Πολιτισμός

Μαρία Καραζάνου:Ηχηρό μήνυμα κατά βίας από σποτ φοιτητών 

Τρίλεπτο σποτ με τον τίτλο «Είμαι εδώ», το οποίο ετοιμάστηκε από τη θεατρική ομάδα «Τρίτος Όροφος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναρτήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο YouTube και στέλνει ηχηρό μήνυμα κατά της βίας και της καταπίεσης. Η σκηνοθέτιδα και θεατροπαιδαγωγός, κ. Μαρία Καραζάνου, η οποία είναι υπεύθυνη της ομάδας, μίλησε για τη νέα δουλειά των φοιτητών.

Όλοι οι συντελεστές έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, κάτι που αποτυπώθηκε και στο τελικό αποτέλεσμα. Το βίντεο, παρά τη σύντομη διάρκειά του, θυμίζει… γροθιά στο στομάχι για τα περιστατικά βίας που εμφανίζονται ολοένα με μεγαλύτερη συχνότητα, ενώ την ίδια στιγμή υπογραμμίζει την ανάγκη πως τα θύματα οποιασδήποτε μορφής βίας πρέπει να αρχίσουν να μιλάνε. «Το «Είμαι εδώ» είναι ένα σποτ διάρκειας τριών λεπτών, που αναφέρεται στη βία και την καταπίεση που μπορούν να βιώνουν και οι σημερινοί φοιτητές. Προέκυψε από αληθινές εμπειρίες των παιδιών, που έχουν βιώσει τέτοια περιστατικά και θέλησαν να τα μοιραστούν. Αυτό είναι και το κεντρικό μήνυμα. Εάν χρειάζεται να μιλήσεις, είμαι εδώ. Θα σε ακούσω και θα σε βοηθήσω με όποιον τρόπο μπορώ», είπε η κ. Καραζάνου, η οποία έχει μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου (University College of London) πάνω στην εκπαίδευση του θεάτρου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Πώς προέκυψε η ιδέα; «Όλα ξεκίνησαν από ένα σεμινάριο χορού, που έγινε με τη χορογράφο μας, κ. Ελένη Βασιλονικολού. Οι φοιτητές ήταν εκείνοι που κινήθηκαν προς τη συγκεκριμένη θεματική. Αρχίσαμε να μιλάμε και να εκφραζόμαστε κινησιολογικά, προς τα θέματα που ανέκυψαν στην πορεία του σεμιναρίου, π.χ. την ισότητα, την καταπίεση και ενδεχομένως η βία… Μέσα από αυτό προέκυψε η ανάγκη να μιλήσουμε και να δώσουμε αυτό το μήνυμα», ανέφερε στη συνέχεια. 

Η συγκυρία μοιάζει ιδανική για το σποτ που δημιουργήθηκε, αφού τα περιστατικά βίας μοιάζουν να μην έχουν τελειωμό: «Ανέκαθεν οι φοιτητές που ανήκουν στη θεατρική ομάδα είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι. Πλέον βλέπουμε ότι τα πράγματα είναι πιο φανερά σε σχέση με τη βία. Και αυτό όχι απλά κινητοποίησε τα παιδιά, αλλά προέκυψε σαν ανάγκη να βγουν και να μιλήσουν. Είναι θέμα της δικής τους ευαισθητοποίησης, αλλά και της ανάγκης να δείξουν στην κοινότητα όσα βιώνουν. Οι φοιτητές εμφανίζονται προβληματισμένοι από όσα συμβαίνουν και εντοπίζουν ενδεχομένως και μία αδυναμία της Πολιτείας γενικότερα, να ανταπεξέλθει, γιατί δεν ξέρουμε εάν είναι αυξημένα τα περιστατικά, ή έχει αυξηθεί η συζήτηση γύρω από τη βία. Όλοι, όμως, νιώθουν έντονα την ανάγκη να βοηθηθούν και να βοηθήσουν. Να ακούσουν και να ακουστούν. Και επειδή ακριβώς ανησυχούν πως ίσως να μην γίνονται πολλά πράγματα από θεσμικής πλευράς, ότι υπάρχει κάπου ένα κενό, νιώθουν ότι πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους». 

Στο σποτ εμφανίζονται δεκάδες φοιτητές, μέλη του «Τρίτου Ορόφου», που δεν περιορίστηκαν μόνο στο κομμάτι της υποκριτικής, αλλά ανέλαβαν σχεδόν εξ ολοκλήρου την παραγωγή του βίντεο: «Η περισσότερη δουλειά είναι των φοιτητών. Εάν εξαιρέσουμε τον συντονισμό και μία τελική επίβλεψη στο μοντάζ και τον ήχο που έκανα εγώ (σ.σ. η Μαρία Καραζάνου είχε για μία ακόμη φορά τη βοήθεια του Τάσου Κουλούρη, σταθερού συνεργάτη της πανεπιστημιακής θεατρικής ομάδας), όλα τα υπόλοιπα τα έκαναν σχεδόν μόνοι τους». 

Με το «Είμαι εδώ» να μετράει ήδη 1.500 προβολές από τις 28 Μαρτίου μέχρι σήμερα, άπαντες επικεντρώνουν την προσοχή τους στην επόμενη δουλειά που βρίσκεται στα… σκαριά. «Ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για την παράσταση που θα δώσουμε τον προσεχή Μάιο. Οι πρόβες είναι καθημερινές. Όλοι αδημονούμε, αφού έχουμε να παίξουμε μπροστά σε κοινό από τον Δεκέμβριο του 2019. Το έργο που θα ανέβει, είναι η «Τραπεζαρία» του Αμερικανού Άλμπερτ Γκέρνι. Πρόκειται για μία παράσταση με διάφορα στοιχεία, κωμικά και όχι μόνο. Η διασκευή έγινε από τα παιδιά και κινείται ανάλογα με αυτά που θέλουν να πούνε αυτή τη φορά», κατέληξε η κ. Καραζάνου. 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το