Κατηγορίες: Τοπικά

65 χρόνια παντοπώλης στον Κισσό ο 80χρονος Ευστ. Αλτίνης “Θ”

Στα 80 του χρόνια συνεχίζει να δίνει το «παρών» στο χώρο που έχει αφιερώσει τη ζωή του εδώ και τουλάχιστον 65 χρόνια. Στο παντοπωλείο που βρίσκεται στον Κισσό, ο κ. Ευστάθιος Αλτίνης εργάζεται πολλά χρόνια και τώρα που διάγει την όγδοη δεκαετία της ζωής του πηγαίνει τακτικά στο μαγαζί για να εξυπηρετήσει τον κόσμο.

Ο ίδιος ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα του που ήταν παντοπώλης και κόλλησε… το μικρόβιο του ελεύθερου επαγγελματία. Και, όπως μας λέει, ποτέ δεν το μετάνιωσε.

Το παντοπωλείο βγάζει την αύρα ενός παραδοσιακού μαγαζιού σε ορεινό χωριό, που περιλαμβάνει διαφορετικά προϊόντα, από αλλαντικά μέχρι και απορρυπαντικά, με τη ζυγαριά του παλιού καιρού για τον υπολογισμό των ποσοτήτων, τις κρεμασμένες φωτογραφίες στους τοίχους για να θυμίζουν άλλες εποχές, αλλά και τα τραπεζάκια στο κέντρο του καταστήματος, καθώς είθισται τα παλιότερα χρόνια, να είναι συγχρόνως και χώροι συνεύρεσης των παρεών για ένα τσιπουράκι ή ένα κρασάκι.

«Δραστηριοποιούμαι στο χώρο του παντοπωλείου εδώ και 65 χρόνια ακολουθώντας το επάγγελμα του πατέρα μου. Και βρίσκομαι καθημερινά στο χώρο του μαγαζιού από τις 7.30 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ» μας λέει ο κ. Αλτίνης, που το παντοπωλείο είναι η ίδια του η ζωή. Άλλωστε από την ηλικία των δεκαπέντε ετών που εργάζεται σε αυτό το χώρο, έχει συνδέσει τη ζωή του με πολλές αναμνήσεις, με την καθημερινή προσπάθεια για επιβίωση.

Εξάλλου τα παραδοσιακά παντοπωλεία των χωριών βγάζουν μια αύρα του παρελθόντος, σε εποχές που αποτελούσαν το σούπερ μάρκετ των περιοχών που λειτουργούσαν και ήταν το παράθυρο του κόσμου με τον κόσμο της κατανάλωσης, δεδομένου ότι τα ταξίδι στην πόλη για εκείνα τα χρόνια δεν ήταν τόσο συχνό και εύκολο, όσο σήμερα.

Ο κ. Αλτίνης μας έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν και πώς έζησε όλη αυτή την πορεία μέσα σε χρόνια με πολλές ανατροπές για την ελληνική κοινωνία, ενώ ερωτηθείς για το σημαντικότερο πρόβλημα του χωριού, μας απάντησε πως είναι η ανεργία. Ο κόσμος ασχολείται με τον αγροτικό τομέα και με τον τουρισμό, αλλά πολλές δουλειές δεν υπάρχουν, ειδικά για τους νέους. Και θυμάται πόσο περισσότερους κατοίκους είχε ο Κισσός παλιότερα και πόσο έχει μειωθεί πλέον σε μερικές εκατοντάδες.

Αναφερόμενος μάλιστα στην κατανάλωση τόνισε πως ο κόσμος αγοράζει τα απαραίτητα και εμείς είμαστε εδώ για να τον εξυπηρετήσουμε. Βέβαια με τα capital controls είναι υποχρεωμένος να μεταβαίνει κάθε βδομάδα στο Βόλο ή κάπου αλλού για να πάρει τα χρήματα που μπορεί.

Πάντως ο κ. Αλτίνης παρά την ηλικία του είναι αποφασισμένος να βρίσκεται στο παντοπωλείο για όσο αντέχει ακόμη σωματικά, καθώς η συγκεκριμένη ενασχόληση του προσφέρει ζωντάνια και αυτοπεποίθηση.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Δύο Βολιώτες στα θύματα των Αλβανών που «ρήμαζαν» φορτηγά

  Άλλες τρεις κλοπές, εκ των οποίων δύο στον Βόλο, εξιχνιάστηκαν για τη δράση δύο…

10 Μαρτίου 2024

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος σε 60’’ – Είναι Κυριακή της Αποκρεώ (video)

Παρακολουθήστε το σύντομο βιντεάκι που ετοίμασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, κ.Ιγνάτιος, για την…

10 Μαρτίου 2024

Εξαγριωμένος γορίλας επιτέθηκε στους φύλακες πάρκου

Λες και έπαιζαν σε ταινία του King Kong ένιωσαν επισκέπτες ζωολογικού κήπου στο Τέξας που…

9 Μαρτίου 2024

Οι πλημμύρες στη Θεσσαλία από το 1540 μέχρι τον Daniel – Τι έλεγε ο Στράβων πριν από 2.000 χρόνια

«Η πιο μεγάλη πλημμύρα, που σημειώθηκε παλαιότερα στα Τρίκαλα, είναι αυτή του 1907. Τις απογευματινές…

9 Μαρτίου 2024

Η ποιήτρια Αγγελική Θάνου στο 10ο Γυμνάσιο Βόλου

Στο πλαίσιο Δράσης «περί διαχείρισης συναισθημάτων και δημιουργίας ποιήματος» στην αίθουσα εκδηλώσεων του 10ου Γυμνασίου…

9 Μαρτίου 2024

Αποκαλύψεις για τον παιδόφιλο – Πώς παγίδεψε την 15χρονη

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τη δράση του 48χρονου παιδόφιλου, ο οποίος…

9 Μαρτίου 2024