Τοπικά

50% η συμμετοχή των δασκάλων στην απεργία κατά της αξιολόγησης

Μέχρι και το 50% ανήλθε χθες η συμμετοχή των δασκάλων και των νηπιαγωγών στην απεργία κατά της ατομικής αξιολόγησης. Οι εκπαιδευτικοί στη Μαγνησία πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους του Βόλου ζητώντας παράλληλα αύξηση των οικονομικών τους αποδοχών.
Οι νηπιαγωγοί, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές της Μαγνησίας και πανελλαδικά πραγματοποίησαν χθες απεργία κατά της ατομικής αξιολόγησης. Η συμμετοχή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ανήλθε στο 50%, ενώ στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση γύρω στο 25%.
Οι εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν αρχικά στον αύλειο χώρο του Αγίου Νικολάου και στη συνέχεια έκαναν πορεία στις κεντρικές οδούς της πόλης.
Σημειώνεται πως πλέον έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και αρχίζει η ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, πρώτα των νεοδιόριστων και στη συνέχεια των υπόλοιπων.
Οι εκπαιδευτικοί είχαν απεργήσει και πριν ενάμιση χρόνο κατά της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων και χθες έκαναν απεργία κατά της ατομικής αξιολόγησης.
Ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος τόνισε πως «το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία έχει ξεπεράσει το 50%. Το υπουργείο Παιδείας για ακόμη μια φορά κατέφυγε στην τακτική να νομοθετεί μέσω τροπολογιών. Οι εκπαιδευτικοί είναι ενάντια στο συγκεκριμένο νόμο που επιχειρεί να χειραγωγήσει τον εκπαιδευτικό. Είμαστε στην αρχή ενός αγώνα με την απεργία-αποχή από την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Κανείς εκπαιδευτικός να μην συμπληρώσει την ψηφιακή πλατφόρμα και τα στοιχεία της, ώστε να εμποδιστεί στην πράξη η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Έχουν προκηρυχθεί τρίωρες στάσεις εργασίας μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου για να είναι καλυμμένοι όλοι οι εκπαιδευτικοί και σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα θα γίνουν ενημερώσεις, και κινητοποιήσεις. Οι εκπαιδευτικοί με καλύτερο σχεδιασμό θα δώσουν τις απαντήσεις σε αυτές τις μεθοδεύσεις που είναι ενάντια στις τοπικές κοινωνίες».

Σε «ομηρία» 50 νεοδιόριστοι

Ο κ. Μούσιος είπε πως «στη Μαγνησία υπάρχουν 50 νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί που θα έπρεπε να μονιμοποιηθούν αρχές Σεπτεμβρίου και με ευθύνη της κυβέρνησης δεν έχουν μονιμοποιηθεί. Το αίτημά μας είναι η άμεση μονιμοποίηση των εκπαιδευτικών μετά τη δίχρονη δόκιμη διδασκαλία τους στο δημόσιο σχολείο. Το υπουργείο κρατά σε ομηρία αυτούς τους νεοδιόριστους, ώστε, αν δεν αξιολογηθούν, να μην τους μονιμοποιήσει, πατώντας έτσι στην ατομική αξιολόγηση».
Η δασκάλα ειδικής αγωγής κ. Ιωάννα Γαβριήλ διορίστηκε πέρυσι μόνιμη μετά από 18 περίπου χρόνια που δίδασκε στα σχολεία ως αναπληρώτρια. Όπως τόνισε «είμαστε σε ομηρία, καθώς έπρεπε να οριστικοποιηθεί η μονιμοποίησή μας τον Οκτώβριο και ήρθε η ανακοίνωση πως πρέπει να αξιολογηθούμε, για να γίνουμε μόνιμοι, κάτι που είναι παράνομο για το δημόσιο. Όλα αυτά τα χρόνια εμείς αξιολογούμαστε καθημερινά από τους μαθητές μας και όλοι οι νεοδιόριστοι έχουν διδάξει για χρόνια ως αναπληρωτές. Αυτό το μοντέλο της αξιολόγησης που θέλει να ακολουθήσει το υπουργείο, δεν καλύπτει κανέναν μας».

Πενιχροί μισθοί

Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας κ. Μαρία Γιαννουλή ανέφερε πως «όλοι ενωμένοι, είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε στον νόμο 4823/21 που αφορά στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Το υπουργείο αιφνιδιαστικά επέσπευσε τις διαδικασίες αξιολόγησης ξεκινώντας από το πιο ευαίσθητο κομμάτι της εκπαίδευσης που είναι οι νεοδιόριστοι τους οποίους έπρεπε να είχε μονιμοποιήσει. Εμείς θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη για να ακυρωθεί αυτή η διαδικασία. Θα έπρεπε να υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να γίνει μια αξιολόγηση, όπως περισσότεροι διορισμοί, μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα, απεγκλωβισμός του εκπαιδευτικού από τη γραφειοκρατική εργασία και εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης».
Ο αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας κ. Σταύρος Κατσούρας ανέφερε πως «ο πρωτοδιόριστος εκπαιδευτικός λαμβάνει λιγότερα χρήματα από τον ανειδίκευτο εργάτη. Αμείβεται με 730 ευρώ και επειδή συνήθως είναι σε κάποιο νησί, πληρώνει 400 ευρώ ενοίκιο. Άρα του μένουν 330 ευρώ τον μήνα για να πληρώσει για τη θέρμανση, τη διατροφή του. Και αντί η κυβέρνηση να στηρίξει τους εκπαιδευτικούς, τούς έχει βάλει στο στόχαστρο, την ώρα που η πλειοψηφία των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών έχει ένα ή και δύο μεταπτυχιακά ή μια διδακτορική διατριβή και πολλά σεμινάρια. Ποιος πάει λοιπόν να αξιολογήσει ποιον;».

Share

Πρόσφατα άρθρα

«Κύκνος»: Το καράβι – θρύλος που ταξίδευε σε Βόλο, Εύβοια και Σποράδες

Ήταν Οκτώβριος του 1974 όταν έδεσε για τελευταία φορά στους προβλήτες του λιμανιού του Βόλου…

3 Δεκεμβρίου 2023

Δείτε τον Μητσοτάκη στο TikTok με… καπέλο να κάνει σκέιτ, για το Youth Pass

Στο Youth Pass και την πλατφόρμα που κλείνει σε λίγες ημέρες αναφέρεται το τελευταίο TikTok…

3 Δεκεμβρίου 2023

Νεκρός κρατούμενος στις Φυλακές Τρικάλων

Χωρίς τις αισθήσεις του μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο κρατούμενος των Φυλακών της «Μπαλκούρας» Σύμφωνα με πληροφορίες…

3 Δεκεμβρίου 2023

Κρίσιμες ώρες για 33χρονο κυνηγό από σοβαρό τραυματισμό στο Νότιο Πήλιο

Σε τραγωδία εξελίχτηκε η εξόρμηση δέκα κυνηγών χθες στην Προπάν στο Νότιο Πήλιο, όταν ο…

3 Δεκεμβρίου 2023

59χρονος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στον Βόλο

Νεκρός βρέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στο σπίτι του στην οδό Κασσαβέτη στον Βόλο,…

3 Δεκεμβρίου 2023

ΚΗΔΕΙΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΣΤΑΜΑΤΟΓΛΟΥ

Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού και θείο ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΣΤΑΜΑΤΟΓΛΟΥ Ετών 83 κηδεύουμε σήμερα…

3 Δεκεμβρίου 2023