Photo Gallery, Τοπικά

50% κάτω οι δωρεές στα Ιδρύματα της Μαγνησίας


Στο Γηροκομείο Βόλου, οι δωρεές από 170.000 ευρώ το 2008, το 2011 έπεσαν στις 30.000 ευρώ, το πρώτο εννεάμηνο

 

 

 

Ενώ παράλληλα το Κράτος «ψαλίδισε» σημαντικά τις επιχορηγήσεις που τους έδινε

 


 

Οι περισσότεροι προσφέρουν πλέον σχεδόν αποκλειστικά σε φαγώσιμα είδη

 

 

 

Μέχρι και 50% έχουν μειωθεί οι δωρεές των συμπολιτών στα φιλανθρωπικά ιδρύματα του Νομού Μαγνησίας, με αποτέλεσμα να πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι διατήρησης του ίδιου επιπέδου παροχής φροντίδας στα παιδιά, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους καρκινοπαθείς, τους ηλικιωμένους. Η κρίση μπορεί να περιόρισε το ύψος της οικονομικής συνδρομής, ωστόσο τελευταία εμφανίζεται μια άλλη τάση, δηλαδή οι ενδιαφερόμενοι να προσφέρουν διάφορα είδη, από τρόφιμα και λάδι μέχρι και χλωρίνη για την καθαριότητα των χώρων. Άλλοι προσφέρουν εθελοντική εργασία βελτιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις υποδομές των εγκαταστάσεων, όπως μέσα από την τοποθέτηση νέων αλουμινοπαραθύρων.

 

Ρεπορτάζ:

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

 

Η φιλανθρωπία παρά την κρίση αντιστέκεται, ακόμη και αν έχει αποκτήσει άλλη μορφή, δηλαδή οι κάτοικοι να δίνουν από τα αγαθά τους που δεν τους χρειάζονται ή να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Από την άλλη τα Ιδρύματα προβληματίζονται για τα λιγότερα έσοδα από τις δωρεές, κυρίως όμως πιέζονται από το μεγάλο «ψαλίδι» στις επιχορηγήσεις, αλλά και στη φορολόγηση των πάντων, από το ακίνητο μέχρι και την ίδια τη δωρεά.

Η ισορροπία για τα ιδρύματα ανάμεσα στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων απέναντι στο Κράτος, αλλά και στην πληρωμή των υπαλλήλων από τη μια και στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους φιλοξενούμενους από την άλλη, είναι μια δύσκολη υπόθεση στην εποχή της κρίσης, που σίγουρα απαιτεί μεγάλη πίστη και προσήλωση στο στόχο.

Το ενθαρρυντικό είναι πως οι συμπολίτες εκδηλώνουν την ευαισθησία τους για τα Ιδρύματα αυτά στηρίζοντάς τα ποικιλοτρόπως. Γιατί, ίσως να γνωρίζουν πως η επιβίωσή τους εξαρτάται από αυτούς τους ίδιους.

Οι επιπτώσεις της κρίσης είναι ορατές στο Ορφανοτροφείο Βόλου, όπου τα παιδιά που φιλοξενούνται, έχουν αυξηθεί. Γιατί δυστυχώς τα απόνερα της κρίσης δεν είναι μόνο οι χαμηλοί οικονομικοί δείκτες, αλλά και οι κοινωνικές σχέσεις που διαρρηγνύονται κλυδωνίζοντας το θεσμό της οικογένειας.

Όπως τονίζει ο ταμίας του Ορφανοτροφείου κ. Σωτήρης Μπιλιούρης, πριν δύο χρόνια φιλοξενούνταν στο Ίδρυμα 17 παιδιά, ενώ πλέον ανέρχονται στα 30.

Οι δωρεές είναι ένα σημαντικό κομμάτι για την οικονομική σταθεροποίηση του Ορφανοτροφείου. Αλλά στην εποχή της κρίσης είναι φυσικό να έχουν επηρεαστεί αρνητικά.

Ο κ. Μπιλιούρης υπογράμμισε ότι πλέον έχουν περιοριστεί οι εύρωστοι συμπολίτες που θα συνδράμουν με μεγάλα ποσά. Για παράδειγμα μέχρι πρότινος υπήρχαν άτομα που πρόσφεραν σε διάφορα χρονικά διαστήματα μέσα στο χρόνο ακόμη και 500 ευρώ. Αυτό σιγά-σιγά τείνει να μειωθεί.

Την ίδια στιγμή, ως από μηχανής θεός, εμφανίζονται οι πολλοί ανώνυμοι συμπολίτες, οι γείτονες και άλλοι, που προσφέρουν σε είδος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα κάνουν μια δωρεά 20-50 ευρώ.

«Ο κόσμος μας ρωτάει τι είδη θέλουμε να μας φέρει. Και εμείς από την πλευρά μας τούς αναφέρουμε τις ανάγκες μας. Πλέον το Ίδρυμα έχει μειώσει σημαντικά τις αγορές, αφού καλύπτεται από αυτές του είδους τις δωρεές» σημειώνει ο κ. Μπιλιούρης.

Ενδεικτικά αναφέρει ότι το κόστος για την αγορά των τροφίμων έχει μειωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2011 σε σχέση με το 2010 περισσότερο από 50%.

Βέβαια εκτός από τις δωρεές η κρίση έχει πλήξει σε μεγάλο βαθμό και το μέγεθος των επιχορηγήσεων. Ειδικότερα μέχρι και πέρυσι το Ορφανοτροφείο λάμβανε ετησίως από το Κράτος γύρω στα 45.000 ευρώ. Ωστόσο φέτος εστάλησαν μόλις 7.000 ευρώ, ενώ υπάρχει μία υπόσχεση για καταβολή άλλων 10.000 ευρώ. Πρόκειται για σημαντική μείωση, όταν τα ετήσια έξοδα αγγίζουν τα 418.000 ευρώ.

Το Κράτος όχι μόνο σταματάει τη χρηματοδότηση στο πλαίσιο της περικοπής των δημόσιων δαπανών, αλλά συγχρόνως επιβάλλει και νέους φόρους για την είσπραξη εσόδων.

Έτσι μεγάλο πονοκέφαλο έχει προκαλέσει η φορολογία 23% στα ακίνητα που διαθέτει το Ορφανοτροφείο, εκ των οποίων ένα μέρος δεν είναι δυνατόν να συντηρηθούν.

Οι υποχρεώσεις αυξάνουν, όταν και τα έσοδα δεν είναι δεδομένα, καθώς αυτή την περίοδο αναμένεται να γίνει αγώνας για την είσπραξη των ενοικίων από κτίρια που μισθώνει το Ορφανοτροφείο.

 

«Άσπρες

Πεταλούδες»

Ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ιδρύματος «Άσπρες Πεταλούδες» κ. Αθ. Μπακαλιάνος τόνισε πως λόγω της κρίσης έχουν μειωθεί μέχρι και 25% οι δωρεές σε χρήματα από τους συμπολίτες. Την ίδια στιγμή όμως έχουν αυξηθεί οι δωρεές σε είδος. Οι συμπολίτες προσφέρουν τρόφιμα, λάδι, ενώ κάνουν διάφορες εργασίες. Για παράδειγμα μέσα από τις δωρεές εξασφαλίστηκαν 600-700 κιλά λάδι. Ακόμη ένας επαγγελματίας, ο οποίος δραστηριοποιείται στο εξωτερικό, μας έφτιαξε 35 κομμάτια αλουμινοπαράθυρα, ενώ σύντομα θα τοποθετήσει και 25 καινούριες πόρτες, καθώς το κτίριο έχει κατασκευαστεί εδώ και πολλά χρόνια. Οι συμπολίτες μάς έχουν εμπιστοσύνη, προσφέρουν βοήθεια και γι’ αυτό τους ευχαριστούμε. Άλλωστε το έργο που γίνεται εδώ, οφείλεται σημαντικά και στη δική τους συνδρομή.

Παράλληλα το ίδρυμα έχει ζητήσει από την πολιτεία να ισχύσει η σημερινή κατάσταση σχετικά με την απαλλαγή των δωρεών από τη φορολογία. Ειδικότερα, σήμερα, αν κάποιος συμπολίτης κάνει δωρεά 100 ευρώ και άνω, μπορεί να εντάξει αυτή τη δωρεά για να εκπίπτει από την Εφορία. Μάλιστα το σχετικό αίτημα έχει υποβληθεί και στο υπουργείο Οικονομικών.

Η κρίση όμως έχει επηρεάσει σημαντικά και την κρατική επιχορήγηση προς τα Ιδρύματα. Μέχρι και πέρυσι το Κράτος χρηματοδοτούσε με 160.000-170.000 ευρώ ετησίως τις «Άσπρες Πεταλούδες». Φέτος όμως εκτιμάται ότι η μείωση της χρηματοδότησης θα αγγίξει το 50%. Μέχρι στιγμής έχουν σταλεί 21.000 ευρώ, ενώ αναμένονται άλλα 18.000 ευρώ, όταν τα ετήσια έξοδα του Ιδρύματος αγγίζουν τα 800.000 ευρώ.

Από την πλευρά της η υπεύθυνη της Φλόγας για το Νομό Μαγνησίας κ. Ντίνα Τριανταφύλλου υπογράμμισε πως η κρίση έχει οδηγήσει στη μείωση των δωρεών προς τη Φλόγα μέχρι και 50%. Το 2010 καταγράφηκε μείωση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια γύρω στο 30%, ενώ για το 2011 η μείωση λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, ίσως μέχρι και 50%. Την ίδια ώρα, όμως γίνονται ακόμη περισσότερες οι απαιτήσεις από απελπισμένους γονείς που προσπαθούν να σώσουν τα παιδιά τους από τον καρκίνο.

Λόγω της μείωσης των εσόδων, οι διάφορες εργασίες επιχειρείται να υλοποιηθούν μέσα από την εθελοντική προσφορά.

Για παράδειγμα αυτή την περίοδο η Φλόγα Μαγνησίας μεταστεγάστηκε στο πρώην κτίριο του ΠΙΚΠΑ, επί της οδού Χαρισιάδου, όπου πρέπει να γίνουν πολλές παρεμβάσεις, ώστε ο χώρος να γίνει λειτουργικός και ασφαλής. Έτσι ο ελαιοχρωματισμός, η επιδιόρθωση κάποιων ζημιών γίνεται προσπάθεια για να υλοποιηθούν μέσω του εθελοντισμού, δηλαδή από επαγγελματίες που θέλουν να προσφέρουν ανιδιοτελώς στηρίζοντας ένα σύλλογο που είναι «ανάσα» ζωής για πολλούς γονείς παιδιών με καρκίνο.

 

Γηροκομείο

 

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Γηροκομείου Βόλου κ. Γιάννης Ζαβαλιάγκος τόνισε ότι οπωσδήποτε η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει όλα τα ευαγή ιδρύματα. Το 2008 οι δωρεές στο Γηροκομείο Βόλου ανέρχονταν στις 170.000 ευρώ, ενώ το 2010 μειώθηκαν στις 85.000 ευρώ. Στους εννιά μήνες του 2011 οι δωρεές ανέρχονται στα 30.000 ευρώ.

Η μείωση στις δωρεές είναι αισθητή και πλέον το Γηροκομείο προσπαθεί να αντεπεξέλθει στα έξοδά του μέσα από τα ενοίκια, κάποιες πωλήσεις ακινήτων, και βέβαια τις εισφορές των διαμενόντων γερόντων και τα νοσήλια.

«Το Γηροκομείο δεν διαθέτει κρατική επιχορήγηση. Έχουμε ακίνητα που προσπαθούμε να πουλήσουμε. Μάλιστα ένα ακίνητο πουλήσαμε σε καλή τιμή» είπε ο κ. Ζαβαλιάγκος.

Τα έξοδα του Γηροκομείου ανέρχονται περίπου στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο. Φιλοξενούνται 100 ηλικιωμένοι, εκ των οποίων οι 38 νοσηλεύονται στη Μονάδα και δίνουν εισφορά μέσω του ΙΚΑ και του ΟΓΑ. Το πρόβλημα είναι ότι ο ΟΓΑ οφείλει από νοσήλια στο Γηροκομείο 280.000 ευρώ.

Το προσωπικό που μισθοδοτείται από το Γηροκομείο ανέρχεται στα 55 και πλέον άτομα.

Βέβαια και οι πωλήσεις ακινήτων δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφενός λόγω διάταξης του υπουργείου Οικονομικών και πιο συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Εθνικών Κληροδοτημάτων θα πρέπει να μπει τιμή πώλησης πάνω από την αντικειμενική κατά 30%, αφετέρου λόγω των όρων που υπάρχουν σε πορισμένα κληροδοτήματα για να μην πουληθεί το ακίνητο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το