Τοπικά

45 ασθενείς εξυπηρετεί καθημερινά το Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Βόλου

Οι ανάγκες των ογκολογικών ασθενών αποτελούν το επίκεντρο του 9ου Πανελλήνιου Συμποσίου Νοσηλευτικής Ογκολογίας που ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες του στον Βόλο υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και σε συνδιοργάνωση με οχτώ Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, όλες τις ογκολογικές κλινικές της χώρας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Για το έργο των νοσηλευτών στην ογκολογική μονάδα του Νοσοκομείου μίλησε η προϊσταμένης της Χρύσα Λάμπρου. Η ογκολογική μονάδα του Νοσοκομείου απαρτίζεται από τρεις ογκολόγους γιατρούς κι έξι νοσηλεύτριες. «Καθημερινά εξυπηρετούμε μεγάλο όγκο ογκολογικών ασθενών, δουλεύουμε με φιλότιμο κι αυταπάρνηση και να κάνουμε το καλύτερο» ανέφερε. Παράλληλα σημείωσε ότι οι νοσηλευτές συμμετέχουν σε προγράμματα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης να ενημερώνονται για τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα με σκοπό να παρέχουν στους ασθενείς υπηρεσίες υγείας και μάλιστα υψηλής ποιότητας.

«Για να φτάσει κάποιος ασθενής στην ογκολογική μονάδα είναι εξακριβωμένο και έχει γίνει διάγνωση» ανέφερε και πρόσθεσε πως τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί πολύ ο αριθμός των ασθενών με αρκετό και το ακόμη πιο λυπηρό είναι ότι μειώνονται οι ηλικίες προς τα κάτω. Ωστόσο το αισιόδοξο, όπως είπε, είναι ότι έχουμε νέες θεραπείες που βασίζονται σε κλινικές μελέτες και μπορούν οι ασθενείς να βρουν τη θεραπεία που τους αρμόζει. «Η ογκολογική μονάδα είναι ημερήσιας νοσηλείας, πενθήμερο μέχρι το μεσημέρι. Οι ανάγκες όμως απαιτούν να μείνουμε και περισσότερο. Έχουμε περίπου 40 με 45 συνεδρίες την ημέρα και την περίοδο της πανδημίας, επειδή ήταν δύσκολες και οι μετακινήσεις, αυξήθηκε η δουλειά καθώς ο ασθενής δεν μπορεί να σταματήσει στη μέση τη θεραπεία του με συγκεκριμένα πρωτόκολλα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τόνισε ακόμη ότι οι ισορροπίες του ογκολογικού ασθενούς είναι εύθραυστες και ανά πάσα στιγμή μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία. Στο Νοσοκομείο του Βόλου δεν υπάρχει ογκολογική κλινική για να καλύψει αυτή την ανάγκη ενώ μεγάλη είναι η ανάγκη και για τη δημιουργία ακτινοθεραπευτικού τμήματος, όπως υπογράμμισε. «Η ολιστική θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει και ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία ενώ απαραίτητη είναι και η ψυχολογική στήριξη μέσα στη θεραπευτική μονάδα για τους ασθενείς» πρόσθεσε.

Aπό την πλευρά της η Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Βόλου Κατερίνα Χαρανά δήλωσε ότι «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να φιλοξενούμε στην πόλη μας το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο . Ο ογκολογικός ασθενής έχει το δικαίωμα της ολιστικής αντιμετώπισης οπότε πρέπει να παρθούν γενναίες αποφάσεις και εκτός του Τμήματος Χημειοθεραπειών να δημιουργηθεί κλινική και ακτινοθεραπευτικό τμήμα στο Νοσοκομείο».

Αναλυτικά ρεπορτάζ στην αυριανή “Θ”

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το