Τοπικά

70 οι νέοι πρόσφυγες που ζουν στον Βόλο

Στους 55-60 ανέρχονται οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήρθαν μόνοι τους από διάφορες χώρες της Αφρικής και της Ασίας, όπως Πακιστάν και Αφγανιστάν, που αυτή την περίοδο φιλοξενούνται στις δομές της Άρσις στη Μακρινίτσα και του Ερυθρού Σταυρού στην Παιδόπολη Αγριάς. Υπάρχουν επίσης ανήλικοι από το Ιράκ, το Μαρόκο και άλλες χώρες, καθώς και 12 ενήλικες πρόσφυγες που διαμένουν στα κοινωνικά διαμερίσματα της Άρσις. Αρκετοί από τους ανήλικους φοιτούν στο Εσπερινό Γυμνάσιο και το ΣΔΕ, ενώ κάποιοι λιγοστοί εργάζονται.
«Στους πρόσφυγες λείπει η οικογένειά τους, αν και τους αρέσει η Ελλάδα με τις ελευθερίες της, που στη χώρα τους δεν έχουν τόσο λόγω θρησκείας και πολιτικής. Και όταν ενηλικιωθούν, θέλουν να γυρίσουν πίσω, μολονότι δεν μπορούν» αναφέρει ο ψυχολόγος της Άρσις κ. Κώστας Παπαδημητρίου.
Η κοινωνική λειτουργός των κοινωνικών διαμερισμάτων της Άρσις κ. Μαρία Λιάκου επισήμανε πως «δώδεκα ενήλικες ηλικίας 18-25 ετών έχουν αποκτήσει την αυτόνομη διαβίωση και γίνονται προσπάθειες μέσα από διάφορες δράσεις να βρουν εργασία, να μάθουν τα ελληνικά με στόχο την ομαλή ένταξη στην κοινωνία. Συνήθως μένουν στα κοινωνικά διαμερίσματα έναν χρόνο».
Από την πλευρά του ο εκπαιδευτικός της Άρσις κ. Χρήστος Αλεξόπουλος υπογράμμισε πως όσοι ανήλικοι πρόσφυγες έχουν αποφασίσει να μείνουν στην Ελλάδα μαθαίνουν γρήγορα τα ελληνικά και μπορούν να προσαρμοστούν ακόμη καλύτερα».
Ο αγώνας των παιδιών είναι να αποκτήσουν γρήγορα τα νομιμοποιητικά έγγραφα, ενώ κάποιοι βρίσκουν τον δρόμο τους στην Ελλάδα εργαζόμενοι ως μάγειρες και μεταφραστές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το