Τοπικά

44 εκ. ευρώ χάνει η αγορά του Βόλου από την απουσία φοιτητών

Η τοπική οικονομία βρίσκεται σε «τεντωμένο σχοινί» από τη δραματική μείωση στη ζήτηση για σίτιση, διασκέδαση και διοργανώσεις εκδηλώσεων, λόγω της απουσίας φοιτητών.
Οι φοιτητές αφήνουν ισχυρό το αποτύπωμά τους σε βασικούς κλάδους της οικονομίας, όπως η εστίαση, καφέ, μπαρ, ταβέρνες, μεταφορές. Στα 44 εκατομμύρια ευρώ των απωλειών, δεν υπολογίζονται τα ενοίκια, αλλά και η κατανάλωση των φοιτητών που σπουδάζουν μεν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αλλά μένουν στις οικογένειές τους στον Βόλο.
Σε έρευνά του ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης είχε εξάγει το συμπέρασμα πως το αποτύπωμα των 10.000 φοιτητών στον Βόλο είναι τον χρόνο 55.000.000 ευρώ με μια μέση μηνιαία δαπάνη 500 ευρώ.
«Σε συνθήκες πανδημίας στον Βόλο εκτιμώ ότι βρίσκεται το 20% των εγγεγραμμένων φοιτητών σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό-ερευνητικό επίπεδο. Συνεπώς, η δαπάνη τους διαμορφώνεται σε 11 εκ. σε ετήσια βάση, πράγμα που σημαίνει ετήσιες απώλειες εισοδήματος τουλάχιστον 44 εκατομμυρίων ευρώ» αναφέρει ο ίδιος.
Προφανώς, πολλοί φοιτητές που εργάζονταν στην εστίαση για να συμπληρώσουν ένα εισόδημα είτε έχουν εγκαταλείψει την πόλη (αν έχουν τόπο μόνιμης κατοικίας εκτός Μαγνησίας), είτε έχουν σταματήσει να εργάζονται λόγω περικοπών προσωπικού σε αυτόν τον κλάδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της εικόνας που επικρατεί είναι ότι στους 257 εισακτέους στο Α’ έτος του Τμήματος Οικονομικών, οι 61 κατάγονται από τη Μαγνησία. Όλοι οι υπόλοιποι δεν έχουν εμφανιστεί στο πανεπιστήμιο.
Τα χαμένα έσοδα της φετινής και της περυσινής χρονιάς δεν μπορούν να αναπληρωθούν από την ώρα που πολλές πανεπιστημιακές λειτουργίες είναι online, η παρακολούθηση μαθημάτων θα γίνεται από απόσταση και αρκετές θέσεις εργασίας έχουν χαθεί εξαιτίας της μείωσης της παρουσίας ενός πολυπληθούς φοιτητικού πληθυσμού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το