Τοπικά

5 ευρώ για εξέταση σε Επείγοντα- Εξωτερικά Ιατρεία στο Νοσοκομείο

Αντιδράσεις από τους πολίτες, ενώ το «Αχιλλοπούλειο» άντλησε 17.000 ευρώ σε ένα μήνα

5 ευρώ για εξέταση σε Επείγοντα-

Εξωτερικά Ιατρεία στο Νοσοκομείο

Πέντε και όχι τρία ευρώ, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος, πληρώνουν από χθες όσοι προσέρχονται για εξέταση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και τα Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείο Βόλου στο πλαίσιο απόφασης του υπουργείου Υγείας. Οι πολίτες αντιδρούν με την εξέλιξη αυτή, ενώ το Υπουργείο προσπαθεί να αντλήσει έσοδα. Ήδη το «Αχιλλοπούλειο» άντλησε 17.000 ευρώ από τα εξέταστρα που καταβλήθηκαν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ρεπορτάζ:

Βασιλική Γεωργούδη: Απαράδεκτη η κατάσταση. Διπλοπληρωμένες εξετάσεις για όλους πλην ασφαλισμένων του ΟΓΑ

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

Δύο ευρώ επιπλέον, από τρία σε πέντε, πληρώνουν από χθες ως αμοιβή εξέταστρου οι ασφαλισμένοι στο Επείγοντα και τα Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου Βόλου. Εξαιρούνται από την πληρωμή οι άποροι, οι μετανάστες που ζητούν άσυλο και οι πολιτικοί πρόσφυγες.

Χριστίνα Τζαμάρα: «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ενώ έχουμε κάποια ασφάλεια, είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε. Δημόσιο δεν είναι το Νοσοκομείο;»

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να αυξηθούν τα έσοδα των νοσοκομείων. Στο «Αχιλλοπούλειο» υπάρχουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Ενδεικτικά στο πρώτο επτάμηνο του 2010 τα έσοδα από τα εξέταστρα στα Επείγοντα ήταν 2.600 ευρώ, ενώ μόνο για το Σεπτέμβριο που το σύστημα άρχισε να εφαρμόζεται πιο συστηματικά, τα έσοδα άγγιξαν τα 17.000 ευρώ.

Βέβαια να σημειωθεί πως εκτός από το εξέταστρο οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώνουν και τις παρακλινικές εξετάσεις που υποβάλλονται.

Χθες πολλοί συμπολίτες που μετέβηκαν στο Νοσοκομείο, αιφνιδιάστηκαν από την αύξηση του εξέταστρου. Παράλληλα απορούσαν πότε πληρώνουν τις παρακλινικές εξετάσεις και πότε όχι.

Σύμφωνα με το διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου κ. Αριστείδη Ζαχαρόπουλο, το εξέταστρο το πληρώνουν όλοι οι ασφαλισμένοι ακόμη και οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Στα Εξωτερικά Ιατρεία οι εξετάσεις είναι προγραμματισμένες και τα ραντεβού των ασθενών με τους γιατρούς κλείνονται μέρες πριν. Στα Επείγοντα όμως πότε θα κριθεί ότι ο ασθενής θα πρέπει να πληρώσει το εξέταστρο και τις παρακλινικές εξετάσεις;

Ο κ. Ζαχαρόπουλος είπε πως το ασφαλές κριτήριο σε αυτή την περίπτωση είναι η εισαγωγή. Από τη στιγμή δηλαδή που ο ασθενής θα νοσηλευτεί, τότε έχουμε ένα ασφαλές κριτήριο ότι όντως ήταν επείγον το περιστατικό. Διαφορετικά θα σημαίνει ότι κάποιος πήγε στα Επείγοντα για να κάνει ένα απλό τσεκ-απ, και βέβαια σε αυτή την περίπτωση θα πληρώσει.

Για να περιοριστεί μάλιστα το φαινόμενο να πηγαίνει κάποιος στα Επείγοντα, ουσιαστικά για να κάνει τσεκ-απ, γλιτώνοντας το οικονομικό κόστος, θα λειτουργεί γραμματεία όλες τις ώρες στα Επείγοντα.

Αντιδράσεις

Η κ. Βασιλική Γεωργούδη σχολίασε την αύξηση στα εξέταστρα λέγοντας πως δεν είναι σωστό να πληρώνει ο κόσμος. Εκτός από αυτούς που έχουν ΟΓΑ, οι υπόλοιποι των άλλων Ταμείων πληρώνουν πέντε ευρώ. Αυτό δεν είναι σωστό, γιατί ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Χρήματα δίνουν και οι ασφαλισμένοι που πηγαίνουν στα Κέντρα Υγείας για να γράψουν τα φάρμακά τους. Οι συνταξιούχοι σκέπτονται ακόμη και τα δύο ευρώ. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.

Αλλά και άλλοι πολίτες που βρέθηκαν χθες στο Νοσοκομείο απόρησαν και αντέδρασαν με την αύξηση στα εξέταστρα λέγοντας πως αφού πληρώνουν την εισφορά τους στο Ταμείο για την υγειονομική τους περίθαλψη, για ποιο λόγο θα πρέπει να πληρώνουν και στο Νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας;

Η Χριστίνα Τζαμάρα τόνισε χαρακτηριστικά: Βρέθηκα στα Επείγοντα και πλήρωσα πέντε ευρώ. Βασικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ενώ έχουμε κάποια ασφάλεια, είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε. Δημόσιο δεν είναι το Νοσοκομείο; Εργάζομαι και πληρώνω τις

εισφορές μου στο ΙΚΑ. Γιατί να πληρώνουμε έξτρα;

Ένας άλλος συμπολίτης που είχε υποβληθεί σε ακτινογραφία, μας είπε ότι πλήρωσε στα εξωτερικά ιατρεία δέκα ευρώ, πέντε ευρώ για την επίσκεψη και άλλα πέντε ευρώ για την ακτινογραφία.

Για αρκετούς ασφαλισμένους ακόμη και αυτά τα ποσά είναι μεγάλα. Άλλωστε υπάρχουν και ασθενείς που πληρώνουν πολλές δεκάδες ευρώ λόγω των παρακλινικών εξετάσεων.

Στο Νοσοκομείο Βόλου εδώ και μερικούς μήνες εφαρμόζεται ένας νόμος του 1991 για την πληρωμή των παρακλινικών εξετάσεων. Στόχος είναι η άντληση εσόδων.

Ο κ. Ζαχαρόπουλος υπογράμμισε πως οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ που υποβάλλονται σε παρακλινικές εξετάσεις, δεν πληρώνουν, αλλά το Νοσοκομείο εισπράττει τα ποσά από το Ταμείο. Το ίδιο ισχύει και για τον ΟΠΑΔ. Εξαιρούνται κάποια ταμεία, όπως ο ΟΑΕΕ, Οίκος Ναύτου, τα οποία δεν διαθέτουν κάποιο μηχανισμό είσπραξης. Οι ασφαλισμένοι αυτών των Ταμείων πληρώνουν στο Νοσοκομείο τις παρακλινικές εξετάσεις και μετά λαμβάνουν τα χρήματα από το Ταμείο τους.

Παρόμοια κατάσταση με την πληρωμή των παρακλινικών εξετάσεων ισχύει και για τα Εξωτερικά Ιατρεία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το