Τοπικά

43.000 περισσότεροι Βολιώτες σε 15 χρόνια – Παρουσίαση μελέτης στο Πανεπιστήμιο με ορίζοντα το 2031

Αυξημένος κατά 43.000 κατοίκους αναμένεται να είναι στα επόμενα 15 χρόνια ο πληθυσμός του Βόλου περιλαμβάνοντας τις Δημοτικές Ενότητες Βόλου, Νέας Ιωνίας, Αγριάς, Αισωνίας, Ιωλκού, Πορταριάς, όπως τονίστηκε σε εκδήλωση χθες στο Πανεπιστήμιο.

Ο αρχιτέκτονας, πολεοδόμος από το γραφείο Δοξιάδη ΑΕ κ. Γιάννης Τζοβάρης μίλησε χθες σε φοιτητές του μεταπτυχιακού προγράμματος του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας για θέματα πολεοδομίας και χωροταξίας αναφέροντας το γενικό πολεοδομικό σχέδιο του Βόλου, τη μελέτη του οποίου εκπόνησε το γραφείο Δοξιάδη. Το ΓΠΣ Βόλου βρίσκεται κοντά στην έκδοση του ΦΕΚ και περιλαμβάνει όλες εκείνες τις πολεοδομικές και χωροταξικές παρεμβάσεις που απαιτούνται για να δοθεί μια αναπτυξιακή τροχιά στον Βόλο μέσα στα επόμενα δεκαπέντε χρόνια.
Η μελέτη έγινε με ορίζοντα το 2031 και την κατάσταση με τον πληθυσμό εκείνη την περίοδο. Σύμφωνα με τη μελέτη το 2011 ο πληθυσμός του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος με Βόλο, Νέα Ιωνία, Αγριά, Αισωνία, Ιωλκό και Πορταριά ήταν 131.287 κατοίκους και για το 2031 προβλέπεται να φτάσει τους 175.000.
Ο κ. Τζοβάρης επισήμανε πως η αύξηση θα επέλθει τόσο λόγω φυσικής εξέλιξης, όσο και ελκυστικότητας που θα έχει η περιοχή από τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον τουρισμό, στον δευτερογενή τομέα με τις βιοτεχνίες και τον τριτογενή τομέα, αλλά και τα άλλα έργα που θα γίνουν.
Ειδικότερα ο κ. Τζοβάρης ανέφερε πως μέσα στα επόμενα δεκαπέντε χρόνια προβλέπεται πολύπλευρη οικιστική ανάπτυξη του πολεοδομικού συγκροτήματος τόσο στη Νέα Ιωνία και τον Βόλο, όσο και προς την Αγριά. Μέσα από τη μελέτη καθορίζονται χρήσεις γης, καταγράφηκαν οι αρχαιολογικοί χώροι στο πλαίσιο ενός σχεδιασμού για την ανάδειξη του τουρισμού σε πυλώνα ανάπτυξης της περιοχής μέσα από τον καθορισμό χώρων για ανάπτυξη δραστηριοτήτων αναψυχής σε Παγασές, αλλά και Αγριά.
Επίσης υπάρχει πρόβλεψη για περιοχές Natura προς την πλευρά των Γλαφυρών και άλλες, αλλά και για τις περιοχές εκτός σχεδίου δόμησης.
Αναφορικά με τη Νέα Ιωνία ο κ. Τζοβάρης σημείωσε πως έχει μελετηθεί η δημιουργία μικρών τοπικών πολεοδομικών κέντρων, όπου εκεί θα μπορούσαν να αναπτυχθούν καταστήματα, υπηρεσίες, το εμπόριο, ώστε να αναβαθμιστούν οι γειτονιές. Ακόμη για τον Βόλο εκτός από τον καθορισμό χρήσεων γης, έχει προβλεφθεί ο καθορισμός περιοχών παραγωγικής δραστηριότητας, όπως στην οδό Λαρίσης, με ανάπτυξη βιομηχανιών, υπηρεσιών, αλλά και βιοτεχνιών χαμηλής όχλησης. Μάλιστα για την καλύτερη ποιότητας ζωής των κατοίκων σε αυτές τις ζώνες παραγωγικής δραστηριότητας θα μπορούν να μεταφερθούν βιοτεχνίες που είναι στο πολεοδομικό συγκρότημα με χαμηλή όχληση. Γενικά το ΓΠΣ Βόλου στοχεύει να δώσει αναπτυξιακή τροχιά στην πόλη, αλλά και στη ρύθμιση των διαφόρων ζητημάτων με τις χρήσεις γης.
Ο κ. Τζοβάρης ενημέρωσε τους μεταπτυχιακούς φοιτητές για τα διάφορα πολεοδομικά και χωροταξικά εργαλεία που αξιοποιούν τα μελετητικά και τεχνικά γραφεία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το