Τοπικά

6.000 ιστοπαθολογικές εξετάσεις ετησίως στο Νοσοκομείο Βόλου από το Παθολογοανατομικό Τμήμα 

Στις 6.000 ανέρχονται τον χρόνο οι ιστοπαθολογικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται από το Παθολογοανατομικό Τμήμα του Νοσοκομείου Βόλου. Μάλιστα από το τμήμα εξετάζονται κάθε εβδομάδα ένα με δύο περιστατικά καρκίνου του μαστού, με την πολυπαραγοντική αυτή νόσο να επιδρά ακόμη και στις γυναίκες νεαρής ηλικίας.
Βασικό έργο του Τμήματος είναι η διάγνωση κακοήθων και καλοήθων παθήσεων σε υλικά που αφορούν σε όλα τα όργανα του σώματος και έχουν ληφθεί με βιοψίες ή χειρουργικές επεμβάσεις, καθώς και νεκροτομές εμβρύων και εξέταση πλακούντων προερχομένων από προβληματικές κυήσεις.
Το Τμήμα Παθολογικής Ανατομικής του «Αχιλλοπούλειου» λειτουργεί στο πλαίσιο του Εργαστηριακού Τομέα της Ιατρικής Υπηρεσίας και εξυπηρετεί διαγνωστικές (παθολογοανατομικές εξετάσεις) και εκπαιδευτικές ανάγκες σχετικές με το γνωστικό αντικείμενο της σύγχρονης Παθολογικής Ανατομικής με ενσωμάτωση νέων μεθόδων και τεχνικών (πλην της Μοριακής Τεχνολογίας και της Βιοτεχνολογίας).

Η παθολογοανατόμος και διευθύντρια του Παθολογοανατομικού Τμήματος του Νοσοκομείου Βόλου κ. Άντζελα Φεριτσεάν τόνισε πως «ο ρόλος του παθολογοανατόμου είναι βασικά να θέτει τη διάγνωση, σε οτιδήποτε αφαιρείται χειρουργικά από το ανθρώπινο σώμα. Άλλωστε όλα εξετάζονται παθολογανατομικά ή ιστοπαθολογικά. Σε μερικές οντότητες είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να θέσουμε τη διάγνωση, όπως σε καρκινώματα, σε μελανώματα, σε διάφορα κακοήθη νεοπλάσματα».
Ετησίως στο παθολογοανατομικό πραγματοποιούνται γύρω στις 6.000 ιστοπαθολογικές εξετάσεις.


«Εξυπηρετούμε κόσμο από όλο τον Νομό Μαγνησίας και μερικές φορές και από άλλους Νομούς. Οι εξετάσεις είναι βιοπτικές, πάρα πολλές από γαστρεντερολόγους, χειρουργικές. Στο Νοσοκομείο, όποια επέμβαση γίνεται και αφαιρείται ιστός, θα σταλεί για εξέταση. Μερικές διαγνώσεις είναι εύκολες, όπως στην περίπτωση μιας κλασικής οξείας σκωληκοειδίτιδας, ενώ άλλες είναι πιο δύσκολες, όπως ένας αδιαφοροποίητος όγκος. Τα τελευταία 20 χρόνια οι παθολογοανατόμοι ασχολούνται και με την εξέταση των προβλεπτικών δεικτών σε περίπτωση καρκινωμάτων μαστού και εντέρου. Είναι δείκτες που προσφέρουν στοιχεία τόσο για την πρόγνωση όσο και τη θεραπεία του νεοπλάσματος με συγκεκριμένους θεραπευτικούς μηχανισμούς ή συγκεκριμένα φάρμακα» τόνισε η κ. Φεριτσεάν.

Αναφερόμενη στον καρκίνο του μαστού είπε πως τα περιστατικά είναι συχνά τα τελευταία χρόνια, ενώ βλέπουμε τέτοιου είδους περιστατικά και σε μικρές ηλικίες, ακόμη και 30 χρόνων, χωρίς απαραίτητα να υφίστανται κάποια γονίδια. Η νόσος αυτή είναι πολυπαραγοντική (δεν είναι δηλαδή μόνο ο σύγχρονος τρόπος ζωής) και γι’ αυτό βρίσκουμε καρκινώματα στον μαστό και σε νεαρή ηλικία. Για τα περιστατικά νεαρής ηλικίας αυτά τα προλαβαίνουμε και τα βλέπουμε σε αρχικό τους στάδιο, αν και έχουμε περιστατικά νεαρής ηλικίας που είναι παραμελημένα».
Πρόσθεσε δε πως «γενικότερα εμείς βλέπουμε ένα με δύο περιστατικά με καρκινώματα του μαστού την εβδομάδα. Και αυτά τα περιστατικά βρίσκονται σε διάφορες φάσεις. Αντιμετωπίσιμα είναι όλα τα περιστατικά και θα γίνουν θεραπευτικές μέθοδοι. Βέβαια ιάσιμος καρκίνος μαστού είναι αυτός που έχει πολύ μικρή διάμετρο».
Στο παθολογοανατομικό τμήμα εργάζονται τρεις παθολογοανατόμοι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το