Ελλάδα

81η ΔΕΘ: «Άρωμα» Ελλάδας στο περίπτερο της Ουρουγουάης

Οι δεσμοί φιλίας μεταξύ της Ουρουγουάης και της Ελλάδας, που έχουν σφυρηλατηθεί μέσω της μακρόχρονης παρουσίας των Ελλήνων στη χώρα της Νότιας Αμερικής, αποτυπώνονται με γλαφυρό τρόπο στο περίπτερο της πρεσβείας της Ουρουγουάης στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Τα 100 χρόνια ζωής της Ελληνικής Κοινότητας Ουρουγουάης αλλά και η παρουσία του Ιδρύματος “Μαρία Τσάκος” στο περίπτερο αποτελούν απτή απόδειξη των στενών δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Στις σχέσεις αυτές στάθηκε, άλλωστε, και η πρέσβειρα της Ουρουγουάης Α. Λισίντιμι κατά τα εγκαίνια του περιπτέρου, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Οι δεσμοί φιλίας μεταξύ Ουρουγουάης και Ελλάδας είναι πολύ στενοί. Στο περίπτερο της Ουρουγουάης φιλοξενείται και το Ίδρυμα ‘Μαρία Τσάκος’, ένα ελληνικό ίδρυμα με έδρα στο Μοντεβιδέο που έχει προσφέρει πάρα πολλά στην Ουρουγουάη και τους περίπου 2.000 Έλληνες που ζουν στη χώρα. Άλλωστε, η ελληνική κοινότητα στην Ουρουγουάη, συμπλήρωσε φέτος 100 χρόνια ζωής”.
Χαρακτήρισε δε “σημαντική και ουσιαστική” την παρουσία της χώρας της στην 81η ΔΕΘ καθώς, όπως ανέφερε, διαπίστωσε ιδίοις όμασι το ενδιαφέρον του κόσμου για τη χώρα της. Από την παρουσία της πρεσβείας δεν λείπει, όμως, και το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για προϊόντα του πρωτογενή τομέα αλλά και για τεχνολογικά συστήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι διάθεση συνεργασίας και “ανοίγματος” στην αγορά της Ουρουγουάης εκδηλώθηκε τις τελευταίες μέρες από Ρώσους και Έλληνες επιχειρηματίες.

 
Το επαγγελματικό, άλλωστε, ενδιαφέρον ήταν εκείνο που οδήγησε τον Καπετάν Τσάκο στην Ουρουγουάη, όπου το 1978 δημιούργησε ένα ίδρυμα που φέρει το όνομα της μητέρας του και συμβάλλει στη δωρεάν ελληνόγλωσση διδασκαλία. “Πριν από 40 χρόνια, ο Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος ταξιδεύοντας στη Λατινική Αμερική βρήκε μια παραπεταμένη ελληνική επιγραφή στο Μοντεβίδεο της Ουρουγουάης. Είχε τη διορατικότητα να αφουγκραστεί έναν κόσμο που διψούσε για γνώση, για κάθε τι ελληνικό και το θάρρος να οραματιστεί ένα Κέντρο Ελληνισμού στη μακρινή Ουρουγουάη. Τον Μάρτιο του 1978 γεννήθηκε το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος. Αρχική ιδέα: η διάδοση της ελληνικής γλώσσας αλλά και η διάδοση των εκφάνσεων του αρχαίου, του νεότερου και του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στη Λατινική Αμερική”. Στα λόγια αυτά, που προβάλλονται στη μεγάλη οθόνη, που υποδέχεται τους επισκέπτες στο περίπτερο της Ουρουγουάης, δίνεται το στίγμα του Ιδρύματος Μ. Τσάκος, εκεί όπου χιλιάδες μαθητές έρχονται σε επαφή με την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό. Στο πλαίσιό του λειτουργούν επίσης χορευτικό συγκρότημα, χορωδία, θεατρικός όμιλος, δανειστική βιβλιοθήκη και ελληνική εκπομπή τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού.

 
Το ίδρυμα είναι επίσημα αναγνωρισμένο από το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Ουρουγουάης και έχει τιμηθεί για το έργο του από την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας, την Ακαδημία Αθηνών και άλλους εγχώριους και διεθνείς φορείς.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το