Θ Plus

«Καμπανάκι» από τον ΕΟΦ προς τους γιατρούς που χορηγούν τη βιταμίνη βιοτίνη σε ασθενείς με θυρεοειδή

Λανθασμένα αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει η βιταμίνη βιοτίνη σε ασθενείς με θυρεοειδή, σύμφωνα με ενημέρωση του ΕΟΦ προς τους γιατρούς.

Ειδικότερα ο ΕΟΦ με νέες οδηγίες του προς το ιατρικό σώμα της χώρας, σημειώνει ότι μπορεί να υπάρξει επίδραση της βιοτίνης στις εργαστηριακές ανοσολογικές εξετάσεις του θυρεοειδούς για προϊόντα που περιέχουν λεβοθυροξίνη.

Ο Οργανισμός αναφέρει ότι λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση αξιολόγησης της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης Αξιολόγησης Κινδύνου (PRAC) σχετικά με την Έκθεση Περιοδικής Παρακολούθησης της Ασφάλειας (ΕΠΠΑ) για τη λεβοθυροξίνη έχουν προκύψει σημαντικές πληροφορίες ασφαλείας σχετικά με τα φαρμακευτικά προϊόντα που περιέχουν λεβοθυροξίνη.

Όπως σημειώνει ο ΕΟΦ σε συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA):

Η βιοτίνη ενδέχεται να επηρεάζει τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ανοσολογικών εξετάσεων του θυρεοειδούς, οι οποίες βασίζονται σε αλληλεπίδραση βιοτίνης/στρεπταβιδίνης. Αυτές οι εξετάσεις χρησιμοποιούνται ευρέως στην κλινική πρακτική, για τον έλεγχο της λειτουργίας του θυρεοειδούς και την προσαρμογή της
δοσολογίας της λεβοθυροξίνης.
Ανάλογα με την αρχή μεθόδου ανάλυσης των εργαστηριακών εξετάσεων, τα αποτελέσματα μπορεί να προκύψουν ψευδώς αυξημένα ή ψευδώς μειωμένα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μη κατάλληλη διαχείριση των ασθενών ή λανθασμένη διάγνωση.
Εάν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων της λειτουργίας του θυρεοειδούς δεν συνάδουν με την κλινική εικόνα και/ή άλλες εξετάσεις, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η πιθανή επίδραση της βιοτίνης.
Ρωτήστε τακτικά τους ασθενείς σχετικά με τη χρήση βιοτίνης προτού τους ζητήσετε να υποβληθούν σε εξετάσεις λειτουργίας του θυρεοειδούς. Εάν ένας ασθενής λαμβάνει βιοτίνη, ενημερώστε το εργαστηριακό προσωπικό προτού ζητήσετε τις εξετάσεις, καθώς ενδέχεται να υπάρχουν διαθέσιμες εναλλακτικές δοκιμασίες.
Οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν σύσταση να συμβουλεύονται τον γιατρό τους και/ή το εργαστηριακό προσωπικό εάν λαμβάνουν ή έχουν λάβει πρόσφατα βιοτίνη. Πρέπει επίσης να καθίστανται ενήμεροι ότι άλλα προϊόντα που μπορεί να λαμβάνουν, όπως πολυβιταμίνες ή συμπληρώματα για τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια, θα μπορούσαν επίσης να περιέχουν βιοτίνη και να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων λειτουργίας του θυρεοειδούς τους.

Πηγή: Έθνος

Share
Ετικέτες: βιοτίνηΕΟΦ

Πρόσφατα άρθρα

Κική Οικονομίδου – Καλοβούλου: Οι Σχολές του Επιμελητηρίου ήταν μια κυψέλη δράσης…

Η δημιουργία και λειτουργία μουσείων αφορά σε πρόσωπα και δράσεις για να μη σβήσει ο…

6 Οκτωβρίου 2024

Το φωτορεπορτάζ από το επεισοδιακό ντέρμπι Αγία Άννα-Ρήγας Φεραίος

Αν και το παιχνίδι Αγία Άννα-Ρήγας Φεραίος (1-1) είχε όλες τις προϋποθέσεις να διεξαχθεί σε…

6 Οκτωβρίου 2024

Διακοπή υδροδότησης αύριο στον Αλμυρό

Η ΔΕΥΑ Αλμυρού με ανακοίνωσή της γνωστοποιεί στους καταναλωτές ότι αύριο Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, θα…

6 Οκτωβρίου 2024

Πόσο θα κοστίσει φέτος η θέρμανση – Φόβοι για τις επιπτώσεις από την αναταραχή στη Μέση Ανατολή

Σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι διαμορφώνεται το ενεργειακό κόστος στην έναρξη της χειμερινής…

6 Οκτωβρίου 2024

Δημιουργίες ατόμων με αναπηρίες αποκαλύπτουν το απροσδόκητο – ΚΔΑΠμεΑ Δ. Βόλου με πλούσιες δράσεις από κεραμική έως θεραπευτική ιππασία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΡΤΕΜΗΣ ΧΑΛΑΤΣΗΣ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΧΑΛΑΤΣΗ  Το ΚΔΑΠμεΑ Δήμου Βόλου λειτουργεί ανελλιπώς από το 2002 και…

6 Οκτωβρίου 2024

Πρεμιέρα για τις γυναίκες της Ανόρθωσης

Τρεις ομάδες της Μαγνησίας επρόκειτο να κάνουν «σεφτέ» σήμερα στις Εθνικές Κατηγορίες της ελληνικής καλαθοσφαίρισης,…

6 Οκτωβρίου 2024