Ελλάδα

68 γερμανοί ‘κομάντος’ & 1.400 ανακρίσεις για τον Αφγανό της Κέρκυρας- Τι λέει συγκρατούμενος του στον Βόλο

«Την πρώτη ημέρα που ήρθε στη φυλακή τον έπιασα και του έριξα δύο σφαλιάρες. Είχα μάθει τι είχε κάνει στην κοπέλα στην Κέρκυρα και όταν τον είδα μπροστά μου τον έπιασα από την μπλούζα και του είπα “γιατί το έκανες αυτό ρε; Ηθελες να τη σκοτώσεις;”», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο 23χρονος Αφγανός Χ.Ν. που μοιραζόταν το ίδιο κελί στις φυλακές ανηλίκων Βόλου με τον ομοεθνή του Χουσέιν Καβάρι.

«Εγώ στη φυλακή μπήκα κατηγορούμενος για ληστεία. Βγήκα στα τέσσερα χρόνια και τώρα έχω φύγει και ζω στη Νορβηγία. Με τον Χουσέιν δεν είχαμε εδώ και πολύ καιρό επαφές, ούτε ήξερα τι έκανε στη Γερμανία και πώς έφτασε εκεί. Εγώ τον χτύπησα όταν ήρθε στον Βόλο γιατί είχαν ακουστεί διάφορα και είναι ντροπή ένας άντρας να φέρεται έτσι σε μία γυναίκα», συνεχίζει.

«Θυμάμαι όταν τον ρώτησα γιατί το έκανε αυτό ότι εκείνος έβαλε τα κλάματα και αρνήθηκε ότι είχε κακή πρόθεση. “Στο ορκίζομαι, φίλε. Παίρνω όρκο στη ζωή της μάνας μου, δεν ήθελα να πετάξω στο κενό την κοπέλα ούτε να τη βλάψω. Πήγα να της αρπάξω την τσάντα και τίποτε άλλο. Εκείνη αντέδρασε και εγώ φοβήθηκα”, μου είχε πει τότε και πραγματικά έδειχνε μετανιωμένος για την πράξη του», προσθέτει ο 23χρονος Χ.Ν.

Η 23χρονη σήμερα Σπυριδούλα,(αριστερά) που γλίτωσε από τα χέρια του Χ. Καβάρι.
Η 19χρονη Μαρία (δεξιά) επέστρεφε στο σπίτι της όταν ο δράστης, αφού τη βίασε, τη στραγγάλισε και πέταξε το πτώμα της στον ποταμό Ντρέισαμ.

Οι ημέρες στις φυλακές Βόλου για τον νεαρό Αφγανό, ο οποίος κατηγορείται για τον βιασμό και τη δολοφονία της 19χρονης Μαρίας Λαντενμπάργκερ στη Γερμανία, κύλησαν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα για τα δύο και πλέον χρόνια που έμεινε μέσα. «Μόνο τρεις-τέσσερις φορές είχε εμπλακεί σε φασαρίες, αλλά όχι κάτι το σπουδαίο. Μία για την μπάλα, μία για κάτι άλλο εξίσου ασήμαντο. Διάβαζε πολύ και παρακολουθούσε το σχολείο, ενώ παράλληλα έκανε και εργασίες στη φυλακή», θυμάται ο συγκρατούμενός του.

Συγνώμη και μάλιστα γραμμένη στα ελληνικά

«Μου είχε πει ότι στην Ελλάδα ήταν μόνος. Ούτε οικογένεια είχε ούτε φίλους. Γενικά στη φυλακή έδειχνε να έχει καταλάβει το λάθος του και ονειρευόταν ότι όταν βγει θα κάνει κάτι καλύτερο στη ζωή του. Ξέρω ότι έγραφε γράμματα στην κοπέλα που χτύπησε. Σε αυτά της έλεγε συγνώμη και ότι είχε μετανιώσει. Της τα έγραφε αυτά στα ελληνικά, που έκανε μαθήματα και η γλώσσα του άρεσε.

Το ξέρω αυτό γιατί πηγαίναμε καμιά φορά μαζί στην κοινωνική υπηρεσία. Ποτέ όμως δεν έφτασε στα χέρια της κανένα από αυτά», αποκαλύπτει. Η ιδέα να ζητήσει συγνώμη από την 20χρονη Σπυριδούλα Χάιδου, ωστόσο, δεν ήταν κάτι που το σκέφτηκε μόνος του. Οπως δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» η δικηγόρος του Μαρία – Ελένη Νικοπούλου «από τη στιγμή που ο ίδιος δήλωνε συγκλονισμένος γι’ αυτό που συνέβη, του είχα προτείνει να γράψει μία επιστολή προς τη φοιτήτρια, όπου να εκθέτει όλα αυτά που σκέφτεται και να εκφράσει το βάρος που αισθανόταν απέναντί της. Τελικά, αυτή η επιστολή δεν εστάλη ποτέ».

Το πρώτο στίγμα καταγραφής του Χ. Καβάρι στα ηλεκτρονικά συστήματα που διαθέτουν οι ελληνικές Αρχές φέρει ημερομηνία 18 Ιανουαρίου του 2013. Τότε έκανε αίτημα για άσυλο στη χώρα μας (το οποίο τελικώς απορρίφθηκε) ως ασυνόδευτος ανήλικος, γεγονός που μέχρι την εξέτασή του του παρείχε τη δυνατότητα να ταξιδεύει ελεύθερα σε όλη την Ελλάδα. Το επόμενο «φακέλωμα» του νεαρού Αφγανού έγινε στις 26 Μαΐου του ίδιου έτους, όποτε και συνελήφθη για τη ληστεία και την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος της 20χρονης Σπυριδούλας στην Κέρκυρα. «Αν γύριζα πίσω τον χρόνο, δεν θα το ξαναέκανα. Εχω μετανιώσει. Εχω και εγώ αδελφές. Ζητάω συγνώμη για όλα», είχε πει κατά την απολογία του ενώπιον του ανακριτή.

Στις 30 Οκτωβρίου του 2015, έχοντας εκτίσει τα 2/5 της ποινής του ο Χ. Καβάρι αφήνεται ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της εμφάνισής του μέσα στο πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο Α.Τ. του Αγίου Παντελεήμονα, καθώς είχε δηλώσει ότι διέμενε σε διαμέρισμα στην Αχαρνών.

Τον όρο αυτό ο Αφγανός, που με βάση ακτινοδιάγνωση οδοντίατρου για την εξακρίβωση της ηλικίας του έχει γεννηθεί το 1996, τον τήρησε μόνο μία φορά. Τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου του 2015 εμφανίστηκε στο συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα και λίγο μετά έβαλε σε μία τσάντα ό,τι υπάρχοντα είχε και χάθηκε μέσα στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, ακολουθώντας τον δρόμο προς την Ευρώπη. Από την Αυστρία πέρασε στη Γερμανία, όπου στις 12 Νοεμβρίου εμφανίζεται να έχει κάνει αίτημα ασύλου στη χώρα δηλώνοντας και πάλι ότι είναι ασυνόδευτος ανήλικος, αν και υπολογίζεται ότι είχε μπει ήδη στο 19ο έτος της ηλικίας του. Παρά το γεγονός ότι δεν είχε μαζί του διαβατήριο ούτε προσκόμισε ποτέ τα έγγραφα που του ζητήθηκαν ο Χ. Καβάρι έλαβε από τις γερμανικές Αρχές και υπηρεσίες την προβλεπόμενη μέριμνα για τους ασυνόδευτους ανηλίκους.

Δεν έλεγε τίποτα για όσα έκανε στην Ελλάδα

Σύμφωνα με μαρτυρίες ανήλικων προσφύγων που έζησαν για περίπου τρεις μήνες μαζί με τον Χ. Καβάρι στη Γερμανία και οι οποίες βρίσκονται στη διάθεση του «Εθνους της Κυριακής», ο νεαρός Αφγανός με τα ναζιστικά τατουάζ δεν μιλούσε σχεδόν καθόλου για τη ζωή του. «Ελεγε ό,τι ήθελε εκείνος να πει και γενικά ήταν απόμακρος», λένε χαρακτηριστικά.

Η φυλακή στην Ελλάδα, όπως και η απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος της 20χρονης φοιτήτριας, ήταν μία ιστορία που δεν μοιραζόταν με κανέναν. Σε όλους είχε πει ότι είναι 17 ετών, φρόντιζε πολύ την εξωτερική του εμφάνιση, κάπνιζε αδιαφορώντας εάν ενοχλεί τους άλλους και δεν είχε πολλές επαφές σχεδόν με κανέναν. Οι δρόμοι τους χωρίστηκαν όταν πήγε να ζήσει με μία οικογένεια Γερμανών, που τον δέχτηκαν, στην περιοχή Λιτενβάιλερ της πόλης Φράιμπουργκ. Το σπίτι της άτυχης Μαρίας, φοιτήτριας Ιατρικής και κόρης του Κλέμενς Λαντενμπάργκερ, μέλους της Νομικής Υπηρεσίας της Κομισιόν, ήταν πολύ κοντά με εκείνο στο οποίο έγινε δεκτός για φιλοξενία.

Είναι άγνωστο εάν ο Χ. Καβάρι με τη Μαρία γνωρίζονταν από πριν ή αν ο νεαρός Αφγανός την παρακολουθούσε. Ο τρόπος με τον οποίο επιτέθηκε στη 19χρονη μοιάζει σε πολλά σημεία με την επίθεσή του στην 23χρονη σήμερα Σπυριδούλα. Δυστυχώς, οι ιστορίες τους δεν έχουν την ίδια κατάληξη. Και τα δύο κορίτσια επέστρεφαν στο σπίτι τους, έπειτα από βραδινή διασκέδαση.

Η Σπυριδούλα είχε βγει για ποτό με φίλους και η Μαρία είχε πάει σε πάρτι της Ιατρικής Σχολής στην πανεπιστημιούπολη του Φράιμπουργκ. Και οι δυο την ώρα της επίθεσης ήταν μόνες. Οταν ο Χ. Καβάρι άρπαξε την τσάντα της Σπυριδούλας στην Κέρκυρα ένα αυτοκίνητο που περνούσε τον έκανε να τρομάξει -όπως είχε ισχυριστεί στην απολογία του- και να πετάξει τη φοιτήτρια από ύψος οκτώ μέτρων στο κενό. Η Σπυριδούλα τραυματίστηκε και έπειτα από 17 ημέρες νοσηλείας στο νοσοκομείο του νησιού πήρε εξιτήριο. Η 19χρονη Μαρία όταν ο Χ. Καβάρι βρέθηκε στον δρόμο της ήταν επάνω στο λευκό της ποδήλατο, που χρησιμοποιούσε για τις κοντινές διαδρομές.

Επεσε για ύπνο μετά το διπλό έγκλημα

Ο δράστης την ακινητοποίησε, τη βίασε και τη στραγγάλισε. Στη συνέχεια αφού πέταξε το πτώμα της στον ποταμό Ντρέισαμ, επέστρεψε στο σπίτι όπου φιλοξενούνταν και έπεσε για ύπνο.

Για περισσότερο από έναν μήνα ο Χ. Καβάρι κυκλοφορούσε στους δρόμους της πόλης, νομίζοντας ότι έχει καταφέρει να κρύψει τα ίχνη του. Για την εξιχνίαση της δολοφονίας της 19χρονης, η Αστυνομία του Φράιμπουργκ έφτιαξε ειδική ομάδα έρευνας, αποτελούμενη από 68 αστυνομικούς.

Πάνω από 1.400 άτομα ανακρίθηκαν και τελικά στις 3 Δεκεμβρίου οι γερμανικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι ο δράστης συνελήφθη. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, DNA του Αφγανού βρέθηκε επάνω σε ένα γυναικείο μοβ ποδήλατο, που εντοπίστηκε 500 μέτρα μακριά από το σημείο της δολοφονίας. Στον τόπο του ειδεχθούς εγκλήματος βρέθηκε και μία τρίχα από τα μαλλιά του, καθώς και ένα μαύρο κασκόλ το οποίο είχε επάνω γενετικό υλικό του Χ. Καβάρι.

Τελικά, μία αστυνομικός τον αναγνώρισε σε βίντεο που κατέγραψε κύκλωμα κλειστής παρακολούθησης ενός τραμ. Ο Αφγανός διακρίνεται να αποβιβάζεται κοντά στο σημείο της δολοφονίας φορώντας το ίδιο κασκόλ. Οταν τον ανέκριναν, ο Χ. Καβάρι «έσπασε», ομολόγησε τις αποτρόπαιες πράξεις του και συνελήφθη.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το