Τοπικά

7η γιορτή ανταλλαγής ντόπιων σπόρων στον Παλιό Πλάτανο Αλμυρού

Στον Παλιό Πλάτανο Αλμυρού θα πραγματοποιηθεί για 7η χρονιά φέτος η γιορτή ανταλλαγής ντόπιων σπόρων από την τοπική ομάδα του Πελίτι. Η εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 30 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι.

«Προσπαθώντας να σταθούμε ενάντια στο ρεύμα της εποχής και της γενικότερης-όχι μόνο οικονομικής-κρίσης, φιλοδοξούμε να ανατρέψουμε την παροιμία που λέει «κάθε πέρσι και καλύτερα». Κρατάμε ότι καλό είχε η περσινή μας γιορτή και προσπαθούμε για το καλύτερο φέτος», τονίζουν οι διοργανωτές και εξηγούν:

«Όπως και πέρυσι, θα προσπαθήσουμε και φέτος να κάνουμε πιο προσωπική την ευθύνη για τη διαφύλαξη της ποιότητας των σπόρων που- δωρεάν πάντα -παρέχουμε, αλλά και την επαφή και γνωριμία των καλλιεργητών μεταξύ τους».

Τα μέλη του Συλλόγου καλούν όσους έχουν τα δικά τους σπόρια ή έχουν κρατήσει σπόρους από το Πελίτι και θέλουν να τους φέρουν στη γιορτή, να επικοινωνήσουν έγκαιρα μαζί τους, ώστε να υπάρχει ομοιόμορφη συσκευασία και κυρίως να αναγράφονται τα απαραίτητα στοιχεία που θα συνοδεύουν κάθε φακελάκι με σπόρους.
Για την αλληλογνωριμία είναι αναγκαία η παρουσία των καλλιεργητών στους πάγκους που θα προσφέρονται οι σπόροι και τα φυτά. Μ΄ αυτό τον τρόπο θα λύνονται απορίες και θα δίνεται κάθε δυνατή βοήθεια για την καλύτερη χρήση αυτού του πολύτιμου γενετικού υλικού που κρατάμε στα χέρια μας.

Οι διοργανωτές ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα δεχτούν σπόρους της «τελευταίας στιγμής», σημειώνοντας ότι «είναι τουλάχιστο αποδιοργανωτικό για τους λίγους εθελοντές που βοηθάνε στη συσκευασία. Σίγουρα θα υπάρξουν φίλοι που έρχονται από μακριά για εκείνη τη μέρα και βέβαια οι σπόροι που θα φέρουν είναι ευπρόσδεκτοι, ας φροντίσουν όμως να έχουν επικοινωνήσει μαζί μας νωρίτερα για τη μορφή και τα αναγκαία της συσκευασίας».
Κατά τ΄άλλα, τα περιμένουν όλα περισσότερα:
α) Περισσότερα πράγματα για το «χαριστικό παζάρι. Ό,τι πιάνει τόπο σε αποθήκες και ντουλάπια μπορεί να είναι χρήσιμο σε κάποιον άλλο.
β) Περισσότερα παιδιά, που και φέτος θα μάθουν να φροντίζουν με τα χεράκια τους τα φυτά που –με καθοδήγηση- τα ίδια θα έχουν φυτέψει.
γ) Περισσότερο κέφι και συμμετοχή στο γλέντι που θα ακολουθήσει.
δ) Συμμετοχή σε φαγητό και ποτό, αν και τα μέλη του Συλλόγου διαβεβαιώνουν ότι θα προσπαθήσουν να έχουν περισσότερα και πιο πετυχημένα (δωρεάν πάντα) ρεβύθια φέτος.
ε) Ακόμη επιδιώκουν να έχουν κάποια έσοδα από τα μόνα είδη που πουλιούνται σ΄ αυτές τις γιορτές και φτιάχνονται από το Πελίτι για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις λειτουργικές του ανάγκες.
Για όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, οι διοργανωτές ενημερώνουν ότι ο όμορφος χώρος του Παλιού Πλατάνου έχει και τις αδυναμίες του: Δεν υπάρχει πόσιμο νερό και τουαλέτες. Όσον αφορά το πρώτο, θα φροντίσει ο Σύλλογος να υπάρχει εμφιαλωμένο νερό, για το δεύτερο ο καθένας έχει την προσωπική του ευθύνη να καλυφθεί και να το καλύψει χωρίς να προσβάλει ούτε τον εαυτό του, ούτε όμως και το χώρο.

Το πρόγραμμά, απλό και δοκιμασμένο:
Ξεκινά στις 12:00 με την κατά προσέλευση (θα μοιραστούν αριθμημένα χαρτάκια), προμήθεια των σπόρων και φυτών της επιλογής σας. Ακολουθούν ομιλίες για τη φιλοσοφία του Πελίτι και την πορεία του κινήματος για την ελευθερία των σπόρων στην χώρα μας αλλά και στον κόσμο. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα προβλήματα της καλλιέργειας των ντόπιων ποικιλιών και τα μοντέλα αγροτικής παραγωγής που επιλέγουμε. Οι Γιώργος Κολέμπας και Γιάννης Μπίλας θα μιλήσουν για την αποτυχία του προωθούμενου μοντέλου ανάπτυξης και τις επιλογές μέσω της Τοπικοποίησης – Αποανάπτυξης.
H Στέλλα και ο Κώστας από τη Θεσσαλονίκη θα ταξιδέψουν τους συμμετέχοντες σε μακρινές και κοντινότερες μουσικές διαδρομές.
«Όσο κρατήσει το κέφι και το κοινό φαγητό, λοιπόν, θα κρατήσει και η γιορτή μας!
Ελπίζοντας να μας θυμίσετε έγκαιρα κάτι σημαντικό που ίσως παραλείψαμε, ευχόμαστε …Καλή αντάμωση!», σημειώνουν στο κάλεσμά τους οι διοργανωτές.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα:6974374582, 2422025953.
Υπεύθυνος τοπικής ομάδας Πελίτι Αντώνης Παπαλεξανδρής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το