Τοπικά

Με επιτυχία ο Ιστορικός περίπατος που διοργάνωσε το παραρτημα Βόλου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ

Μεγάλη επιτυχία ειχε ο Ιστορικός περίπατος που διοργάνωσε το Σάββατο 21 Οκτώβρη το παραρτημα Βόλου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ σε συνεργασια με τον συλλογο φοιτητων του ΙΑΚΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με αφορμη τα 79 χρόνια από την απελευθέρωση του Βόλου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση:
Μέσα από αυτό τον περίπατο δόθηκε η ευκαιρία να γνωρισουμε κομβικα σημεια όπου διαδραματισθηκαν καθοριστικα γεγονότα κατα την διάρκεια της κατοχης στο Βόλο (κινητοποιήσεις, χώροι φυλάκισης και βασανιστηρίων, εκτελεσεων, δρασεις των οργανώσεων του ΕΑΜ, του ΚΚΕ.)…..
Η περιήγηση ξεκίνησε από την πλατεια Ελευθερίας όπου έγινε παρουσίαση των σημαντικών γεγονότων που συνέβησαν εκεί όπως το μεγάλο αντιβουλγαρικό συλλαλητηριο τον Αύγουστο του 1943 από το ΕΑΜ και την ΕΠΟΝ. Ακολούθως πήγαμε στις φυλακές Αλεξάνδρας που λειτουργησαν από το 1941 μέχρι και το 1953 και αποτέλεσαν βασικό χώρο εγκλεισμου κομμουνιστών και άλλων πατριωτων καθ’ όλη την ιταλογερμανική Κατοχή, την περιοδο της λευκής τρομοκρατίας και του Εμφυλίου.

Στην συνέχεια έγινε επίσκεψη στο παρανομο τυπογραφειο του ΕΑΜ και του ΚΚΕ στην διασταύρωση των οδών Μεταμορφώσεως και Γ. Καρτάλη Επίσης στο “Στρατόπεδο”, μια φυλακή κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, όπου υπήρξε και ζωντανη μαρτυρία από εναν συμμετέχοντα στον Περίπατο που τότε πολύ νεαρός πήγαινε φαγητό στον πατέρα του. Καταλήξαμε στην Κιτρινη αποθήκη το “άντρο” των ΕΑΣΑΔ, της δωσιλογικης οργάνωσης που δημιούργησαν οι εκπρόσωποι των αστικων κομμάτων και χρηματοδότησαν οι βιομήχανοι του Βόλου για να ματώσουν και να καταστείλουν το τεράστιο ΕΑΜικό κίνημα της πόλης του Βόλου και το εργατικό κίνημα που είχε αναπτυχθεί. Χιλιάδες αγωνιστές βασανίσθηκαν εκει, αρκετοί δολοφονήθηκαν, ενώ πολλοί στάλθηκαν όμηροι στην Γερμανία.
Για την ερχόμενη Παρασκευή προετοιμάζεται εκδήλωση με θέμα “ΕΑΜική αντίσταση και Δωσιλογισμός”.
Το διοικητικό συμβούλιο του παραρτηματος Βόλου ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες και ελπίζουμε στο μέλλον να διοργανώσουμε και άλλους ιστορικούς περιπάτους με άλλη θεματολογια.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το