Τοπικά

500 περιστατικά για ψυχολογική στήριξη από τον Συμβουλευτικό Σταθμό της Μητρόπολης Δημητριάδος 

Συνεργασία με τον φορέα «Κλίμακα», που κατέχει 24ωρη τηλεφωνική γραμμή παρέμβασης και, όπου θα παραπέμπονται περιστατικά με τάσεις αυτοκτονίας, θα ξεκινήσει η Μητρόπολη Δημητριάδος, προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα υπαρκτό πρόβλημα που έλαβε αυξητικές τάσεις μέσα στα χρόνια της κρίσης.
Ενδιαφέρουσα ημερίδα για τις αυτοκτονίες πραγματοποιήθηκε χθες στο συνεδριακό κέντρο της Μητρόπολης Δημητριάδος, όπου για το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα μίλησαν ειδικοί επιστήμονες παρουσία πολλών πνευματικών της τοπικής εκκλησίας, οι οποίοι καθημερινά έρχονται σε επικοινωνία με τον κόσμο και τα προβλήματα που τον απασχολούν.
Στην εκδήλωση οι ιερείς άντλησαν σημαντικές γνώσεις για το πώς μπορούν να διακρίνουν, να διαχειριστούν και να συμβουλεύσουν αυτά τα περιστατικά, σε μια περίοδο μάλιστα που χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα της κρίσης έφτασαν στο σημείο να βάλουν τέλος στη ζωή τους.

Ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος τόνισε πως «έχουμε πλέον ένα πρόβλημα, καθώς είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να φτάνουν οι άνθρωποι στο έσχατο απονενοημένο σημείο να δίνουν τέλος στη ζωή τους. Και μας απασχολεί ιδιαίτερα, γιατί οι πνευματικοί γίνονται αποδέκτες των προβλημάτων των ανθρώπων και θέλουμε να μπορέσουν να αποκτήσουν κάποιες γνώσεις για να προλαβαίνουν τις καταστάσεις αυτές. Οι άνθρωποι εκπέμπουν μηνύματα και οι ειδικοί γνωρίζουν πώς μπορούμε να τα διακρίνουμε. Και αυτός είναι ο στόχος, να μην αφήσουμε, δηλαδή, έναν άνθρωπο να απελπιστεί. Άλλωστε οι πνευματικοί έχουν πολλές φορές αναλάβει να αντιμετωπίσουν προβλήματα μέσα στις οικογένειες και συγκεκριμένα ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση».

Ο υπεύθυνος του συμβουλευτικού σταθμού της Μητρόπολης και συντονιστής της χθεσινής εκδήλωσης π. Σεβαστιανός Ζερβός τόνισε πως «η Μητρόπολη Δημητριάδος ξεκινά συνεργασία με τον φορέα Ανάπτυξης Ανθρώπινου και Κοινωνικού Κεφαλαίου για την αντιμετώπιση του Κοινωνικού Αποκλεισμού τον επονομαζόμενο «Κλίμακα», που είναι ο μοναδικός φορέας σε πανελλαδική εμβέλεια ο οποίος κατέχει 24ωρη τηλεφωνική γραμμή παρέμβασης. Έτσι θα υπάρχει ενημέρωση, αλλά και παραπομπή των περιστατικών που έχουν τάσεις αυτοκτονίας στον φορέα αυτό. Παράλληλα θα έχουμε συνεργασία και με τους άλλους φορείς υγείας του Νομού».

Ο π. Σεβαστιανός επισήμανε πως «στον Συμβουλευτικό Σταθμό που λειτουργεί στο Πνευματικό Κέντρο, έχουν απευθυνθεί φέτος 500 περίπου περιστατικά εκεί είτε για μια συμβουλή σε ένα οικογενειακό θέμα, όπως η διαχείριση σχέσεων με το παιδί ή με τον σύζυγο, είτε για ευρύτερη ψυχολογική υποστήριξη. Συνολικά τα περιστατικά έχουν διπλασιαστεί από πέρυσι και γι’ αυτό έχει συμπληρωθεί ο κατάλογος με τα ραντεβού μέχρι τις 15 Απριλίου, ενώ υπάρχει και λίστα αναμονής. Οι δωρεάν παρεχόμενες υπηρεσίες στηρίζονται και από πέντε εθελοντές επιστήμονες. Μάλιστα εξυπηρετούνται άτομα που έχουν μια οικονομική στενότητα. Κάποια περιστατικά έρχονται μια φορά και άλλα επαναλαμβανόμενα, ενώ, όταν χρειαστεί, υπάρχει συνεργασία και με τους κρατικούς φορείς ψυχικής υγείας».

85-90% αυτοκτονιών μπορούσαν να είχαν προληφθεί
Ο ψυχίατρος και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας Πρόληψης Αυτοκτονίας του υπουργείου Υγείας κ. Κυριάκος Κατσαδώρος τόνισε πως «είναι πολύτιμη η συνεργασία με τη Μητρόπολη, καθώς πιστεύουμε ότι 85-90% των αυτοκτονιών θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί, αν είμασταν όλοι μαζί οι φορείς.
Το 2016 στην Ελλάδα καταγράφηκαν από τη στατιστική υπηρεσία 450 αυτοκτονίες. Καθημερινά στην υπηρεσία μας δεχόμαστε 30-50 τηλεφωνήματα για ψυχικά προβλήματα, ενώ τα σοβαρά που θέλουν άμεση κινητοποίηση, αγγίζουν τα 20. Για τη Μαγνησία υπάρχει άνοδος αυτών των περιστατικών. Στην Ελλάδα οι πιο επικίνδυνες ηλικίες είναι από 45 μέχρι 65 ετών και οι μεγαλύτερες ηλικίες».
Μάλιστα ανέφερε πως «το ζήτημα των αυτοκτονιών είναι πολυπαραγοντικό και δεν σχετίζεται μόνο με την οικονομική κρίση. Έχει πολλές αιτιάσεις. Πάντως μεγάλο ρόλο παίζει η πίστη που είναι αποτρεπτικός παράγων για τις αυτοκτονίες».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το