Αθλητισμός

Κανονικά οι προπονήσεις στον Ολυμπιακό Βόλου

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε πως λόγω των νέων περιορισμών για τον κορωνοϊό, σταμάτησαν από χθες και τουλάχιστον για δυο εβδομάδες έως 16/3, οι προπονήσεις σε όσα πρωταθλήματα ετοιμάζονταν να ξεκινήσουν στις περιοχές που είναι σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο).
Αναπόφευκτα τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, επηρεάζουν τόσο τις ομάδες της Φούτμπολ Λιγκ, όσο και της Γ’ Εθνικής, που επέστρεψαν πρόσφατα στις προπονήσεις.

Οι ομάδες της Φούτμπολ Λιγκ, που εδρεύουν σ’ αυτές τις περιοχές μπαίνουν εκ νέου στον… πάγο και αυτή τη στιγμή δημιουργείται ανισότητα στην προετοιμασία των 20 ομάδων της κατηγορίας.

Για παράδειγμα, στο βόρειο όμιλο της Φούτμπολ Λιγκ, στον οποίο μετέχει ο Ολυμπιακός Βόλου, σταμάτησαν από χθες να προπονούνται ομαδικά ο Θεσπρωτός και ο Απόλλων Πόντου κι αυτό θα συνεχιστεί για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Στο νότιο όμιλο οι ομάδες που δεν προπονούνται από χθες είναι πέντε και συγκεκριμένα, η Καλλιθέα, το Αιγάλεω, ο Ασπρόπυργος, ο Ιάλυσος και η Ρόδος.

Όπως γίνεται αντιληπτό, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο στην παρούσα φάση να αρχίσει το πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ στις 28 Μαρτίου, όταν επτά από τις 20 ομάδες έχουν σταματήσει να προπονούνται και βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Είναι λογικό αυτές οι επτά ομάδες να αντιδράσουν, όταν δεν μπορούν να προετοιμαστούν, για να αγωνιστούν στο πρωτάθλημα, τη στιγμή που οι υπόλοιπες 13 ομάδες της κατηγορίας δεν έχουν απαγορευτικό.

Μάλιστα, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, όσον αφορά την πανδημία στη χώρα μας κι αν θα επιτραπούν και πάλι οι ομαδικές προπονήσεις στις ομάδες, οι οποίες εδρεύουν στις περιοχές που χαρακτηρίζονται αυξημένου κινδύνου ή να δούμε (σ’ ένα χειρότερο σενάριο) κι άλλες ομάδες να σταματούν τις προπονήσεις, στην περίπτωση που κι άλλες περιοχές της Ελλάδας χαρακτηριστούν αυξημένου κινδύνου.

Στον Ολυμπιακό Βόλου, πάντως, οι προπονήσεις συνεχίζονται κανονικά, από τη στιγμή που η Μαγνησία δεν είναι στο βαθύ κόκκινο. Η σχετική ΚΥΑ, η οποία δημοσιεύτηκε χθες από την ΓΓΑ αναφέρει μεταξύ άλλων, πως επιτρέπεται η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες χωρίς την παρουσία θεατών των ομάδων που μετέχουν στο πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ.

Χθες, μάλιστα, οι ποδοσφαιριστές μετέβησαν στην πολυκλινική «Ιασώ Θεσσαλίας», όπου και υποβλήθηκαν στον εβδομαδιαίο έλεγχο covid, όπως προβλέπει το υγειονομικό πρωτόκολλο.

Το θέμα, ωστόσο, που «καίει» τις ομάδες της Φούτμπολ Λιγκ είναι, αν θα αρχίσει ή όχι το πρωτάθλημα. Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας και τα επιπλέον μέτρα που πάρθηκαν και επηρεάζουν, όπως προαναφέραμε και την τρίτη τη τάξει επαγγελματική κατηγορία, έρχονται να προστεθούν στην αβεβαιότητα που υπάρχει, όσον αφορά τη μορφή που θα έχει η Σούπερ Λιγκ 2 της περιόδου 2021-22, μετά και την κατάργηση της Φούτμπολ Λιγκ, που προωθεί με σχέδιο νόμου η πολιτεία.

Πάντως, αν δεν γίνει σέντρα του πρωταθλήματος στις 28 Μαρτίου, δεν βγαίνουν οι ημερομηνίες για να διεξαχθεί το πρωτάθλημα των 18 αγωνιστικών μέσα σε διάστημα τριών μηνών. Μέχρι τις 27 Ιουνίου που έχει δοθεί παράταση από την ΕΠΟ, για την ολοκλήρωση της αγωνιστικής περιόδου στη Φούτμπολ Λιγκ.

Θα πρέπει οι ομάδες να δίνουν συνεχόμενα παιχνίδια Τετάρτη-Κυριακή και πάλι το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Πόσο, μάλιστα, αν για οποιοδήποτε λόγο προκύψουν αναβολές παιχνιδιών. Δεν θα υπάρχουν διαθέσιμες ημερομηνίες.

Από τη στιγμή, πάντως, που οι ομάδες επιθυμούν να αγωνιστούν και η Φούτμπολ Λιγκ δεν διεξάγεται με ευθύνη της κυβέρνησης, σε περίπτωση που ματαιωθεί το πρωτάθλημα, αυτό δεν θα συμβεί με υπαιτιότητα των ομάδων.

Είναι λογικό οι ΠΑΕ να απαιτήσουν αποζημιώσεις από το κράτος, καθώς όλες βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση. Τα έξοδα τρέχουν, από τη στιγμή που οι ποδοσφαιριστές έχουν συμβόλαια τα οποία οι ομάδες θα πρέπει να καλύψουν, συν τα ενοίκια, τη μισθοδοσία και ό,τι άλλο έχει να κάνει με την καθημερινότητα μιας ομάδας.

Οι ΠΑΕ θα πρέπει να είναι απόλυτα εντάξει στις υποχρεώσεις τους σε ΙΚΑ και εφορία, προκειμένου να διαθέτουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, για να είναι σε θέση να πάρουν αδειοδότηση.

Η λύση, πάντως, που φαντάζει ως πιο πιθανή, είναι να ξεκαθαρίσει η πολιτεία το τοπίο, όσον αφορά την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών και στο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί άμεσα στη βουλή να δίνει τη δυνατότητα στις 32 ομάδες της Σούπερ Λιγκ 2 και της Φούτμπολ Λιγκ να αγωνιστούν τη νέα χρονιά στην ενοποιημένη Β’ Εθνική. Όσες ΠΑΕ πληρούν τα αυστηρά κριτήρια συμμετοχής στο πρωτάθλημα, τα οποία θα θεσπίσουν η πολιτεία και η ΕΠΟ.

Στην προκειμένη περίπτωση, δεν θα χρειαστεί να γίνει πρωτάθλημα φέτος στη Φούτμπολ Λιγκ, με τις ΠΑΕ να γλυτώνουν και ένα πολύ σημαντικό ποσό, που αφορά έξοδα διαιτησίας, μετακίνησης και άλλων λειτουργικών εξόδων.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το