Τοπικά

66 θέσεις στο πρότυπο ΕΠΑΛ Βελεστίνου

Στις 66 ανέρχονται οι θέσεις που προσφέρονται για τα τρία τμήματα της Α’ Τάξης του ΕΠΑΛ Βελεστίνου, που με απόφαση του υπουργείου Παιδείας μετατρέπεται πλέον σε πρότυπο.
Για την ενδιαφέρουσα αυτή εξέλιξη παραχώρησαν χθες συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Χαράλαμπος Σταχτέας και ο διευθυντής του Πρότυπου ΕΠΑΛ Βελεστίνου κ. Βάιος Λιαπόπουλος.
Ο κ. Σταχτέας ανέφερε πως «με μεγάλη χαρά η τοπική εκπαιδευτική κοινότητα υποδέχεται τη δημιουργία ακόμη ενός επίλεκτου σχολείου. Πρόκειται για το πρότυπο ΕΠΑΛ (ΠΕΠΑΛ) Βελεστίνου που υπόσχεται πολλά στην προσπάθεια αναβάθμισης της επαγγελματικής και τεχνικής εκπαίδευσης. Στο ΠΕΠΑΛ Βελεστίνου αξιοποιούνται νέες μαθησιακές και διδακτικές μέθοδοι, λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες της αγοράς εργασίας και της κοινωνίας για την επιλογή των ειδικοτήτων, προβλέπονται αυξημένοι βαθμοί ελευθερίας στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών από διάφορα σχολεία και βαθμίδες.
Στο ΠΕΠΑΛ Βελεστίνου μπορούν να εγγράφονται μαθητές από όλο τον Νομό Μαγνησίας, ενώ το υπουργείο Παιδείας έχει εξασφαλίσει τη δωρεάν μετακίνηση των μαθητών. Επίσης ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Νασίκας μάς διαβεβαίωσε πως θα συνδράμει με κάθε τρόπο στο νέο σχολείο».
Απαντώντας σε ερώτηση για ποιο λόγο επιλέχθηκε το ΕΠΑΛ Βελεστίνου για να γίνει πρότυπο, ο κ. Σταχτέας ανέφερε πως «επιτελείο του υπουργείου Παιδείας με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Διά Βίου Μάθησης επισκέφθηκε ΕΠΑΛ στον Βόλο και άλλες περιοχές. Και επιλέχθηκε το συγκεκριμένο ΕΠΑΛ για να γίνει πρότυπο, γιατί είχε ένα καινούριο κτίριο, καθηγητές που υποδέχτηκαν με ενδιαφέρον την καινοτομία. Επίσης το υπουργείο θεωρεί ότι πρέπει να δοθούν ευκαιρίες ανάπτυξης σε περιοχές εκτός των πόλεων».
Ο διευθυντής του πρότυπου ΕΠΑΛ Βελεστίνου κ. Βάιος Λιαπόπουλος τόνισε πως «πλέον αναβαθμίζεται όλη η εκπαιδευτική διαδικασία μέσα από τις καινοτομίες που εισάγονται. Το σχολείο θα είναι ακόμη πιο εξωστρεφές και τα παιδιά θα μπορούν να κάνουν τα εργαστηριακά τους μαθήματα σε χώρους, όπως ένα εργοστάσιο, όπου θα εκπαιδεύονται σε μοντέρνα μηχανήματα, ενώ θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα εργαστήρια των πανεπιστημίων. Επίσης στο σχολείο και δημιουργηθεί και κέντρο επιμόρφωσης, όπου θα μεταλαμπαδεύουν την εμπειρία του νέου εκπαιδευτικού μοντέλου. Οποιοδήποτε παιδί από οποιοδήποτε Γυμνάσιο του Βόλου και της Νέας Ιωνίας μπορεί να εγγραφεί στο Πρότυπο ΕΠΑΛ με τη μετακίνηση να είναι δωρεάν. Φέτος θα λειτουργήσουν τρεις τομείς, πληροφορικής, διοίκησης – οικονομίας και γεωπονίας – περιβάλλοντος».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως για την ερχόμενη σχολική χρονιά θα δημιουργηθούν τρία τμήματα στην Α’ Τάξη του πρότυπου ΕΠΑΛ και οι θέσεις που προσφέρονται, ανέρχονται στις 66. «Για την εισαγωγή των ενδιαφερομένων δεν θα υπάρχουν εξετάσεις, αλλά το μόνο κριτήριο είναι ο βαθμός απολυτηρίου. Τέλος εβδομάδος θα ανοίξει το σύστημα για τις εγγραφές. Εμείς ευελπιστούμε ότι θα έχουμε αρκετές αιτήσεις για εγγραφές».
Φέτος ο συνολικός αριθμός των φοιτούντων στο σχολείο άγγιξε τους 85, ενώ στην Α’ τάξη φοίτησαν 27 μαθητές.
«Έχουμε ένα εξαιρετικό σχολείο που δημιουργεί περιβάλλον για να υποδεχτεί τον οποιοδήποτε μαθητή και δημιουργεί τις βάσεις, ώστε ο μαθητής να επιλέξει σωστά το επάγγελμά του» κατέληξε ο κ. Λιαπόπουλος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το