Τοπικά

51 καθηγητές ΕΠΑΛ και διοικητικοί του Πανεπιστημίου επιστρέφουν στο Δημόσιο “Θ”

kathigitis

Στους 51 ανέρχονται αυτή τη στιγμή οι καθηγητές ΕΠΑΛ της Μαγνησίας και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και ελπίζουν να επιστρέψουν στο Δημόσιο μετά τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης. Η ΕΛΜΕ Μαγνησίας χαιρετίζει την όλη εξέλιξη, όπως και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ελπίζοντας σε μια ουσιαστική πλέον εφαρμογή των όσων έχουν εξαγγελθεί.

Τον Ιούλιο του 2013, δηλαδή πριν ενάμιση χρόνο, 48 καθηγητές βγήκαν σε διαθεσιμότητα από τη Μαγνησία, όλοι τους προερχόμενοι από τα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ οι οποίες πλέον έχουν καταργηθεί.

Σε μια ημέρα δεκάδες συμπολίτες έχασαν την εργασία τους και πήγαν σπίτι τους λαμβάνοντας το 75% του μισθού τους και με τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι εντός οκταμήνου θα έβρισκε γι’ αυτούς κάποια εργασία σε άλλο τομέα του Δημοσίου. Βέβαια άφηνε παράθυρο και για απολύσεις για όσους δεν χρειαζόταν. Τελικά πέρασε το οκτάμηνο, πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος, φτάσαμε στον τρέχοντα μήνα, και ακόμη οι καθηγητές βρίσκονται σε διαθεσιμότητα όχι όλοι τους όμως.

Από τους 48 καθηγητές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, οι 19 επέστρεψαν στη δημόσια εκπαίδευση, κάποιοι σε διοικητικές υπηρεσίες, άλλοι σε ορισμένα σχολεία. Πρόκειται για ειδικές κατηγορίες, όπως πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκοί. Οι υπόλοιποι 29 παραμένουν σε διαθεσιμότητα. Γι’ αυτούς το ΑΣΕΠ έχει βγάλει ορισμένες θέσεις τοποθέτησης, όπως σε ΙΕΚ, Νοσοκομεία, Βρεφονηπιακούς Σταθμούς των Δήμων, αλλά ο πίνακας δεν έχει επικυρωθεί για να τοποθετηθούν.

Και μέσα σε αυτόν τον ενάμιση χρόνο τελικά το υπουργείο Παιδείας τι κατάφερε; Προκάλεσε μια μεγάλη αναστάτωση, γκρέμισε τομείς και ειδικότητες και τελικά αφενός συνεχίζει να πληρώνει τους καθηγητές που έβγαλε σε διαθεσιμότητα αφετέρου προσλαμβάνει αναπληρωτές για να καλύψουν τα κενά τους στην εκπαίδευση.

Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Μαγνησίας κ. Διαλεχτή Τσιτούμη τόνισε πως είναι σημαντική η εξαγγελία του υπουργείου Παιδείας για επιστροφή των διαθέσιμων καθηγητών στα σχολεία και περιμένουμε να το δούμε στην πράξη. Οι άνθρωποι αυτοί περνούν ένα δράμα, χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος.

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας οι 22 διοικητικοί υπάλληλοι βρίσκονται με κομμένη την ανάσα, αφού είναι σε διαθεσιμότητα εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον και αφού προηγήθηκαν μεγάλες απεργίες από τον κλάδο τους.

Κάποιοι από τους 22 προορίζονται να ξανακερδίσουν την εργασία τους στο Πανεπιστήμιο, αφού το Υπουργείο έκρινε πως το ίδρυμα έχει μεγάλα κενά σε διοικητικό προσωπικό.

«Τσάμπα» αναστάτωση ουσιαστικά, αλλά πλέον και στο Π.Θ. οι εργαζόμενοι ελπίζουν στις δεσμεύσεις του κ. Κατρούγκαλου, τον οποίο εμπιστεύτηκαν και στο δικαστικό τους αγώνα για να επιστρέψουν στην εργασία μόνιμα αυτή τη φορά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το