Τοπικά

60.000 ακίνητα και 90.000 δικαιώματα ιδιοκτησίας πρέπει να δηλωθούν στις δημοτικές ενότητες του Βόλου

Από τον Ιανουάριο του 2019 και για τρεις μήνες πρέπει να δηλωθούν 60.000 ακίνητα και 90.000 δικαιώματα ιδιοκτησίας, σε όλο τον ενιαίο Δήμο Βόλου, με εξαίρεση τη Δημοτική Ενότητα Βόλου και τη Νέα Αγχίαλο.
Εντός του έτους αναμένεται να ξεκινήσει η συλλογή των στοιχείων και θα πρέπει όλοι οι ιδιοκτήτες να συμμετάσχουν στη διαδικασία, γιατί μέσω αυτής θα εξασφαλίσουν την ορθή καταγραφή των ιδιοκτησιών τους.
Χθες πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση στο ΤΕΕ Μαγνησίας για να αναλυθούν από τις υπεύθυνες εταιρείες μηχανικοί και πολίτες για την ανάπτυξη εφαρμογών και την παροχή δωρεάν υπηρεσιών στον εντοπισμό των ακινήτων και στην ορθή συμπλήρωση της δήλωσης ιδιοκτησίας.
Η διαδικασία, σύμφωνα με την υπεύθυνη του Κτηματολογίου κ. Άννα Φόλια που θα ακολουθηθεί θα είναι η εξής:
-Υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας.
-Επεξεργασία των δηλώσεων από τους δικηγόρους και μηχανικούς του Γραφείου Κτηματογράφησης.
-Προανάρτηση προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων.
-Υποβολή από τους δικαιούχους αιτήσεων επανεξέτασης στοιχείων για να επισημάνουν τυχόν σφάλματα και ελλείψεις στις εγγραφές που τους αφορούν.
-Σύνταξη προσωρινών κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων.
-Ανάρτηση προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων (πινάκων διαγραμμάτων) στα Γραφεία Κτηματογράφησης για διάστημα δύο – τεσσάρων μηνών και αποστολή αποσπασμάτων στους δικαιούχους προς ενημέρωσή τους.


-Μέσα διόρθωσης ενδεχόμενων σφαλμάτων των προσωρινών Κτηματολογικών στοιχείων: ενστάσεις, αιτήσεις διόρθωσης, αιτήσεις διόρθωσης προδήλου σφάλματος και διόρθωσης προσωπικών στοιχείων. Αναμόρφωση των κτηματολογικών στοιχείων μετά την εξέταση των ενστάσεων και των αιτήσεων διόρθωσης και σύνταξη των τελικών κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων.
-Περαίωση της κτηματογράφησης και έναρξη λειτουργίας Κτηματολογικού Γραφείου στη συγκεκριμένη περιοχή στη θέση του παλαιού Υποθηκοφυλακείου.
Η υποβολή των δηλώσεων είναι υποχρεωτική και οι προθεσμίες έχουν ως εξής:
Από την ημερομηνία έναρξης της συλλογής των δηλώσεων 3 μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και 6 μήνες για τους κατοίκους εξωτερικού και το Ελληνικό Δημόσιο. Για κάθε νέα πράξη εντός μηνός από την μεταγραφή ή εγγραφή της στο οικείο Υποθηκοφυλακείο.
Δήλωση θα υποβάλλουν Όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο ή άλλο εγγραπτέο δικαίωμα σε ακίνητο της υπό κτηματογράφηση περιοχής υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση ιδιοκτησίας. • Κυριότητα (πλήρης ή ψιλή κυριότητα) • Δουλείες (π.χ. επικαρπίας, οίκησης, διόδου κ.λπ.) • Υποθήκες/προσημειώσεις • Αγωγές και ανακοπές • Κατασχέσεις • Μακροχρόνιες μισθώσεις • Χρονομεριστικές μισθώσεις (time sharing) • Χρηματοδοτικές μισθώσεις ακινήτου (leasing) • Μεταλλειοκτησίες • Μεταφορά συντελεστή δόμησης • Εκκαθαριστές και Διαχειριστές ξένης περιουσίας π.χ. σύνδικος πτώχευσης, εκκαθαριστής διαθήκης κ.λπ.
Το ποσό του παγίου τέλους της κτηματογράφησης είναι: 35 ευρώ ανά δικαίωμα σε κύριο χώρο (διαμέρισμα, κατάστημα, οικόπεδο κ.λπ.), 20 ευρώ ανά δικαίωμα σε βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, χώρους στάθμευσης) που αποτελούν αυτοτελείς διηρημένες ιδιοκτησίες (έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο και δεν αναφέρονται στον τίτλο ως παρακολουθήματα). Στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα που υποβάλουν περισσότερα από δύο δικαιώματα (κυριότητας / δουλειών) εντός του ίδιου Ο.Τ.Α., καταβάλλουν πάγια τέλη για δύο μόνο δικαιώματα, ανεξαρτήτως του συνολικού αριθμού αυτών. Η διάταξη εφαρμόζεται μόνο για τους δικαιούχους δικαιωμάτων κυριότητας και δουλειών.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ιστορική αποστολή: Εκτοξεύθηκε το Peregrine με στόχο την πρώτη προσσελήνωση μετά το Apollo

Ένας ολοκαίνουργιος πύραυλος μόλις άνοιξε τα φτερά του. Πρόκειται για τον Vulcan Centaur της United…

8 Ιανουαρίου 2024

Χαμός στο Twitter με τον Σκωτσέζο «Φραγκολιά» του Survivor

Πρεμιέρα έκανε το βράδυ της Κυριακής 7 Ιανουαρίου το Survivor 2024 και ήδη το Twitter…

8 Ιανουαρίου 2024

Τραγωδία στην Ξάνθη: Κατέληξε ο 70χρονος που γλίστρησε και έπεσε σε χαράδρα

Τραγική κατάληξη είχε η περιπέτεια του ζευγαριού που είχε εξαφανιστεί στην ορεινή περιοχή του Νομού…

8 Ιανουαρίου 2024

Ρατσιστικά και εθνικιστικά συνθήματα στο σχολικό συγκρότημα Αναύρου

  Με εθνικιστικά και ρατσιστικά συνθήματα γέμισαν οι τοίχοι του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου, του 2ου…

8 Ιανουαρίου 2024

Λίβανος: Νεκρός ανώτατος διοικητής της Χεζμπολάχ σε ισραηλινό χτύπημα

O Wissam al-Tawil αναπληρωτής διοικητής της επίλεκτης ομάδας της Χεζμπολάχ, Radwan, σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα…

8 Ιανουαρίου 2024

Καιρός – Meteo: Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι την Τρίτη – Πού θα χιονίσει

Βαρομετρικό χαμηλό από το νότιο Ιόνιο, κινούμενο ανατολικά θα προκαλέσει νέο κύμα κακοκαιρίας από τις…

8 Ιανουαρίου 2024