξελιχθεί ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες, όπως είναι η πανδημία. Ενδεικτικό αυτού του γεγονότος είναι πως το ισοζύγιο των εγγραφών και των διαγραφών επιχειρήσεων για τον Μάιο, όταν δηλαδή άνοιξε ξανά η οικονομία, είναι θετικό. Νέες επιχειρήσεις ανοίγουν και ο κόσμος δείχνει να θέλει να δραστηριοποιηθεί στην πραγματική οικονομία. Βέβαια χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς το τοπίο παραμένει πολύ ρευστό. Έτσι η κατανάλωση στους δύο πρώτους μήνες μετά την καραντίνα, δεν είναι ικανοποιητική και ας ελπίσουμε να βελτιωθεί τώρα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Υπάρχει ζήτημα οικονομικής ρευστότητας και αυτό φαίνεται».

Οι εγγραφές και οι διαγραφές
Πιο αναλυτικά στον εμπορικό τομέα είχαμε για τον Μάιο 17 εγγραφές και μία διαγραφή επιχείρησης, στον μεταποιητικό εννιά εγγραφές και μία διαγραφή, στον τουριστικό οκτώ εγγραφές και καμία διαγραφή και στον κλάδο των υπηρεσιών 58 εγγραφές και έντεκα διαγραφές. Δηλαδή συνολικά οι εγγραφές άγγιξαν τις 94 και οι διαγραφές τις δεκατρείς, επομένως θετικό ισοζύγιο κατά 17 επιχειρήσεις.
Μάλιστα η πολύ μεγάλη πλειονότητα των εγγραφών εντάσσεται στην κατηγορία των ατομικών επιχειρήσεων, ενώ μόνο στον μεταποιητικό τομέα ήταν εννιά ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες (ΙΚΕ) και μία ομόρρυθμη εταιρεία.

Μέτρα στήριξης
Τονίζοντας μέτρα που πρέπει να υλοποιηθούν για τη στήριξη των επιχειρήσεων ο κ. Μπασδάνης επισήμανε την υλοποίηση του χρηματοδοτικού προγράμματος «Άνασα 2» από την περιφέρεια Θεσσαλίας, την αξιοποίηση αρκετών άλλων προγραμμάτων ΕΣΠΑ, το κούρεμα των χρεών, αλλά και τις γενναίες ρυθμίσεις με τα «κόκκινα» δάνεια των επαγγελματιών. «Υπάρχουν πολλές οφειλές που προκλήθηκαν από την οικονομική κρίση και την πανδημία και θα πρέπει να υπάρξει μια λύση στο θέμα».
Το ζήτημα είναι πως μετά την επιστροφή στην κανονικότητα δεν ακούγονται από την κυβέρνηση νέα μέτρα στήριξης των επαγγελματιών που μπορεί να λειτουργούν, αλλά οι περιορισμοί παραμένουν.
«Τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να συνεχιστούν» ανέφερε ο κ. Μπασδάνης και πρόσθεσε πως «για παράδειγμα υπάρχουν κλάδοι, όπως οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων που δεν έχουν λάβει καμία βοήθεια».
Παράλληλα εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για την πορεία της τουριστικής επισκεψιμότητας λέγοντας πως ο αρχικός στόχος να φτάσουμε στο 50% του 2019 απομακρύνεται και ίσως να είναι δύσκολο να αγγίξουμε και το 40%. Το λέμε αυτό με βάση την παρούσα κατάσταση λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, της μη παρουσίας Βρετανών τουριστών αλλά και των αντιδράσεων που υπάρχουν από άλλες μεγάλες χώρες, όπως η Γερμανία. Επίσης ακόμη και με το Ισραήλ, όπου υπάρχει και αναζωπύρωση των κρουσμάτων λόγω της νέας μετάλλαξης, ακόμη δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Η χώρα μας και φέτος θα ποντάρει στον εσωτερικό τουρισμό και στη διάθεση του Έλληνα να ταξιδέψει.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το