Κόσμος, Πρώτο Θέμα (old)

7,8 Ρίχτερ στο Ιράν, δεκάδες νεκροί στο Πακιστάν

Ισχυρός σεισμός σε ερημική περιοχή στη μεθόριο-Αντιφατικά μηνύματα από την Τεχεράνη
Ισχυρός σεισμός σε ερημική περιοχή στη μεθόριο-Αντιφατικά μηνύματα από την Τεχεράνη

Σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών χτύπησε την Τρίτη το Ιράν, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν. Οι Αρχές του Πακιστάν κάνουν λόγο για 34 νεκρούς και 80 τραυματίες. Αντιφατικές είναι οι πληροφορίες από το Ιράν: για δεκάδες νεκρούς μιλούσαν αρχικά τα μέσα ενημέρωσης, αξιωματούχοι διέψευδαν εν συνεχεία την ύπαρξη θυμάτων, ενώ άλλοι μιλούσαν για «λίγους νεκρούς».

Πρόκειται για την ισχυρότερη σεισμική δόνηση που σημειώνεται στο Ιράν εδώ και μισό αιώνα. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε κοντά στη νοτιοανατολική πόλη Κας στην επαρχία Σιστάν Βαλουχιστάν.

Το μεγάλο εστιακό βάθος του σεισμού (82 χιλιόμετρα) σε συνδυασμό με το γεγονός ότι εκδηλώθηκε σε ορεινή, ερημική περιοχή περιορίζει κατά τα φαινόμενα τις απώλειες ανθρώπινων ζωών. Το μεγαλύτερο πλήγμα σε ανθρώπινες ζωές δέχεται το Πακιστάν με τις τελευταίες ανακοινώσεις των Αρχών να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 34 νεκρούς και 80 τραυματίες. Εκατοντάδες είναι οι κατοικίες που έχουν καταστραφεί, αναφέρουν τοπικοί αξιωματούχοι.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση κάνει την ίδια στιγμή λόγο για 27 νεκρούς, ανακαλώντας αρχικές πληροφορίες 40 νεκρών. Οι αναφορές που προήλθαν από το Ιράν μετά τον ισχυρό σεισμό ήταν αντιφατικές δημιουργώντας σύγχυση σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων.

Ιρανός αξιωματούχος, δηλώσεις του οποίου μετέδωσε το Reuters πριν υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη αναφορά, εκτιμούσε ότι αναμένεται ένας πολύ μεγάλος αριθμός νεκρών. «Ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός των τελευταίων 40 ετών και περιμένουμε να υπάρξουν εκατοντάδες νεκροί», είπε ανωνύμως.

Ωστόσο, την ώρα που περιφερειακός διοικητής διέψευδε την ύπαρξη θυμάτων, άλλος βουλευτής από την περιοχή έλεγε ότι οι νεκροί «δεν είναι πολλοί».

Σύμφωνα με την Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία, η δόνηση σημειώθηκε στις 13:44 (ώρα Ελλάδος), σε απόσταση 86 χιλιομέτρων από το Χασχ και 167 από το Ιρανσάχρ, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Σε μία πρώτη ενημέρωση από το πρακτορείο Fars, η πόλη Σαραβάν, που είναι κοντά στο επίκεντρο, «δεν φαίνεται να έχει υποστεί μεγάλες ζημιές». Στις επαρχίες που είναι στην ευρύτερη περιοχή, το Σιστάν και το Βαλουχιστάν, έχουν διακοπεί η ηλεκτροδότηση και τηλεπικοινωνίες, αναφέρει η ιρανική Ερυθρά Ημισέληνος. Στις πληγείσες ζώνες έσπευσαν σωστικά συνεργεία.

Η δόνηση έγινε αισθητή σε ακτίνα εκατοντάδων χιλιομέτρων στη Μέση Ανατολή ως και την Ινδία. Αναφορές από το Νέο Δελχί στην Ινδία μιλούν για κτίρια να ταλαντεύονται και ανθρώπους να βγαίνουν στο δρόμο έντρομοι.

Κτίρια εκκενώθηκαν στο Ντουμπάι και το Κατάρ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Απριλίου είχε σημειωθεί και άλλος ισχυρός σεισμός στο Ιράν, κοντά στην πόλη Μπουσέρ στον Περσικό Κόλπο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 37 άνθρωποι. Το μέγεθός του ήταν 6,3 βαθμοί. Οι Αρχές του Ιράν είχαν διαβεβαιώσει ότι από εκείνη τη δόνηση δεν είχε επηρεαστεί η λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου. Ο πυρηνικός σταθμός δεν επηρεάστηκε ούτε από το σεισμό των 7,8 βαθμών, όπως ανέφερε η ρωσική εταιρεία που κατασκεύασε το εργοστάσιο. Οι άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν είναι στα κεντρικά και τα δυτικά, μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από το επίκεντρο.

Το Ιράν βρίσκεται σε μία εξαιρετικά σεισμογενή περιοχή, στα όρια δύο λιθοσφαιρικών πλακών. Σε μία από τις χειρότερες σεισμικές δονήσεις των τελευταίων δεκαετιών, αυτή του Μπαμ το 2005 είχαν σκοτωθεί 25.000 άνθρωποι και η πόλη είχε σχεδόν ισοπεδωθεί. Το Μπαμ απέχει περίπου 250 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού της Τρίτης.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το