Τοπικά

550 νέοι στη Μαγνησία εγκατέλειψαν τον υπολογιστή για να ασχοληθούν με τη γη 

Το «επιχειρείν» είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους νέους αγρότες, όσο και η καλλιέργεια των νοικιασμένων στις περισσότερες περιπτώσεις αγροτεμαχίων, εντατικής καλλιέργειας. Στον Νομό Μαγνησίας ωστόσο που υπάρχει αυξημένη γεωργική δραστηριότητα , αυτή ενισχύεται όλο και περισσότερο με την επαγγελματική ενασχόληση νέων ατόμων που επιχειρούν στον χώρο της γεωργίας. Η μελισσοκομία στο μεταξύ, θεωρείται η μεγάλη επενδυτική πρόκληση στον Νομό.

Ο πρωτογενής τομέας της αγροτικής παραγωγής εξακολουθεί να αποτελεί πηγή εισοδήματος για σημαντικό ποσοστό νέων, αλλά και έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της τοπικής οικονομίας.
Δεκάδες νέοι στη Μαγνησία πήραν την απόφαση και εγκατέλειψαν για χάρη του αγρού το laptop.
Ένας από τους βασικούς λόγους ανησυχίας των νέων γεωργών είναι η πρόσβαση στην αγορά ή στην ενοικίαση γης. Επιπλέον, αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία εύρεσης επαρκώς ειδικευμένου εργατικού δυναμικού.
Γεωργοί κάτω των 40 ετών διαχειρίζονται μέχρι σήμερα ένα μικρό ποσοστό του συνόλου των γεωργικών εκμεταλλεύσεων γι’ αυτό και η προσέλκυση νέων στη γεωργία αποτελεί μεγάλη πρόκληση.

Αντιμέτωπη με τη γήρανση του γεωργικού πληθυσμού η Μαγνησία εντατικοποιεί τις προσπάθειές της για να ενθαρρύνει τους νέους να στραφούν στη γεωργία, από την εκμετάλλευση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που παρέχουν βοήθεια στους νέους γεωργούς για να ξεκινήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα μέσω των επιδοτήσεων για τη σύσταση επιχείρησης, εισοδηματικής στήριξης και μέσω άλλων παροχών, όπως η πρόσθετη κατάρτιση.

Οι περισσότεροι νέοι αγρότες που διαθέτουν οικονομικά βιώσιμες εκμεταλλεύσεις (με βάση την έκταση και άλλους οικονομικούς δείκτες) καλλιεργούν εκτάσεις που νοικιάζουν και στη Μαγνησία ο αριθμός ενασχόλησης με τα προγράμματα νέων αγροτών θεωρείται εντυπωσιακός. Συνολικά 550 άτομα εντάχθηκαν στις επιδοτήσεις και αναπτύσσουν δραστηριότητα κυρίως σε Αλμυρό και στον Δήμο Ρήγα Φεραίου.
Παρά τα προγράμματα στήριξης νέων αγροτών που υλοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια, ο αγροτικός πληθυσμός γερνάει όλο και περισσότερο, γεγονός που βέβαια έχει μεγάλη επίδραση στην ανταγωνιστικότητα αλλά και στη βιωσιμότητα της τοπικής αγροτικής οικονομίας. Το 40% των κατόχων γεωργικών εκμεταλλεύσεων είναι μεγαλύτεροι των 65 χρόνων.

Η προσπάθεια για την ηλικιακή ανανέωση του γεωργικού πληθυσμού και τη μείωση του μεγάλου ποσοστού ανεργίας, με την οικονομική ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων νέων ατόμων που θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, φαίνεται πως στον Νομό βρίσκει γόνιμο έδαφος.
Οι συμμετέχοντες στα προγράμματα είναι στην πλειονότητά τους άνδρες (λόγω της φύσης της γεωργικής εργασίας) με αρκετά σημαντικό όμως ποσοστό συμμετοχής και γυναικών, που πλησιάζει το 32%. Ο μέσος όρος της ηλικίας των συμμετεχόντων είναι περίπου 30 έτη και οι περισσότεροι δεν είχαν προηγούμενη επαγγελματική ενασχόληση.

Η ενασχόλησή τους με τη γη καταδεικνύει πως οι εκτάσεις της φυτικής παραγωγής θα αυξηθούν σε μεγάλο ποσοστό, στοιχείο που δείχνει τη διάθεση των νέων αγροτών να ασχοληθούν δυναμικά με τις καλλιέργειες. Συγκεκριμένα παρατηρείται ιδιαίτερη αύξηση σε ορισμένες καλλιέργειες, όπως τα ψυχανθή φυτά, το βαμβάκι και η δενδροκομία εξαιτίας της μεγάλης κερδοφορίας που παρουσιάζουν.
Επίσης, θα αυξηθεί το ποσοστό της ζωικής παραγωγής όπως επίσης και ο αριθμός των μελισσοσμηνών.
Συγκριτικά, στους τρείς κλάδους (φυτική παραγωγή, ζωική παραγωγή και μελισσοκομία) η μεγαλύτερη αύξηση θα παρατηρηθεί στον κλάδο της μελισσοκομίας και ακολουθούν η ζωική και η φυτική παραγωγή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το