Τοπικά

63 πάνελ με φωτοβολταϊκά στο 1ο ΕΠΑΛ Αλμυρού

Δημοπρατήθηκε από τον Δήμο Αλμυρού το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του 1ου ΕΠΑΛ Αλμυρού, προϋπολογισμού 1.370.967,74 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α.. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν τις προσφορές τους μέχρι τις 8 Μαρτίου, ενώ το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε δώδεκα μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα τοποθετηθούν 63 πάνελ με φωτοβολταϊκά, διαταγμένα σε εννέα παράλληλες σειρές.
Σχετικά με το έργο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός είχε δηλώσει ότι «σε συνεργασία με τον δήμαρχο Αλμυρού Βαγγέλη Χατζηκυριάκο και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 αξιοποιούμε ευρωπαϊκούς πόρους και αναβαθμίζουμε ενεργειακά τις κτιριακές υποδομές του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου Αλμυρού, αποδίδοντας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ένα λειτουργικό, ασφαλές και φιλικό προς το περιβάλλον κτίριο. Τα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενεργειακών αναβαθμίσεων δημοσίων κτιρίων που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια παντού στη Θεσσαλία, προλαμβάνει τις επιπτώσεις κινδύνων που έρχονται από το μέλλον και αποδίδει πολλαπλάσια οφέλη σε εποχή ενεργειακής κρίσης».

Το έργο
Το υφιστάμενο σχολικό κτίριο Ενεργειακής Κατηγορίας Ε αναβαθμίζεται στην Κατηγορία Β του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ).
Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου περιλαμβάνει:
– Θερμομόνωση κελύφους.
– Αντικατάσταση κουφωμάτων.
– Παρεμβάσεις στο σύστημα θέρμανσης (λέβητας φυσικού αερίου και θερμαντικά σώματα τύπου πάνελ).
– Τοποθέτηση φωτιστικών LED.
– Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος.

Τα φωτοβολταϊκά
Στο δώμα του κτιρίου, η πλάκα που βρίσκεται πάνω από την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, εμβαδού 303 τ.μ., είναι υπερυψωμένη κατά 90 εκ. από το υπόλοιπο δώμα, δεν είναι προσπελάσιμη και έχει χαμηλό περιμετρικό στηθαίο ύψους 30 εκ. Λόγω της θέσης της, και του γεγονότος ότι ο ηλιασμός της απ’ τον νότο είναι πλήρως ανεμπόδιστος, επιλέχθηκε για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων.
Σύμφωνα με τη στατική μελέτη, για τους υπολογισμούς των πλακών οροφής έχει ληφθεί φορτίο 230 kg/m2 για τις μονώσεις και 280 kg/m2 για φορτία χιονιού+στέγης+ανέμου. Το φορτίο του γαρμπιλοδέματος, υπολογίζοντας ένα μέσο πάχος 8 εκ. είναι 135kg/m2, και στρογγυλεύοντας προς τη μεριά της ασφάλειας, συνυπολογίζοντας θερμομονωτικό υλικό και μεμβράνες, καταλήγουμε ότι το φορτίο από την επικάλυψη της πλάκας είναι 150kg/m2. Επομένως υπάρχουν περιθώρια για προσθήκη φορτίων στις πλάκες, γεγονός που πρέπει να τεκμηριωθεί κατά την εκπόνηση των μελετών εφαρμογής με μελέτη στατικού ελέγχου και επάρκειας.
Η πρόταση περιλαμβάνει την τοποθέτηση 63 πανέλων, συνολικής επιφάνειας 104 τ.μ., διαταγμένα σε 9 παράλληλες σειρές. Για την τοποθέτησή τους χρησιμοποιούνται προκατασκευασμένα αντίβαρα σκυροδέματος, διατομής 15Χ20 εκ., τα οποία εδράζονται πάνω στην πλάκα σε σειρές με απόσταση μεταξύ τους 2,70 μ. και επ’ αυτών στερεώνονται οι μεταλλικές βάσεις στήριξης των πανέλων. Η συνολική επιβάρυνση της πλάκας από αυτήν την κατασκευή είναι της τάξης των 40kg/m2 (20 kg από τα αντίβαρα και 20 kg από τα φωτοβολταϊκά με τις βάσεις τους).
Η δυναμικότητα του συστήματος είναι 15,75 kW.

Να αναφερθεί, ότι σύμφωνα με την τεχνική έκθεση, για το συγκεκριμένο κτίριο υπήρχε μελέτη θερμομόνωσης, η οποία όμως δεν έγινε κατορθωτό να βρεθεί στα αρχεία της πολεοδομίας. Από τα αρχιτεκτονικά σχέδια και από την επί τόπου έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα κατακόρυφα στοιχεία σκυροδέματος εμφανή και μη, δεν έχουν μονωθεί ενώ αντιθέτως έχουν μονωθεί οι τοιχοποιίες. Το δώμα έχει μονωθεί προφανώς, αλλά η τελική επιφάνειά του είναι ασφαλτόπανο, ενώ σύμφωνα με την μελέτη, θα τοποθετούνταν μαλτεζόπλακες πάνω απ’ αυτό. Για τις πλάκες επί εδάφους καθώς και για τα τοιχία εντός εδάφους, είναι βέβαιο ότι δεν έχουν θερμομονωθεί εξωτερικά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το