Τοπικά

5,5 τόνοι μολυσματικά απόβλητα σε έναν μήνα από το «Αχιλλοπούλειο»

Στους 5,5 τόνους μέσα σε έναν μήνα ανήλθε η παραγωγή μολυσματικών νοσοκομειακών αποβλήτων από το Νοσοκομείο Βόλου, που εξουδετερώθηκαν και απορρίφθηκαν είτε στο ΧΥΤΑ Βόλου είτε μεταφέρθηκαν στον αποτεφρωτήρα της Αθήνας.

Στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του παραλιακού συγκροτήματος Παπαστράτου πραγματοποιήθηκε χθες ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Διαχείριση Επικίνδυνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων», που διοργανώθηκε από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.
Όπως τόνισε ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Νέστορας Αντωνίου, «είναι ίσως η πρώτη ημερίδα με τέτοιο περιεχόμενο, που διεξάγεται σε πανελλαδικό επίπεδο στο πλαίσιο της εξωστρέφειας που επιχειρείται. Φιλοδοξούμε να είναι το πρώτο βήμα που θα συμβάλλει στην αλλαγή της νοοτροπίας και στην ορθή και απαρέγκλιτη τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών που θα εξασφαλίζουν την προστασία της δημόσιας υγείας».
Στη χθεσινή ημερίδα συμμετείχαν αρμόδιοι υπάλληλοι των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, διοικητές και διευθυντές μονάδων υγείας, εκπρόσωποι τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και φοιτητές.
Συνολικά παρευρέθηκαν 400 άτομα από όλη τη Θεσσαλία που ενημερώθηκαν από καταρτισμένους ομιλητές για τις τρέχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις, τις θεσμικές υποχρεώσεις των υγειονομικών μονάδων, καθώς και τις ορθές πρακτικές για τον έλεγχο του κόστους της διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων.
«Θεωρούμε πρωταρχικής σημασίας την ενημέρωση του προσωπικού που ασχολείται σε μονάδες φροντίδας της υγείας για την ορθή διαχείριση των αποβλήτων υγείας. Εξίσου, όμως σημαντική είναι η ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων με απώτερο στόχο την υιοθέτηση σωστών και φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών» συμπλήρωσε ο κ. Αντωνίου.
Από την πλευρά του ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Ματθαίος Δραμητινός ανέφερε πως «όλα τα επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα που παράγονται από το Νοσοκομείο Βόλου, αποστειρώνονται, εξουδετερώνονται σύμφωνα με τους νόμους και τους κανόνες, και το μεγαλύτερο μέρος τους καταλήγει στον ΧΥΤΑ Βόλου, ενώ ένα μικρότερο στον αποτεφρωτήρα Αθηνών».
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν, σε έναν μήνα Φεβρουάριο-Μάρτιο, στο Νοσοκομείο Βόλου παρήχθησαν πέντε τόνοι επικίνδυνων μολυσματικών αποβλήτων που πήγαν για τεμαχισμό και αποστείρωση και κατέληξαν στον ΧΥΤΑ, ενώ υπήρχαν και 400 κιλά τοξικών και μολυσματικών αποβλήτων που εστάλησαν στον αποτεφρωτήρα Αθηνών για αποτέφρωση. Και βέβαια η παραγωγή αποβλήτων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προσέλευση ανά μήνα των ασθενών. Για παράδειγμα ο Φεβρουάριος-Μάρτιος ήταν ένας μήνας με έντονη προσέλευση».
Φώτης Σπανός

Share

Πρόσφατα άρθρα

Επιτυχημένη η συμμετοχή του Επιμελητηρίου Μαγνησίας στη διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών FOOD EXPO 2024

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε για ακόμη μία φορά η συμμετοχή του Επιμελητηρίου Μαγνησίας στη διεθνή Έκθεση…

12 Μαρτίου 2024

Έχασε 0-5 από τον Αστέρα Τρίπολης ο Βόλος 2004

Βαριά ήττα που μπορεί να χαρακτηριστεί και καταδικαστική μια και τον έφερε στο -9 από…

12 Μαρτίου 2024

Τα μεγάλα σουτ έκριναν το ντέρμπι Γ.Σ. Αλμυρού-Ολυμπιακού 75-64

Τα μεγάλα σουτ έκριναν το μαγνησιώτικο ντέρμπι της National League 2. Στο πλαίσιο της 19ης…

12 Μαρτίου 2024

Δικτύωση ΚΗΦΗ Βόλου με Ξενώνα Αστέγων

Στο πλαίσιο της διασύνδεσης των κοινωνικών φορέων και δομών του Δήμου Βόλου, πραγματοποιήθηκε στις 11/03/2024…

12 Μαρτίου 2024

Φωτιά σε σπίτι στην Αγχίαλο – Γείτονας ειδοποίησε την Πυροσβεστική

Άμεση ήταν η επέμβαση της Πυροσβεστικής για φωτιά σε κουζίνα οικίας στην Αγχίαλο, πάνω στον…

12 Μαρτίου 2024

Συνεχίζει να οδηγεί την κούρσα στη Γ’ ΕΠΣΘ η Αγία Παρασκευή

Η Αγία Παρασκευή κέρδισε εκτός έδρας με 6-2 τη Νίκη Β’ και συνεχίζει να οδηγεί…

12 Μαρτίου 2024