Τοπικά

Το 5% των οφεiλετών κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του για χρέη

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ

Αναμένοντας μια ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο, πολλοί είναι οι Βολιώτες που κινδυνεύουν να χάσουν σπίτια και επιχειρήσεις. Η ρύθμιση, που προβλέπει εξόφληση οφειλών σε 100 δόσεις,  αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή τις επόμενες ημέρες. Οι πλειστηριασμοί όμως δεν έχουν παγώσει και την Τετάρτη, βγαίνουν στο «σφυρί» τα περιουσιακά στοιχεία δεκάδων οφειλετών. Σημειώνεται ότι η Τετάρτη είναι η «ημέρα» των πλειστηριασμών.

 «Μεθαύριο το πινάκιο θα είναι φουλ», σημειώνουν δικαστικοί επιμελητές.

Το μόνο παρήγορο στην υπόθεση, όπως λένε οι ίδιοι είναι ότι οι διαγωνισμοί του δημοσίου είναι άγονοι, καθώς η τιμή εκκίνησης συνδέεται με την αντικειμενική αξία του ακινήτου που πολλές φορές είναι πάνω κι από την εμποροιτιμή του ακινήτου και φυσικά την εποχή της κρίσης δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι.

Δικαστικός επιμελητής στο Βόλο αναφέρει πάντως ότι οι πλειστηριασμοί των κατοικιών των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν είναι σε θέση να πληρώσουν το δάνειό τους στην τράπεζα ή κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους από χρέη στο δημόσιο , είναι λίγοι, προσδιορίζοντας το ποσοστό στο 5%

«Οι περισσότεροι εκμεταλλεύονται την κρίση, και το νόμο για το πάγωμα των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία και δεν πληρώνουν τις οφειλές τους» ανέφερε.

Η ρύθμιση που θα δώσει ένα τέλος στην αγωνία εκατοντάδων οφειλετών  θα περιλαμβάνει 72 ή και 100 μηνιαίες δόσεις εξόφλησης χρεών. Θα ισχύσει για χρέη σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και τον Αύγουστο του 2014, ενώ θα μειωθούν μέχρι και 90% τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις ανάλογα με το χρονικό διάστημα εξόφλησής τους. Με την ένταξη στη ρύθμιση θα αναστέλλονται οι ποινικές διώξεις και οι κατασχέσεις σε εισοδήματα, καθώς και σε κινητή ή ακίνητη περιουσία.

Μέχρι και σήμερα βγαίνοντας ένα ακίνητο στο «σφυρί» η ελάχιστη τιμή του πλειστηριασμού ξεκινά από την αντικειμενική του αξία. Η κρίση έχει καθηλώσει την αγορά ακινήτων, ενώ οι εμπορικές αξίες είναι πολύ χαμηλότερες από τις αντικειμενικές. Άρα κανείς δεν ενδιαφέρεται να αγοράσει από πλειστηριασμό ένα ακίνητο, γνωρίζοντας ότι στην «αγορά» υπάρχουν χαμηλότερες τιμές για ένα αντίστοιχο κτίσμα.

Εφόσον λοιπόν, η διαδικασία κηρυχθεί άγονη για δύο φορές, τότε το δημόσιο ή η τράπεζα που βγάζει το σπίτι σε πλειστηριασμό, μπορεί να ζητήσει από το δικαστήριο να θέσει ελάχιστη τιμή κατά το δοκούν. Ωστόσο, οι ρυθμοί για αυτή τη διαδικασία είναι ιδιαίτερα αργοί.

Η συμφωνία τρόικα – κυβέρνηση θέτει νέο πλαίσιο αρχικά στην τιμή εκκίνησης ενός πλειστηριασμού. Η τιμή θα ξεκινά λοιπόν, στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας και όχι στο 100% που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν και στο τι θα γίνεται αν ο κριθεί ο πλειστηριασμός άγονος, με στόχο να βγαίνουν στο «σφυρί» πιο γρήγορα τα κατασχεθέντα ακίνητα.

Αν λοιπόν ένας πλειστηριασμός κριθεί άγονος, τότε η τιμή εκκίνησης δεν θα καθορίζεται από το δικαστήριο, αλλά αυτομάτως θα μειώνεται από τα 2/3 της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, στο 50%.

Αν και τότε δεν υπάρξει αγοραστής, το δημόσιο ή η τράπεζα που βγάλει το ακίνητο σε πλειστηριασμό, θα μπορεί να στείλει αίτημα στο δικαστήριο για μείωση της τιμής εκκίνησης κάτω από το 50% της αντικειμενικής αξίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το