Τοπικά

600 τεστ κάθε μήνα στο Κέντρο Υγείας Βόλου – Σχέδια για τη λειτουργία και δεύτερης εμβολιαστικής γραμμής

Σε τρία «μέτωπα» δραστηριοποιείται το Κέντρο Υγείας Βόλου λειτουργώντας παράλληλα ως εμβολιαστικό κέντρο, ως κέντρο δειγματοληπτικών εξετάσεων για τον κορωνοϊό ενώ δεν έχει διακοπεί ποτέ η λειτουργία και των ιατρείων τα οποία είναι λιγότερα λόγω του ιού. Κάθε μήνα διενεργούνται στο Κέντρο Υγείας Βόλου περίπου 600 τεστ για κορωνοϊό και από τον Οκτώβριο έως σήμερα το σύνολο των τεστ (μοριακά και ταχείας ανίχνευσης) αγγίζει περίπου τις 3.000.
Οι εμβολιασμοί στο Κέντρο Υγείας Βόλου ξεκίνησαν στις 8 Φεβρουαρίου, και πραγματοποιούνται έξι ημέρες την εβδομάδα από Δευτέρα έως Σάββατο. Η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά και δεν έχει παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα στην προμήθεια και στη διαχείριση των εμβολίων. Έτσι καθημερινά ορίζονται μέσω ραντεβού και πραγματοποιούνται 48 έως 50 εμβολιασμοί.
«Οι πολίτες είναι πολύ ευχαριστημένοι τόσο για την οργάνωση όσο και για την εξυπηρέτηση. Ακούμε μόνο θετικά σχόλια» δήλωσε στη «Θ» ο συντονιστής -διευθυντής του Κέντρου Υγείας Βόλου Γιώργος Μπακούλας.

Όπως ανέφερε, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και οι επισκέπτες υγείας είναι εξαίρετοι και η διαδικασία εξελίσσεται χωρίς προβλήματα. Oι ομάδες και τα εμβόλια συντονίζονται από την Πολιτική Προστασία αλλά και από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
Αυτή την περίοδο εμβολιάζεται στο Κέντρο Υγείας Βόλου η ηλικιακή ομάδα άνω των 80 ετών με το εμβόλιο της Pfizer. «Δεν πάει χαμένη καμία δόση. Ακόμη και αν κάποιο ραντεβού ακυρωθεί, υπάρχει εναλλακτική, καθώς ειδοποιούμε αμέσως τους ένστολους. Ακόμη και τις ημέρες της κακοκαιρίας μάς βοήθησαν πολύ ο Δήμος, η Πολιτική Προστασία και η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων με τον κ. Ηλιόπουλο που μετέφεραν στο Κέντρο Υγείας ηλικιωμένους που είχαν αποκλειστεί από τα χιόνια, για να μη χαθεί το ραντεβού» σημείωσε ο κ. Μπακούλας. Η παραλαβή των εμβολίων γίνεται δύο φορές την εβδομάδα σε ειδικές συσκευασίες και τοποθετούνται στο ψυγείο έως πέντε ημέρες. Παράλληλα ελέγχονται με καταγραφικά θερμοκρασίας 24 ώρες την ημέρα.
Τους εμβολιασμούς πραγματοποιεί προσωπικό του Κέντρου Υγείας. Υπάρχει υπεύθυνος γιατρός εμβολιασμού που παίρνει το ιστορικό του κάθε πολίτη και επιβλέπει τη διαδικασία, επισκέπτριες και νοσηλεύτριες που διαχειρίζονται τους πολίτες και κάνουν το εμβόλιο. Κάθε πολίτης παραμένει στο Κέντρο Υγείας τουλάχιστον 15 λεπτά για παρακολούθηση και στη συνέχεια μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του.

Όπως δήλωσε ο κ. Μπακούλας, υπάρχουν σχέδια για λειτουργία και δεύτερης ταυτόχρονης εμβολιαστικής γραμμής στο Κέντρο Υγείας.
Μιλώντας με την ιδιότητα του γενικού γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Γιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο κ. Μπακούλας ανέφερε ότι γίνονται τηλεδιασκέψεις με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, όπου ζητούνται προσλήψεις ιατρικού προσωπικού καθώς με τις συνταξιοδοτήσεις οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ μειώνονται σιγά σιγά. «Έχουν μείνει λιγότεροι από τους μισούς» ανέφερε και πρόσθεσε ότι το ίδιο αίτημα υπάρχει και για τα κέντρα υγείας αγροτικού τύπου. «Θέλουμε προκηρύξεις θέσεων μονίμων γιατρών ΕΣΥ. Ζητάμε να μην ατροφήσουν τα Κέντρα Υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας διότι είναι το αποκούμπι όλων των πολιτών».

Παρά το γεγονός ότι το Κέντρο Υγείας Βόλου λειτουργεί ως εμβολιαστικό κέντρο, δεν έχει σταματήσει η λειτουργία των ιατρείων, ενώ από τις αρχές Οκτωβρίου λειτουργεί και ως κέντρο υγείας αναφοράς covid. «Τους τελευταίους πέντε μήνες παίρνουμε επιχρίσματα για κορωνοϊό, μέσω pcr και rapid test» είπε και πρόσθεσε ότι καθημερινά γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος σε πολίτες από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το