Κατηγορίες: Οικονομία

500 εκατ. ευρώ μειώθηκε σε 10 μέρες ο τζίρος

Βαριά «τραύματα» στο εμπόριο και στη βιομηχανία άφησε ο οικονομικός και πολιτικός σεισμός των τελευταίων 15 ημερών που χτύπησε τις επιχειρήσεις μετά την επιβολή των capital controls.

Ο τζίρος που χάθηκε σε αυτούς τους δύο τομείς της οικονομίας εκτιμάται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου (ΕΣΕΕ), η ζημιά που έχει προκληθεί στο ΑΕΠ από τη «νεκρή» κίνηση στο εμπόριο ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δηλώσεις στην «Οικονομία» του «Έθνους της Κυριακής» του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλου, «ο τζίρος που έχουν χάσει εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις αυτό το διάστημα εκτιμάται σε 500 εκατ. ευρώ». Η επόμενη μέρα για τους μικρομεσαίους δεν είναι καλή. Όπως λέει στην «Οικονομία» ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Βιοτεχνών Επαγγελματιών Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γ. Καββαθάς, «τις τραγικότερες επιπτώσεις θα τις δούμε από δω και πέρα. Εκτιμούμε ότι θα κλείσουν χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, θα υπάρχει τρομακτική δυσκολία στην πληρωμή φόρων και εισφορών».

Έρευνα
Αποκαλυπτική για το μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί η επιχειρηματικότητα είναι η έρευνα του ΙΝΕΜΥ που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης. Μόνο για το δεκαήμερο 27 Ιουνίου (ημερομηνία ανακοίνωσης διεξαγωγής δημοψηφίσματος) με 7 Ιουλίου η ζημιά στο ΑΕΠ της χώρας, που έχει προκληθεί από το βούλιαγμα… της αγοράς, προσεγγίζει το 1,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ο τζίρος που χάθηκε από τις επιχειρήσεις είναι της τάξης των 305,4 εκατ. ευρώ. Η πτώση των πωλήσεων φτάνει σε ποσοστό το 70% και προέρχεται κυρίως από τους κλάδους του οικιακού εξοπλισμού, της ένδυσης – υπόδησης, των βιβλίων – χαρτικών και παιχνιδιών. Υπό κανονικές συνθήκες δεκαημέρου ο τζίρος θα κινούνταν σε αυτές τις κατηγορίες των επιχειρήσεων στα 436,3 εκατ. ευρώ. Μέσα σε ένα δεκαήμερο συρρικνώθηκε στα 130,9 εκατ. ευρώ.
Στον αντίποδα, αύξηση 30% σημειώθηκε στη ζήτηση των τροφίμων και καυσίμων, που σε απόλυτα μεγέθη μεταφράζεται σε επιπλέον 194,8 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις στα τρόφιμα και καύσιμα σε ένα φυσιολογικό δεκαήμερο κυμαίνονται στα 649,3 εκατ. ευρώ. Η πανικόβλητη εφόρμηση των νοικοκυριών στα σούπερ μάρκετ και τα βενζινάδικα εκτίναξε τον κύκλο εργασιών στα 844,1 εκατ. ευρώ.
Λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν στις συναλλαγές των εισαγωγικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων, το ΙΝΕΜΥ εκτιμά πως στο δεύτερο τετράμηνο του 2015 οι εισαγωγές θα εμφανιστούν μειωμένες κατά 28%, και οι εξαγωγές θα πέσουν κατά 10% σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά τετράμηνα.
Το ινστιτούτο καταγράφει τις αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά αλλά και στην οικονομία από την επιβολή των capital controls, που μεταξύ άλλων είναι η αδυναμία εκτέλεσης εισαγωγών, η προπληρωμή σε ποσοστό 100% των προμηθειών, οι ελλείψεις σε αγαθά και η αδυναμία πληρωμής φόρων και εισφορών.

Έσβησαν οι μηχανές

Υποχρεωτικές άδειες από 3.500 βιοτεχνίες
τις υποχρεωτικές άδειες που δίνονται στους εργαζόμενους θεωρεί ως μία από τις τραγικές επιπτώσεις των τελευταίων εξελίξεων στον κλάδο που εκπροσωπεί ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Π. Ραβάνης. Οπως λέει στην «Οικονομία», «επιχειρήσεις με προσωπικό που δεν μπορούν λόγω των capital controls να εκτελέσουν παραγγελίες ή να εισαγάγουν πρώτες ύλες έχουν δώσει στο προσωπικό τους υποχρεωτικές άδειες. Εκτιμούμε ότι για την Αθήνα και από τα μέλη των επιχειρήσεών μας πως πρόκειται για 3.500 βιοτεχνίες».
Συρρίκνωση
Λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν στις συναλλαγές των εισαγωγικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων, το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου (ΕΣΕΕ) εκτιμά πως στο δεύτερο τετράμηνο του 2015 οι εισαγωγές θα εμφανιστούν μειωμένες κατά 28% και οι εξαγωγές θα πέσουν κατά 10% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τετράμηνο.
Εξάλλου, οι τεχνοκράτες του Ινστιτούτου μεταξύ των συνεπειών από την εφαρμογή των μέτρων ελέγχου κίνησης κεφαλαίων εκτιμούν πως ήδη σε κάποιες από τις κατηγορίες των τροφίμων που ήταν υψηλά στις εισαγωγές αρχίζουν να λείπουν από την αγορά. Αυτές είναι κρέατα και παρασκευάσματα από κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και αβγά, φρούτα και λαχανικά, δημητριακά και παρασκευάσματα δημητριακών, καφές – τσάι – κακάο – μπαχαρικά και είδη αυτών, ψάρια – παρασκευάσματα αυτών – οστρακοειδή και μαλάκια, διάφορα προϊόντα διατροφής και παρασκευάσματα, ζάχαρη, παρασκευάσματα από ζάχαρη και μέλι και κτηνοτροφές.

Πηγή www.ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Συγκλονιστικό βίντεο: Η στιγμή που γέφυρα κομματιάζεται από ορμητικό κύμα λασποβροχής

Προβλήματα σε δημόσιες υποδομές προκάλεσε στο πέρασμα της σφοδρή καταιγίδα που έπληξε την Αργεντινή. Από…

27 Δεκεμβρίου 2023

Σάλος στην Κίνα: Πρωταθλητής του σκάκι… αφόδευσε σε μπανιέρα ξενοδοχείου – Αφαιρέθηκε ο τίτλος του

Ο πρωταθλητής του κινέζικου σκακιού, Yan Chenglong, έχασε τον τίτλο του μετά από καταγγελίες για…

27 Δεκεμβρίου 2023

Το τελευταίο αντίο στον Βασίλη Καρρά στη γενέτειρά του, το Κοκκινοχώρι Καβάλας (video)

Στην γενέτειρα του στο Κοκκινοχώρι Καβάλας γράφτηκε σήμερα ο επίλογος για τον μεγάλο λαϊκό ερμηνευτή Βασίλη…

27 Δεκεμβρίου 2023

Πλημμυροπαθείς: Έως 12 Ιανουαρίου οι αιτήσεις πρώτης αρωγής

Από τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 έχει ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής,…

27 Δεκεμβρίου 2023

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Φεβρουαρίου – Τι αλλάζει

Στα τέλη Ιανουαρίου θα αρχίσει η καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Φεβρουαρίου 2024. Αναλυτικά,…

27 Δεκεμβρίου 2023

Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους ο 16χρονος που σκότωσε τον πατέρα του

Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους και μόνο με την επίβλεψη επιμελητή, αφέθηκε μετά την απολογία του…

27 Δεκεμβρίου 2023