Τοπικά

600 πτυχία στα ρωσικά από το Κέντρο Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού «Ρους» στον Βόλο

Πάνω από 600 πτυχία έχει απονείμει το Κέντρο Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού «Ρους» στον Βόλο, καθώς πολλοί μαθητές, φοιτητές, αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία ενδιαφέρονται να μάθουν τα ρωσικά ανοίγοντας τους πνευματικούς τους ορίζοντες.
Χθες στο «Αχίλλειον» πραγματοποιήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την επέτειο των 190 χρόνων από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων Ρωσίας-Ελλάδας.
Το κινηματοθέατρο γέμισε ασφυκτικά από κόσμο και η εκδήλωση πλαισιώθηκε από αναφορές στις πολύχρονες διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών, τους κοινούς δεσμούς, ενώ έγινε και απονομή πτυχίων πιστοποίησης της ρωσικής γλώσσας ως ξένης του υπουργείου Παιδείας της Ρωσίας για το έτος 2018.
Τέλος οι παρευρισκόμενοι ταξίδεψαν σε μια μουσική διαδρομή με ελληνικά και ρωσικά τραγούδια από τους σπουδαστές του Ωδείου Παλάσκα.

Η διευθύντρια του Κέντρου Ρωσικής Γλώσσας «Ρους» κ. Ίντα Μπαλαμπανίδη επισήμανε πως «διοργανώνουμε μια εκδήλωση για το σημαντικό γεγονός της συμπλήρωσης 190 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας. Και ελπίζω κάποια στιγμή στο σύντομο μέλλον να ιδρυθεί και ένα επίτιμο προξενείο στον Βόλο που να εξυπηρετεί τις πολιτιστικές, εμπορικές και τουριστικές συνεργασίες».
Συμπλήρωσε δε πως «εδώ και επτά χρόνια που λειτουργεί το Κέντρο Ρωσικής Γλώσσας στον Βόλο, έχει απονείμει 600 πτυχία». Χθες έλαβαν το πτυχίο τους 120 μαθητές, φοιτητές και άλλοι.
Η Ευαγγελία Αναγιάννη, απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρακολούθησε τα ρωσικά στο κέντρο «Ρους» λαμβάνοντας χθες το πτυχίο στο επίπεδο Β1. Όπως δήλωσε, «μαθαίνοντας τη ρωσική γλώσσα, γνωρίζεις τον πολιτισμό μιας χώρας, όπως η Ρωσία, με την οποία η Ελλάδα έχει πολλούς στενούς ιστορικούς, θρησκευτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς. Μάλιστα το Κέντρο μας έδωσε τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε στη Ρωσία», ενώ συμπλήρωσε πως «υπάρχουν σημαντικές προοπτικές για τις σχέσεις των δύο χωρών».

Παίρνοντας τον λόγο ο Γιώργος Μαρδέλης, φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που έλαβε χθες το πτυχίο του, τόνισε πως «έμαθα τα ρωσικά, γιατί με ενδιαφέρουν η ρωσική κουλτούρα και ο πολιτισμός, ενώ είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την επαγγελματική μου σταδιοδρομία. Ο ελληνικός και ρωσικός λαός ενώνονται σε διάφορα επίπεδα, όπως στην κοινή θρησκεία».
Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Γιώργος Καλτσογιάννης τόνισε πως «είναι αξιέπαινη η προσπάθεια που καταβάλλεται από το Κέντρο Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού στον Βόλο, το οποίο έχει εξελιχθεί σε γέφυρα πολιτισμού μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας σε μια χρονική συγκυρία με γεωπολιτικές προκλήσεις. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στέκεται αρωγός στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος των Ρώσων προς τη Μαγνησία, αλλά και της διάδοσης της ελληνικής κουλτούρας στη Ρωσία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το