Τοπικά

90 κενά για προσλήψεις αναπληρωτών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση του Νομού

Στα 80-90 κενά υπολογίζει ο τοπικός σύλλογος δασκάλων τα κενά εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, κενά τα οποία θα καλυφθούν και φέτος μέσα από τις προσλήψεις αναπληρωτών.
Ήδη την περασμένη Δευτέρα ανακοινώθηκαν οι μόνιμοι διορισμοί 11.700 εκπαιδευτικών. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση τοποθετήθηκαν 18 εκπαιδευτικοί γενικής αγωγής εκ των οποίων οι εννιά δάσκαλοι και οι έξι νηπιαγωγοί, όλοι στις Βόρειες Σποράδες. Αν προσθέσουμε και τους 42 διορισμούς που έγιναν πέρυσι στην ειδική αγωγή τότε ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται στους 60.

«Ήταν μια πολύ θετική εξέλιξη, καθώς από το 2010 είχαν να γίνουν μόνιμοι διορισμοί. Βέβαια ο αριθμός των κενών δεν καλύπτεται, αν σκεφθεί κανείς πως την τελευταία δεκαετία αποχώρησαν από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση 27.000 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί» δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος και πρόσθεσε πως «Βέβαια και με τους μόνιμους αυτούς διορισμούς δεν καλύπτονται όλα τα οργανικά κενά στη Μαγνησία, άρα θα χρειαστούμε ξανά την πρόσληψη των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Και αυτό θα ισχύσει τόσο για τα οργανικά όσο και τα λειτουργικά κενά».
Μάλιστα εξηγεί πως οι ελαστικές σχέσεις εργασίας στο δημόσιο σχολείο αυξήθηκαν σημαντικά, αφού από το 8% που ήταν το 2010 έχουν φτάσει πλέον στο 25%. Και το αποτυπώνουν αυτό οι αριθμοί, καθώς πέρυσι προσλήφθηκαν κοντά στους 45.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, ενώ και για φέτος έχει δεσμευτεί ένα κονδύλι κοντά στα 900.000.000 ευρώ για την πρόσληψη περίπου 40.000 αναπληρωτών.

Ο κ. Μούσιος ανέφερε πως «από δω και πέρα θα πρέπει να ακολουθήσει ένας δεύτερος κύκλος αποσπάσεων από νομό σε νομό και μετά να ακολουθήσει η πρόσληψη των αναπληρωτών. Όλα αυτά να γίνουν εντός Αυγούστου, ώστε την 1η Σεπτεμβρίου όλο το εκπαιδευτικό δυναμικό να βρίσκεται στα σχολεία».
Εντός εβδομάδας αναμένεται να τοποθετηθούν οι νεοδιόριστοι στις διευθύνσεις και να μάθουν σε ποιο σχολείο θα λάβουν οργανική θέση την οποία υπηρετούν υποχρεωτικά δύο χρόνια.
Στη συνέχεια το υπουργείο παιδείας θα εκδώσει την πρόσκληση για να κάνουν αιτήσεις οι αδιόριστοι, ώστε να προληφθούν ως αναπληρωτές.
«Εμείς υπολογίζουμε πως σε πρώτη φάση θα προκύψουν γύρω στα 80-90 κενά εκπαιδευτικών εκ των οποίων οι δεκαπέντε θα είναι για τα νησιά των Σποράδων. Και βέβαια στην πορεία να προκύψουν και άλλα κενά. Ακόμη θα υπάρξουν και ανάγκες για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στην παράλληλη στήριξη» υπογράμμισε ο κ. Μούσιος.
Αναφορικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και τα υγειονομικά μέτρα ο κ. Μούσιος επισήμανε πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στη Μαγνησία έχει εμβολιαστεί το 85% των εκπαιδευτικών, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό εκπαιδευτικών που για λόγους υγείας θέλει να συμβουλευτεί τον οικογενειακό γιατρό για το τι θα πράξει. Πρέπει να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλά για να λειτουργήσουν διά ζώσης τα σχολεία. Και πέρυσι φάνηκε ότι τα κρούσματα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές ήταν λίγα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το