Τοπικά

Το 60% των εφήβων στο Βόλο τρώει σπάνια ή ποτέ ψάρι – Έρευνα από μαθητές του 3ου ΕΠΑΛ 

3o-epal

Οι έφηβοι του Βόλου γνωρίζουν τι είναι η μεσογειακή διατροφή, ωστόσο δεν την εφαρμόζουν πλήρως στην πράξη, αφού ένα 60% των μαθητών τρώει σπάνια ή και ποτέ ψάρι, ενώ ένα επίσης 60% επισκέπτεται πολύ συχνά σουβλατζίδικα καταναλώνοντας τροφές, ενώ τους ενδιαφέρει πολύ το φαγητό να είναι οικονομικό. Επίσης ένα ποσοστό 60% των μαθητών πίνει πολύ συχνά καφέ και ένα 33% καταναλώνει πολύ συχνά αλκοολούχα ποτά.

Τα παραπάνω ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν από έρευνα που διενεργήθηκε στο 3ο ΕΠΑΛ Βόλου και αφορούσε στην «Παραδοσιακή διατροφή-υγεία και οικονομία».

Ειδικότερα ένα πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με θέμα «Παραδοσιακή Διατροφή – Υγεία και Οικονομία» υλοποιήθηκε από μαθητές του Τομέα Υγείας Πρόνοιας του 3ου ΕΠΑΛ Βόλου κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά με υπεύθυνες τις καθηγήτριες Καναλιώτη Μαργαρίτα και Κουτσοκώστα Αγάπη.
Οι μαθητές ασχολήθηκαν με την αξία της μεσογειακής και παραδοσιακής διατροφής, τη διατροφική αξία πολλών προϊόντων που συχνά καταναλώνουν, αλλά και αυτών που δεν καταναλώνουν, επειδή τα υποτιμούν. Επίσης ενημερώθηκαν τι είναι η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής και γιατί πρέπει να την ακολουθούν και τι πρέπει να τρώνε και τι να αποφεύγουν.
Ορμώμενοι από την οικονομική κρίση έδωσαν έμφαση στην παρασκευή υγιεινού φαγητού με απλά υλικά που πάντα υπάρχουν στο σπίτι. Άπλωσαν «παραδοσιακό φύλο» και ετοίμασαν με αυτό τυρόπιτα χωριάτικη, σκοπελίτικη, αλλά και πίτα με το φαγητό που περίσσεψε από την προηγούμενη μέρα.
Διαπίστωσαν ότι υπάρχουν στη φύση και προσφέρονται δωρεάν βρώσιμα χόρτα με υψηλή διατροφική αξία, τα οποία συνέλεξαν και έμαθαν να αναγνωρίζουν.
Επίσης διενήργησαν έρευνα για τις διατροφικές συνήθειες των συνομηλίκων τους.
Το ερωτηματολόγιο δόθηκε σε 100 εφήβους (63 κορίτσια και 37 αγόρια), ηλικίας 15-18 ετών. Οι ερωτήσεις που κλήθηκαν να απαντήσουν ήταν:
* Αν γνωρίζουν τι είναι μεσογειακή διατροφή.
* Πόσο συχνά καταναλώνουν διάφορα τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψωμί, γάλα, άσπρο και κόκκινο κρέας, ψάρια, χυμούς, καφέ, αλκοολούχα ποτά κ.λπ.
* Αν τρώνε κολατσιό και τι.
* Αν καταναλώνουν κονσερβοποιημένα προϊόντα.
* Αν συνηθίζουν να τρώνε σε ταβέρνες, fast food, σουβλατζίδικα.
* Τι τους ενδιαφέρει περισσότερο όταν τρώνε έξω (η γεύση, η μεγάλη μερίδα, ο τρόπος παρασκευής, το κόστος, πόσο υγιεινό είναι) κ.λπ.
Οι απαντήσεις που δόθηκαν είναι οι εξής:
Το 96% των ερωτηθέντων απάντησε ότι γνωρίζει τι είναι μεσογειακή διατροφή, ενώ 4% ότι δεν γνωρίζει.
Το 74% καταναλώνει σε μεγάλη συχνότητα φρούτα και 79% λαχανικά, χωρίς μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ κοριτσιών και αγοριών, το 64% όσπρια, το 83% ψωμί (77,77% κορίτσια, 91,89% αγόρια), το 86% ζυμαρικά και γάλα, το 68% γαλακτοκομικά με μεγαλύτερο ποσοστό τα αγόρια, το 82% άσπρο κρέας, το 60% κόκκινο κρέας.
Ενώ προτιμούν το κρέας, τα ψάρια δεν βρίσκονται στην καθημερινή τους διατροφή. Το 51% απαντά ότι σπάνια τρώει ψάρια, ενώ το 8% ποτέ. Γλυκά καταναλώνει το 55% και φυσικούς χυμούς το 73%.
Καφέ πίνει το 59% των εφήβων πολύ συχνά, και αλκοολούχα ποτά, επίσης πολύ συχνά, το 33%, με τα αγόρια και πάλι να κάνουν συχνότερη κατανάλωση κατά 12% σε σχέση με τα κορίτσια.
Το 82% των ερωτηθέντων απάντησε ότι τρώει σπιτικό φαγητό σχεδόν καθημερινά. Τα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι κατά μέσο όρο 3 και το ένα εξ αυτών συνοδεύεται συχνά από σαλάτα.
Κολατσιό τρώει το 78% των εφήβων με προτίμηση στο τοστ. Κονσερβοποιημένα προϊόντα το μεγαλύτερο ποσοστό καταναλώνει πολύ σπάνια ή και καθόλου.
Ένα μεγάλο ποσοστό , 63% επισκέπτεται αρκετά συχνά τα σουβλατζίδικα.
Όταν τρώνε έξω τους ενδιαφέρει περισσότερο η μεγάλη μερίδα, η γεύση του φαγητού, να είναι οικονομικό και λιγότερο ο τρόπος μαγειρέματος και να είναι υγιεινό.
Σε ό,τι αφορά γενικότερα στον τρόπο παρασκευής φαίνεται να τους αρέσουν όλοι οι τρόποι μαγειρέματος (τηγανητά, στη σχάρα, βραστά) με ιδιαίτερη προτίμηση στα ψητά στον φούρνο.
Σε ερώτηση ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο και ποιες λιγότερο απάντησαν σωστά ότι τα φρούτα, τα λαχανικά πρέπει να τα βάζουμε στην καθημερινή μας διατροφή, ενώ το κόκκινο κρέας και τα γλυκά να τα τρώμε πιο σπάνια.
Η έρευνα έδειξε ότι αν και γνωρίζουν τι πρέπει να τρώνε καθημερινά και τι όχι δεν το εφαρμόζουν επαρκώς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το