Τοπικά

500 πλειστηριασμοί για ακίνητα της Μαγνησίας σε τρεις μήνες

Άγονοι κατέστησαν χθες τρεις πλειστηριασμοί ακινήτων οφειλετών από τη Μαγνησία, καθώς δεν επιδείχθηκε ενδιαφέρον από υποψήφιους αγοραστές. Τα ακίνητα έβγαλαν στο σφυρί τράπεζες, ενώ οι πλειστηριασμοί διενεργήθηκαν χθες το πρωί σε συμβολαιογραφείο της Λάρισας.
Υπολογίζεται ότι 500 τουλάχιστον πλειστηριασμοί ακινήτων θα διενεργηθούν για οφειλέτες από τη Μαγνησία μέχρι τέλος του έτους και το 2019, ενώ καταγράφονται ήδη τάσεις φυγής από τον νόμο Κατσέλη, λόγω της υποχρεωτικής άρσης του τραπεζικού απορρήτου από την ερχόμενη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα οι τρεις πλειστηριασμοί που απέβησαν άγονοι χθες, αφορούσαν στην πρώτη περίπτωση τέσσερα ακίνητα με τιμές πρώτης προσφοράς για το καθένα αντίστοιχα 39.200, 58.800, 58.800 και 700.000 ευρώ, στη δεύτερη περίπτωση ο πλειστηριασμός αφορούσε ένα ακίνητο, με τιμή πρώτης προσφοράς 420.000 ευρώ, στην τρίτη επίσης ένα με τιμή πρώτης προσφοράς 235.000 ευρώ. Ένας τέταρτος πλειστηριασμός, που αφορούσε τρία ακίνητα με τιμές πρώτης προσφοράς 23.500, 160.000 και 30.500 ευρώ αντίστοιχα, ανεστάλη, προφανώς διότι ο οφειλέτης ήρθε σε συμφωνία ρύθμισης με την τράπεζα.
Από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας στις 21 Φεβρουαρίου 2018 μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου είχαν αναρτηθεί 14.500 και είχαν ολοκληρωθεί 7.500 πλειστηριασμοί. Από αυτούς κηρύχθηκαν γόνιμοι 4.500, δηλαδή οι έξι στους δέκα. Τα περισσότερα από τα ακίνητα που βγαίνουν στο ηλεκτρονικό σφυρί, καταλήγουν στα χέρια των τραπεζών και λίγα είναι αυτά που βρίσκουν αγοραστή. Οι υπόλοιποι πλειστηριασμοί είτε κηρύσσονται άγονοι, λόγω έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος, είτε αναστέλλονται λόγω ρύθμισης με τον οφειλέτη, πριν το ακίνητο βγει στο σφυρί. Μόνο για τον Σεπτέμβριο έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα 2.300 πλειστηριασμοί…

Υπενθυμίζεται ότι η προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς μετρά τέσσερις μήνες… ζωής. Η προστασία της ισχύει μέχρι και τις 31/12/2018 και εξασφαλίζεται μέσω αίτησης στον «Νόμο Κατσέλη».
Στο μεταξύ από την ερχόμενη Δευτέρα οι τράπεζες θέτουν σε εφαρμογή σχέδιο, που αφορά στα δάνεια, που βρίσκονται υπό τη σκέπη του νόμου Κατσέλη. Η άρση του τραπεζικού απορρήτου των δανειοληπτών του νόμου θα ισχύσει από τις 17 Σεπτεμβρίου, δίνοντας τη δυνατότητα στις τράπεζες, να έχουν πρόσβαση στην πλήρη πληροφόρηση για τα εισοδήματα και την περιουσία του οφειλέτη.
Η δυνατότητα πρόσβασης των τραπεζών στα στοιχεία για τις καταθέσεις όσων έχουν κάνει αίτηση να υπαχθούν στον νόμο, αλλά και ο αναδρομικός επανυπολογισμός των τόκων, όσων η αίτησή τους απορρίπτεται από το δικαστήριο, αποτελούν τις δύο βασικές αλλαγές, που θα επιτρέψουν τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών, αλλά και όσων έχουν καταφύγει στον νόμο, προκειμένου να κερδίσουν χρόνο. Υπό την απειλή της αποκάλυψης των καταθέσεών τους τόσο οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, όσο και αυτοί που έχουν καταθέσει αίτηση, χωρίς να δικαιούνται προστασίας, μόνο και μόνο για να «παγώσουν» την οφειλή τους έως την εκδίκαση της υπόθεσης, έχουν πλέον κάθε λόγο, να τα βρουν με την τράπεζα. Οι τράπεζες έχουν ήδη γίνει αποδέκτες αιτημάτων για την αναζήτηση λύσης, που σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία αφορούν περίπου το 15% των περιπτώσεων, που έχουν υπαχθεί στον νόμο.

Οι τράπεζες προτείνουν γενναία «κουρέματα» -έως και το 80%- για όσους έχουν οφειλές από καταναλωτικά δάνεια, αλλά και ευνοϊκές προτάσεις, για όσους έχουν οφειλές από στεγαστικά δάνεια και θέλουν να σώσουν την πρώτη κατοικία τους. Στην περίπτωση οφειλών από στεγαστικά δάνεια η λύση, που μπορεί να περιλαμβάνει και «κούρεμα», θα δίνεται σε συνάρτηση με την εμπορική αξία του ακινήτου, αλλά και το κατά πόσον ο δανειολήπτης τηρεί τη ρύθμιση που έχει συμφωνήσει με την τράπεζα. Έτσι, το δάνειο θα επανυπολογιστεί με βάση τη σημερινή τιμή του ακινήτου και η τράπεζα θα «κουρεύει» κάθε χρόνο μέρος της οφειλής, μόνο εάν ο δανειολήπτης είναι συνεπής στην αποπληρωμή.
Πλέον σε περίπτωση που η αίτηση απορριφθεί από το δικαστήριο, ο οφειλέτης υποχρεώνεται στην καταβολή των τόκων που αναλογούν στην οφειλή αναδρομικά.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το