Τοπικά

800 κρούσματα σε παιδιά Νηπιαγωγείων – Δημοτικών – Νόσησαν 90-100 εκπαιδευτικοί

Στα 800 περίπου ανέρχονται τα κρούσματα στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά της Μαγνησίας από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Μάλιστα τον Νοέμβριο οι μολύνσεις σε παιδιά έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με τον Οκτώβριο αποτυπώνοντας τη γενικότερη εικόνα.

Σχεδόν καθημερινά στην πρωτοβάθμιά εκπαίδευση προκύπτουν 30 περίπου κρούσματα σε μαθητές, ενώ πλέον νοσούν και οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι. Στους κύκλους της τοπικής εκπαιδευτικής κοινότητας ήδη ψιθυρίζεται, το ενδεχόμενο επιστροφής στην τηλεκπαίδευση, κάτι που σχεδόν όλοι απεύχονται. Το υπουργείο Παιδείας μέχρι στιγμής το απορρίπτει, αλλά οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν πως το θέμα θα επανέλθει πιο δυναμικά μετά τα Χριστούγεννα και εφόσον η επιδημιολογική εικόνα παραμείνει άσχημη, όπως είναι τώρα.
Βέβαια κανένα τμήμα στη Μαγνησία δεν έχει αναστείλει τη λειτουργία του λόγω του μέτρου που ισχύει. Δηλαδή της νόσησης του 50% συν ένα των φοιτούντων σε μια τάξη, καθώς δεν συμπληρώθηκε το όριο.
Όμως, το γεγονός πως μέχρι και χθες περίπου 800 μαθητές στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά είχαν νοσήσει και είχαν μείνει εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας για περίπου δέκα μέρες, προβληματίζει και ανησυχεί.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος δήλωσε πως «τον Σεπτέμβριο νόσησαν στη Μαγνησία 58 μαθητές και δέκα εκπαιδευτικοί. Τον Οκτώβριο νόσησαν 223 μαθητές και 38 εκπαιδευτικοί. Τον Νοέμβριο έχουν νοσήσει μέχρι στιγμής 500 μαθητές και 50 εκπαιδευτικοί. Είναι στοιχεία που μας ανησυχούν, γιατί βλέπουμε ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ μεταδοτική. Και είναι ανησυχητικό το νούμερο με τα κρούσματα, γιατί, αν κρυώσει και άλλο ο καιρός θα ευνοηθεί η μετάδοση του ιού ακόμη πιο πολύ. Βέβαια τα παράθυρα στις αίθουσες θα είναι ανοικτά, ενώ και τα διαλείμματα θα διεξάγονται χωριστά για τα τμήματα. Επίσης παρατηρήσαμε ότι τον τρέχοντα μήνα νόσησαν και πολλοί εκπαιδευτικοί που ήταν εμβολιασμένοι. Στα Δημοτικά δεν προβλέπεται για τους μαθητές εμβολιασμός, άρα ο μόνος εμβολιασμένος σε μια αίθουσα είναι ο δάσκαλος, η νηπιαγωγός, ο καθηγητής ειδικότητας».
Στα Νηπιαγωγεία, όταν προκύπτει ένα κρούσμα σε ένα τμήμα, οι άλλοι γονείς δεν στέλνουν για τις επόμενες μέρες τα παιδιά τους στο σχολείο. Στο Δημοτικό αυτό συμβαίνει σε μικρότερο βαθμό.
Στη Μαγνησία οι μαθητές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπολογίζονται στους 12.500, επομένως ένα 5% των μαθητών έχει νοσήσει, ενώ 5% είναι και το ποσοστό στους νοσούντες εκπαιδευτικούς επί του συνολικού διδακτικού δυναμικού.
Για την αντικατάσταση των εκπαιδευτικών που νόσησαν, ο κ. Μούσιος είπε πως δεν υπάρχουν δάσκαλοι που να περισσεύουν και να μπορούν να καλύψουν τα κενά τους για 10-15 μέρες. Έτσι αυτό που εφαρμόστηκε, ήταν η αναστολή λειτουργίας του ολοήμερου σχολείου, για να μπει ο δάσκαλος στο πρωινό ωράριο.
Μάλιστα ανέφερε πως τα υγειονομικά μέτρα έχουν αφομοιωθεί από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και τηρούνται. Βέβαια από την Πολιτεία δεν έγιναν τα μικρότερα τμήματα με μαθητές για να είναι περισσότερο ασφαλείς από τη μετάδοση του ιού ούτε προσλήφθηκαν περισσότερες καθαρίστριες.
Για το ενδεχόμενο τηλεκπαίδευσης είπε πως «η διά ζώσης εκπαίδευση δεν μπορεί να αντικατασταθεί με τίποτα. Βέβαια, αν υπάρξει αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου δύσκολα θα αντέξουν τα σχολεία να έχουν διά ζώσης εκπαίδευση μέχρι και τον Μάρτιο που τελειώνει ο χειμώνας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το