Photo Gallery, Τοπικά

70 ανήλικοι αλλοδαποί σε αναζήτηση ελπίδας

Αντιρατσιστικό δρώμενο χθες στο κέντρο του Βόλου από το Πανεπιστήμιο
Αντιρατσιστικό δρώμενο χθες στο κέντρο του Βόλου από το Πανεπιστήμιο

«Στην πατρίδα μου διάβαζα για την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας και ήθελα να έρθω εδώ για να ζήσω με μεγαλύτερη ασφάλεια. Όνειρό μου είναι να γίνω στρατιωτικός ή γιατρός» τονίζει ο 17χρονος Σαπφό Μοχαμαντί από την Μπουρκίνα Φάσο. Ο ίδιος είναι ένας από τους 70 περίπου ανήλικους ασυνόδευτους αλλοδαπούς που περπάτησαν χιλιάδες χιλιόμετρα για να ξεφύγουν από τις εστίες έντασης και φτώχειας και να έρθουν στην Ελλάδα, όπου πλέον φιλοξενούνται σε αντίστοιχες δομές στη Μακρινίτσα και την Αγριά, έχοντας ζητήσει πολιτικό άσυλο και περιμένοντας ένα καλύτερο μέλλον.

Χθες γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, όπου στο Βόλο κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στον αύλειο χώρο του Αγίου Νικολάου φοιτητές και φοιτήτριες του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης μαζί με ανήλικους αλλοδαπούς από τον Ξενώνα της Μακρινίτσας συμμετείχαν σε αντιρατσιστικό δρώμενο με τίτλο «Αυτός είναι κάποιος», θέλοντας δηλαδή να υπογραμμίσει πως ο καθένας από εμάς έχει ένα όνομα ανεξαρτήτως αν είναι πρόσφυγας, μετανάστης, πολίτης. Ο χορός ένωσε τους νέους τονίζοντας το σεβασμό στη διαφορετικότητα και τη συνύπαρξη. Συμμετείχαν 30 περίπου φοιτητές και 20 ανήλικοι αλλοδαποί, ενώ τη γενική καθοδήγηση του δρώμενου είχε η λέκτορας του Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης κ. Μαρία Τσουβαλά.

Ο επίκουρος καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και εκ των πρωτεργατών όλων των εκδηλώσεων κ. Κώστας Μάγος τόνισε πως χθες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού πραγματοποιήθηκε δρώμενο από φοιτητές του Τμήματος και νεαρούς που ζητούν άσυλο και διαμένουν στον Ξενώνα της Μακρινίτσας. Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στο ρατσισμό και τις διακρίσεις και επισημαίνουμε ότι η κοινωνία έχει χώρο για όλους. Άλλωστε οι διαφορές μας ομορφαίνουν τη ζωή μας και δεν αποτελούν απειλή».

Η κοινωνική λειτουργός και υπεύθυνη του Ξενώνα της Άρσις στη Μακρινίτσα  κ. Γιάννα Ρεπανά τόνισε αφενός τη θλίψη της, γιατί 47 χρόνια μετά την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Φυλετικών Διακρίσεων δυστυχώς τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας πανελλαδικά έχουν ενταθεί, αφετέρου τον ενθουσιασμό τους για την πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το αντιρατσιστικό δρώμενο. Οι καθηγητές και οι φοιτητές δεν στέκονται πίσω από το χρώμα, το οποίο μπορεί να είναι μαύρο, κίτρινο, λευκό. Άλλωστε κάτω από το χρώμα κτυπάει μια καρδιά, υπάρχει μια ψυχή.

Στον Ξενώνα της Μακρινίτσας φιλοξενούνται 28 ανήλικοι ασυνόδευτοι αλλοδαποί, ενώ στην Παιδόπολη Αγριάς 40.

Βέβαια στη λίστα αναμονής υπάρχουν πολλά αιτήματα, αφού οι ανήλικοι που μετακινούνται από τις εμπόλεμες ζώνες του πλανήτη με προορισμό την Ελλάδα αυξάνονται.

«Στη Μακρινίτσα λειτουργεί ένας από τους λίγους ξενώνες που αναφέρεται στους ανήλικους» σημείωσε η κ. Ρεπανά.

Οι ανήλικοι διαμένουν σε αυτές τις δομές μέχρι την ενηλικίωσή τους, ενώ μετά κρίνεται το κατά πόσο έχουν αυτονομηθεί βρίσκοντας κάποια εργασία ή έχουν φύγει σε άλλως χώρες προχωρώντας στην οικογενειακή επανένωση. «Με τους νομικούς μας προσπαθούμε να κάνουμε την οικογενειακή επανένωση» τόνισε η κοινωνική λειτουργός.

Η διαδικασία της χορήγησης του ασύλου κρατάει πάρα πολύ καιρό. Σχεδόν όλοι οι ανήλικοι λαμβάνουν τις ροζ κάρτες.

Η φοιτήτρια του Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης Μαρία Λευθεριώτη συμμετείχε στο αντιρατσιστικό δρώμενο λέγοντας ότι «η συμμετοχή μου στις εκδηλώσεις αυτές με κάνει να σκέπτομαι τη διαφορετικότητα που υπάρχει γύρω μου σε διάφορες μορφές. Δεν είναι οι άλλοι μόνο διαφορετικοί από εμάς, αλλά είμαστε και εμείς διαφορετικοί από αυτούς. Και θέλω να πιστεύω ότι οι δύσκολοι καιροί που ζούμε, μας κάνει να βλέπουμε όχι μόνο τη διαφορετικότητα του άλλου, αλλά εν τέλει και πόσο μοιάζουμε όλοι μεταξύ μας και πόσα κοινά προβλήματα έχουμε και ανάγκες. Από την επικοινωνία που είχαμε με τους ανήλικους αλλοδαπούς νιώσαμε ότι τους αγγίζουν πολύ τα βιοποριστικά ζητήματα. Υπάρχουν όμως και άλλοι που έχουν όνειρα και θέλουν να σπουδάσουν. Κάποιος μου έλεγε ότι θέλει να πάει στον Καναδά και να σπουδάσει υποκριτική».

Στην Τάξη Υποδοχής του Εσπερινού Γυμνασίου Βόλου παρακολουθεί τα μαθήματα ο 17χρονος Σαπφό Μαχαμαντί από την Μπουρκίνα Φάσο που μίλησε στη «Θ». Ο ίδιος έφτασε στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας και θυμάται που διάβαζε για τον ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία της χώρας και πόσο ήθελε να έρθει εδώ. Δεν κρύβει ότι φοβάται το φαινόμενο του ρατσισμού. Ενώ θέλει να σπουδάσει γιατρός ή στρατιωτικός.

Όπως τονίζεται από στελέχη της Άρσις, ο συγκεκριμένος μαθητής είναι ιδιαίτερα επιμελής με τα μαθήματα, έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στην εκμάθηση των ελληνικών και προσπαθεί για το καλύτερο.

Από την πλευρά της η κ. Τσουβαλά σημείωσε πως οι φοιτητές συμμετείχαν με ιδιαίτερη θέρμη στις όλες εκδηλώσεις και είχαν μια πολύ όμορφη επικοινωνία με τους ανήλικους αλλοδαπούς. Ο χορός ενώνει τους ανθρώπους πέρα από γλώσσα και λέξεις.

Ο Σύλλογος Αλβανών 

Από το Σύλλογο Αλβανών Μεταναστών για την Πρόοδο Νομού Μαγνησίας τονίστηκε με αφορμή τη χθεσινή ημέρα ότι «γιορτάζουμε αυτήν την ημέρα σε παγκόσμιο επίπεδο και το μήνυμά μας είναι ο σεβασμός στη διαφορετικότητα ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας, εθνικότητας, χρώματος. Εμείς ως Σύλλογος θα συνεχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε για την αρμονική συνύπαρξη των λαών. Πλέον είμαστε ένα κομμάτι της κοινωνίας της Μαγνησίας. Και η Μαγνησία για τους μετανάστες είναι παράδειγμα ένταξής τους σε όλη την επικράτεια. Και τα μεμονωμένα φαινόμενα ρατσισμού που υπήρξαν, έχουν εντοπιστεί και έχει δοθεί λύση σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το