Τοπικά

47 χρόνια προσφοράς στις «Άσπρες Πεταλούδες»

Πενήντα άτομα φιλοξενούνται στο Ίδρυμα Ειδικών Παιδιών – Ατόμων Ν. Μαγνησίας «Άσπρες Πεταλούδες», ενώ οι εργαζόμενοι φτάνουν τα 30 άτομα με τα λειτουργικά έξοδα να αγγίζουν τις 50.000 ευρώ τον μήνα, σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Αθανάσιο Μπακαλιάνο, που βρίσκεται στη θέση αυτή για 35 συνεχόμενα χρόνια.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι Βολιώτες βοηθούν όπως μπορούν το Ίδρυμα και δεν υπάρχει παράπονο για αυτό, ενώ πρόκειται για έναν υγιή χώρο, που δεν αντιμετωπίζει άμεσα προβλήματα, με τις ανάγκες όμως να υπάρχουν.

Ο κ. Αθανάσιος Μπακαλιάνος πρόσθεσε ότι είναι μεγάλη η βοήθεια της Εκκλησίας, που προσφέρει καθημερινά το μεσημεριανό φαγητό στους φιλοξενούμενους του Ιδρύματος, ενώ δεν ξέχασε επί της ευκαιρίας να ευχαριστήσει τους κατοίκους της Μαγνησίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής για τη βοήθεια που προσφέρουν.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν ανάγκες στο Ίδρυμα και με σωστή διαχείριση και τη βοήθεια του Θεού τα καταφέρνουμε να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις».

Ιστορία του Ιδρύματος

Το Ίδρυμα Ειδικών Παιδιών – Ατόμων Ν. Μαγνησίας «Άσπρες Πεταλούδες» δημιουργήθηκε από γονείς παιδιών με νοητική υστέρηση και έχει έδρα τον Βόλο. Το 1970 ξεκίνησε από μία πρωτοβουλία των Κοινωνικών Δραστηριοτήτων του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Βοήθεια Ζωής προς το Ειδικό Παιδί – Άτομο», του οποίου είναι και φορέας. Από το 1974 αποτελεί ΝΠΙΔ.

Αξίζει να αναφερθεί πως το Ίδρυμα «Άσπρες Πεταλούδες» είναι το μοναδικό Ίδρυμα στην Ελλάδα που παρέχει τη δυνατότητα της διά βίου περίθαλψης σε άτομα με Βαριά Νοητική Υστέρηση. Ένα όραμα ζωής που εκπληρώθηκε πριν από 24 χρόνια, ύστερα από επίπονη προσπάθεια της τότε Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος, με πρωτοστάτη τον τότε και νυν πρόεδρο του Ιδρύματος, τον κ. Μπακαλιάνο Αθανάσιο, που έχει συμπληρώσει σε αυτή τη θέση σχεδόν 35 χρόνια.

Χάρη στην επιμονή, το θάρρος και την αποφασιστικότητά του, καθώς και τη διαρκή αγωνία του για τη μελλοντική πορεία όλων των παιδιών, αφού αρχικά ο σταθμός δεχόταν άτομα ηλικίας από 3 ετών έως 16 ετών, ξεκίνησε έναν αγώνα σε μια αντίξοη εποχή χρονικά να διεκδικήσει την αλλαγή των ορίων ηλικίας.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε το 1992, τα όρια ηλικίας άλλαξαν και από τότε ο χώρος παρέχει διά βίου περίθαλψη σε άτομα με νοητική υστέρηση οποιασδήποτε ηλικίας. Τα αποτελέσματα της σημαντικής αυτής κατάκτησης του παρελθόντος, σήμερα αποδεικνύονται αδιαμφισβήτητα, αν αναλογιστεί κανείς πως με την παροχή συνεχούς εξειδικευμένης φροντίδας, το προσδόκιμο ζωής των περιθαλπόμενων έχει υπερβεί κατά δεκαετίες.

 Σκοπός και υπηρεσίες

Σκοπός του Ιδρύματος είναι η φροντίδα και περίθαλψη, διά βίου, ατόμων που παρουσιάζουν Βαριά Νοητική Υστέρηση, Σύνδρομο Down, Αυτισμό και άλλες διαταραχές με συνοδές παθήσεις.

Κύριο μέλημα είναι η διαρκής βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και η διεκδίκηση των προϋποθέσεων εκείνων που απαιτούνται για μια ποιοτική και αξιοπρεπή ζωή των ανθρώπων με Βαριά Νοητική Υστέρηση σε περιβάλλον κλειστής περίθαλψης.

Προς την επίτευξη του σκοπού λειτουργούν και παρέχονται καθημερινά υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και θεραπευτικά προγράμματα, όπως: Ιατρική υπηρεσία, κοινωνική υπηρεσία και προγράμματα κοινωνικοποίησης, ψυχολογική υποστήριξη, μονάδα κλειστής νοσηλείας, μονάδα αυξημένης φροντίδας, εργοθεραπεία και αισθητηριακή ολοκλήρωση, φυσικοθεραπεία, ειδική φυσική αγωγή, θεατρικό παιχνίδι, περιβαλλοντική εκπαίδευση και κηπουρική.

Τα θεραπευτικά προγράμματα είναι εξατομικευμένα και στοχεύουν στη μέγιστη αξιοποίηση του δυναμικού του κάθε ατόμου, προκειμένου να κατακτήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό αυτονομίας στην καθημερινότητά τους. Η πρόοδος του κάθε ατόμου αξιολογείται συστηματικά σε καθημερινή βάση με χρήση έγκυρων και αξιόπιστων μεθόδων παρατήρησης και αξιολόγησης από την Επιστημονική Ομάδα του φορέα, η οποία αποτελείται από ιατρό νευρολόγο, ιατρό παθολόγο, κοινωνική λειτουργό, ψυχολόγο, γυμνάστρια ειδικής αγωγής, εργοθεραπεύτρια, φυσικοθεραπεύτρια, εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού.

Στις εγκαταστάσεις λειτουργεί Οικοτροφείο, όπου περιθάλπονται καθ’ όλο το έτος και επί 24ώρου βάσεως, επτά ημέρες την εβδομάδα, 50 άνθρωποι, Βαριά Νοητικά Υστερούντες, τόσο του Νομού, όσο και από τον ευρύτερο ελλαδικό χώρο. Στο εσωτερικό του, παρέχεται, μεταξύ άλλων, το σύνολο των ιατρονοσηλευτικών υπηρεσιών με σκοπό τη νοσηλευτική παρακολούθηση και ιατρική φροντίδα των περιθαλπόμενων.

Ο φορέας πρωτοπορεί στην παροχή εξειδικευμένης φροντίδας που παρέχεται από έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό σε παιδιά και ενήλικες με την εφαρμογή πρωτοποριακών προγραμμάτων.

«Συμμετέχουμε κάθε χρόνο σε επιστημονικά συνέδρια (ιατρικά, νοσηλευτικά, ψυχολόγων κ.α.), όπου παρουσιάζουμε αποτελέσματα των ερευνών μας και ανταλλάσσουμε απόψεις με την επιστημονική κοινότητα. Έχουμε αναπτύξει συνεργασία με διάφορα πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, στο πλαίσιο της εποπτείας της πρακτικής άσκησης φοιτητών, καθώς ο φορέας από το 2013 έχει εισαχθεί επίσημα στο Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ «ΑΤΛΑΣ» ως Φορέας Υποδοχής» σημειώνει ο πρόεδρος κ. Αθανάσιος Μπακαλιάνος.

Ακόμα στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης, το Ίδρυμα έχει αναπτύξει την τελευταία διετία δίκτυο συνεργασίας με φορείς και οργανισμούς του εξωτερικού, όπως η ανθρωπιστική οργάνωση Prosuma της Γαλλίας.

Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης της μαθητικής κοινότητας, το Ίδρυμα συνεργάζεται με τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Ν. Μαγνησίας.

 Πτέρυγα Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Από τον Μάρτιο του 2017 το Ίδρυμα διαθέτει Πρότυπη Μονάδα Πολυαισθητηριακού Περιβάλλοντος, σε μία πλήρως ανακαινισμένη πτέρυγα, έργο που οραματίστηκε η ψυχολόγος του Ιδρύματος κ. Βεργούλια Χρύσα και υλοποιήθηκε χάρη στην πολύτιμη υποστήριξη και ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το Πολυαισθητηριακό Περιβάλλον αποτελείται από δύο θεραπευτικούς χώρους, τον πολυαισθητηριακό χώρο SNOEZELEN και τον πολυαισθητηριακό χώρο SENSORY, οι οποίοι διαθέτουν εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, ώστε να παρέχονται αποτελεσματικά εξειδικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις σε παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν δυσκολίες στην αισθητηριακή επεξεργασία και χρήζουν υποστήριξης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το