Τοπικά

50 χιλιάδες προνήπια εκτός νηπιαγωγείων – Συμπεράσματα και προτάσεις από το συνέδριο της ΔΟΕ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Πάνω από 50.000 προνήπια πανελλαδικά δεν έχουν ενταχθεί στην προσχολική αγωγή, καθώς ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη η δίχρονη προσχολική αγωγή, όπως τονίστηκε στο χθεσινό συνέδριο που διοργάνωσε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) στο αμφιθέατρο Κορδάτος του παραλιακού συγκροτήματος Παπαστράτου.

Στο συνέδριο παρευρέθηκαν νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, στελέχη εκπαίδευσης και συνδικαλιστές, όπου ανέπτυξαν διάφορα ζητήματα για την προσχολική αγωγή, ενώ μετά τη λήξη των ομιλιών πραγματοποίησαν και συλλαλητήριο σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Θανάσης Κικινής επισήμανε πως «η προσχολική αγωγή είναι η βάση όλου του εκπαιδευτικού συστήματος. Αυτό που ζητάμε είναι πρώτον η θέσπιση της δίχρονης υποχρεωτικής δωρεάν προσχολικής αγωγής που θα στελεχώνεται από νηπιαγωγούς. Και επειδή γίνεται μια συνολική συζήτηση για την ανακατανομή των πάντων στην εκπαίδευση, λέμε ότι για τη σχολική ένταξη στις ηλικίες 4-6 ετών θα πρέπει να υπάρχει υποχρεωτική εκπαίδευση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας υπάρχουν 50.000 προνήπια που είναι εκτός νηπιαγωγείων επειδή δεν είναι υποχρεωτική η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση. Αν ενταχθούν αυτά τα παιδιά στα νηπιαγωγεία, πρώτον θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στα Νηπιαγωγεία και δεύτερον, θα απελευθερωθούν θέσεις για βρέφη και παιδιά 0-4 ετών, ώστε να ενταχθούν στους παιδικούς σταθμούς των Δήμων και άλλων φορέων. Μάλιστα στοιχεία αναφέρουν πως αυτά τα παιδιά ανέρχονται στα 8000.

Δεύτερον ζητούμε να μη γίνει η συγχώνευση των παιδαγωγικών Τμημάτων προσχολικής Εκπαίδευσης των ΑΕΙ με τα Τμήματα Βρεφονηπιοκόμων των ΤΕΙ. Είμαστε υπέρ της αναβάθμισης του οποιοδήποτε κλάδου εκπαιδευτικών, αλλά δεν συμφωνούμε με την ενοποίηση των πάντων, γιατί δεν είναι ίδιες οι σπουδές από τη βρεφική ηλικία μέχρι και την ηλικία των έξι ετών».

Ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος ανέφερε πως το μήνυμα της χθεσινής εκδήλωσης ήταν πως είναι καιρός να θεσμοθετηθεί η διετής υποχρεωτική προσχολική αγωγή στον τόπο μας. Χρειαζόμαστε μια παιδεία ποιότητας για όλους και αυτό είναι υποχρέωση της πολιτείας και δικαίωμα του κάθε πολίτη. Και θα πρέπει να υπάρξει πλήρης αναστροφή της εθνικής πυραμίδας, ώστε σε πρώτη προτεραιότητα να μπει το ζήτημα της προσχολικής αγωγής».

Συμπλήρωσε δε πως αφενός είμαστε υπέρ της αναβάθμισης των βρεφονηπιοκόμων, αφετέρου δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία συγχώνευση με τα παιδαγωγικά Τμήματα προσχολικής Εκπαίδευσης και να είναι ξεχωριστά. Στην προσχολική αγωγή πρέπει να εργάζονται αποκλειστικά και μόνο απόφοιτοι των Παιδαγωγικών Τμημάτων προσχολικής Εκπαίδευσης από τα ΑΕΙ.

Ο επίκουρος καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστας Μάγος που μίλησε χθες στο συνέδριο, ανέφερε πως «η προσχολική αγωγή αποτελεί μια σημαντική βαθμίδα της εκπαίδευσης στην ανάπτυξη του παιδιού και πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα προσοχή. Οι όποιες κινήσεις θέλει να κάνει η πολιτεία για τη σύνδεση των εκπαιδευτικών ηλικιών από μηδέν έως τεσσάρων ετών με εκείνους τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σε ηλικίες 4-6 ετών, θα πρέπει να γίνει με πολλή προσοχή και πολύ καλό προγραμματισμό».

Ο ίδιος ανέπτυξε τους σύγχρονους προβληματισμούς για την προσχολική εκπαίδευση εστιάζοντας στην αναγκαιότητα του να μεγαλώνει ένα παιδί σε μια σχολική τάξη που καθρεπτίζει την κοινωνία. «Επομένως μας ενδιαφέρει μια πολυπολιτισμική τάξη. Ένα ακόμη στοιχείο είναι το πώς θα χρησιμοποιήσουμε κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό, καθώς ένα μέρος του μεταφέρει στερεότυπα που στην προσχολική ηλικία δομούνται. Άρα οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να είναι ενήμεροι πώς θα λειτουργήσουν».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου, που ανέφερε μεταξύ άλλων πως η Θεσσαλία είναι έτοιμη να εφαρμόσει τη δίχρονη υποχρεωτική δωρεάν προσχολική εκπαίδευση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το