Τοπικά

50% εφήβων σε δουλειές που δεν υπάρχουν σήμερα

Εκδήλωση του Εκπαιδευτικού Οργανισμού “Διάσταση”

Το 50% των σημερινών εφήβων θα έχουν δουλειές που ακόμη δεν έχουν εμφανιστεί, τονίστηκε σε ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τον επαγγελματικό προσανατολισμό που πραγματοποιήθηκε χθες στο ξενοδοχείο «Ξενία».
Διοργανωτής της εκδήλωσης με τίτλο «βρες της θέση σου στο μέλλον», όπου έδωσαν το «παρών» καθηγητές, μαθητές και γονείς, ήταν ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός «Διάσταση».
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο σύμβουλος σταδιοδρομίας κ. Πάνος Σταυρόπουλος, που αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις προοπτικές των επαγγελμάτων.
«Πολλές φορές εμείς οι γονείς προσπαθούμε με τα παλιά υλικά και τις γνώσεις μας να συμβουλεύσουμε τα παιδιά μας για έναν κόσμο που θα είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν που εμείς νομίζουμε ότι θα είναι. Επομένως οι έφηβοι πρέπει να αντιληφθούν ότι το μέλλον τους ανήκει και αυτοί θα δημιουργήσουν τα επαγγέλματα του μέλλοντος, αρκεί να έχουν τις δεξιότητες και να βρουν τη θέση τους για να δραστηριοποιηθούν» τόνισε ο κ. Σταυρόπουλος.
Ο γονιός θα έχει μια απόσταση από το επάγγελμα που θα κάνει το παιδί του κοντά στα 30 χρόνια.
«Τη μετάβαση αυτή την έχει ζήσει και η δικιά μας γενιά. Για παράδειγμα σήμερα ένας 50άρης γονιός μπορεί να κάνει ένα επάγγελμα που δεν υπήρχε πριν 30 χρόνια. Γι’ αυτό και σε πολλούς τομείς, αν δεν εξελιχθούμε, αν δεν κάνουμε ένα μεταπτυχιακό, δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της εργασίας» σημείωσε και συμπλήρωσε με νόημα πως «το 50% των σημερινών εφήβων θα κάνει μια δουλειά, θα είναι σε μια θέση εργασίας, που δεν υπάρχει τώρα. Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ τονίστηκε πως θα χαθούν μέσα στα επόμενα χρόνια περίπου 80 εκατομμύρια θέσεις εργασίας λόγω της τεχνολογίας και θα δημιουργηθούν 90.000.000 θέσεις εργασίας. Άρα κινδυνεύει η δικιά μας γενιά, όμως δεν κινδυνεύουν τα παιδιά μας που θα δημιουργήσουν αυτές τις θέσεις».


Πώς, όμως, θα μπορέσουν οι σημερινοί έφηβοι να βρουν τη θέση τους στο μέλλον; Ο κ. Σταυρόπουλος σημείωσε πως στο μεγάλο δίλημμα «αποκατάσταση, χρήματα ή κάτι που να μου αρέσει», το τελευταίο δηλαδή να τους αρέσει κάτι, είναι μονόδρομος στην επιλογή του επαγγέλματος, γιατί έτσι θα είναι καλοί και θα βγάλουν χρήματα. Έτσι οι νέοι θα πρέπει να επιλέξουν αυτό που τους αρέσει, οι γονείς να ενημερώνονται και να γνωρίσουν καλύτερα τα θέλω, τα χαρακτηριστικά και την προσωπικότητα των παιδιών τους. Επίσης πρέπει να στηρίξουν τις επιλογές τους και να γνωρίζουν για το νέο εργασιακό τοπίο που έρχεται».
Αναφερόμενος σε τομείς που θα εξελιχθούν ταχύτατα στις επόμενα λίγα χρόνια, έκανε λόγο για την τεχνητή νοημοσύνη και την πληροφορική, τη ρομποτική και την εφαρμογή της στην ιατρική, τη γεωργία, τα logistics, τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, την τεχνολογία στην εκπαίδευση, τη νανοτεχνολογία και τα υλικά γενικότερα, την υγεία, καθώς υπάρχει η γήρανση του πληθυσμού που θα έχει ανάγκη από περίθαλψη, όπου κεντρικό ρόλο πέρα από τους γιατρούς θα έχουν οι νοσηλευτές, οι φυσιοθεραπευτές, οι εργοθεραπευτές, οι μελετητές του εγκεφάλου για το Αλτσχάιμερ.
Για τα παραδοσιακά επαγγέλματα είπε πως για παράδειγμα ο δικηγόρος μπορεί να εξειδικευτεί σε τομείς, όπως το ηλεκτρονικό έγκλημα, η παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η βιοηθική.
Μάλιστα κατέληξε λέγοντας πως το πτυχίο προσφέρει τις δεξιότητες, είναι το σύμπαν, αλλά το εφόδιο για την εργασία είναι το μεταπτυχιακό.
Από τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό «Διάσταση» τονίστηκαν τα εξής από τους παρευρισκόμενους γονείς: «Είναι ιδιαίτερη η χαρά για όλους μας που ξανασμίγουμε διά ζώσης μία τόσο σημαντική ημέρα κατά την οποία η εκκλησία μας τιμά τους Τρεις Ιεράρχες, αγίους και θεολόγους της Εκκλησίας μας, αλλά και προστάτες γραμμάτων και των μαθητών.
Θέλουμε όλοι εμείς, λοιπόν, η μεγάλη οικογένεια της «Διάστασης», που αριθμεί σήμερα πάνω από 1.000 άτομα (μαθητές-γονείς- κηδεμόνες- καθηγητές- προσωπικό) να σας ευχαριστήσουμε για την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε και που παρευρεθήκατε στην ημερίδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού, η οποία αποτελεί πια θεσμό για το φροντιστήριό μας.
Με την παρουσία σας δείχνετε όχι μόνο την αμέριστη αγάπη σας και το ενδιαφέρον σας για την πρόοδο των παιδιών σας, που είναι και δικά μας παιδιά, αλλά και την εγρήγορσή σας για την καλύτερη επαγγελματική τους επιλογή.
Στα 33 χρόνια της εκπαιδευτικής μας πορείας, συμπεράναμε ότι για την επιτυχία των παιδιών στην πιο καθοριστική τους περίοδο απαιτείται η συνεχής επικοινωνία μαζί σας και γι’ αυτό διαρκώς επιδιώκουμε και αναζητούμε αυτόν τον δίαυλο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το