Τοπικά

40άρι «χτύπησε» ο υδράργυρος – Καύσωνας διαρκείας στον Βόλο μέχρι το Σάββατο

Στα ύψη βρέθηκε και χθες ο υδράργυρος με τη θερμοκρασία στον Βόλο να κυμαίνεται σε πάνω από 40 βαθμούς κελσίου με την αφόρητη ζέστη να ταλαιπωρεί για ακόμη μια μέρα τους κατοίκους οι οποίοι μετέβησαν στις παραλίες για να δροσιστούν.
Σημειώνεται πως ήταν η τρίτη συνεχή μέρα που η θερμοκρασία στην πόλη ήταν πάνω 40 βαθμούς.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το www.meteo.gr η μέγιστη τιμή θερμοκρασίας ήταν χθες στις 15.15 στους 40,6 βαθμούς κελσίου και η ελάχιστη ήταν στις 7 το πρωί στους 28,7 βαθμούς κελσίου.
Για αύριο και μεθαύριο αναμένεται η μέγιστη τιμή θερμοκρασίας να κυμανθεί στους 39 βαθμούς κελσίου, μια ελαφρά πτώση δηλαδή, το Σάββατο στους 37 βαθμούς και την Κυριακή στους 35 βαθμούς κελσίου.
Στο μεταξύ πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για τέταρτη μέρα αύριο για πολλές περιοχές της χώρας σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Μεταξύ των περιοχών που βρίσκονται στην κατηγορία κινδύνου 4, περιλαμβάνεται και ο νομός Μαγνησίας.

Μέτρα πρόληψης για αντιμετώπιση της πυρκαγιάς
Στο πλαίσιο αυτό, με απόφαση της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη, θα ισχύσουν σήμερα Πέμπτη 5 Αυγούστου τα ίδια ακριβώς μέτρα και αποφάσεις, που είχαν αποφασιστεί από το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας στις 30.6.21.
Τα μέτρα αφορούν στην προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε δάση και περιοχές ειδικής προστασίας του Νομού Μαγνησίας με την επισήμανση ότι θα πρέπει να γίνει αντίστοιχα και από τους Δήμους (βάση νέας εγκυκλίου της ΓΓΠΠ).
Της απαγόρευσης εξαιρούνται τα οχήματα και το προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών και των Ο.Τ.Α που εποπτεύουν την απαγόρευση κυκλοφορίας ή ασχολούνται με τη συντήρηση- καθαρισμό ή λοιπές εργασίες των παραπάνω αναφερόμενων περιοχών καθώς και τα μέλη των εθελοντικών οργανώσεων που αποδεδειγμένα και μετά από σχετική συνεννόηση με την πυροσβεστική υπηρεσία, εκτελούν χρέη επιτήρησης δασικών οικοσυστημάτων κατά την αντιπυρική περίοδο.
Επιπλέον, απαιτείται μεγάλη προσοχή σε τοπικό επίπεδο των αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων, προς αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια οφειλόμενη σε εργασίες στην ύπαιθρο.
Η Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων μπορεί μέσω των Υπηρεσιών της αλλά και μέσω του μητρώου ιδιωτών μηχανημάτων έργου όλο το εικοσιτετράωρο να συνεισφέρει οποιαδήποτε στιγμή κριθεί αναγκαίο, κατόπιν επικοινωνίας με τους αρμόδιους φορείς.

Η περιφέρεια Θεσσαλίας
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας με επιστολή της προς όλους τους Συλλόγους και Συνεταιρισμούς Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Μελισσοκόμων καθώς και προς τους Δήμους εφιστά την προσοχή στην τήρηση όλων των μέτρων που προβλέπονται και ισχύουν λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς. Συγκεκριμένα καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (01/05-31/10/2021) βάσει της Πυροσβεστικής Διάταξης 9/2021 και ιδιαίτερα στις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την περίοδο ισχύει απαγόρευση για: Α) Το κάπνισμα των κυψελών, Β) τη χρήση πυρός σε αγροτικές δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις και οποιασδήποτε δράσης ή ενέργειας μπορεί να προκαλέσει έναρξη πυρκαγιάς από αμέλεια.
Λόγω του αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, με εντολή του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα και επιφυλακή όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας που εμπλέκονται στο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών. Με ανάλογες ενέργειες καλούνται, σύμφωνα με τα νέα έκτακτα μέτρα, να δράσουν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και οι Δήμοι.

Κλιματιζόμενες αίθουσες στον Δήμο βόλου
Κλιματιζόμενες αίθουσες από τον Δήμο Βόλου για την προστασία των πολιτών.
Λόγω της συνεχιζόμενης εκδήλωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων (καύσωνα), με βάση την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και προκειμένου να προστατευθούν οι συμπολίτες μας που στερούνται κλιματισμού στα καταλύματά τους, ο Δήμος Βόλου θα συνεχίσει να λειτουργεί έως και την Παρασκευή, 6 Αυγούστου 2021, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, τις εξής δομές με κλιματιζόμενες αίθουσες: Το ΚΑΠΗ «Θεόφιλος» στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, το Κοινωνικό Κέντρο Αγ. Αναργύρων (Αραχώβης 1 και Μπότσαρη). Σε περίπτωση που το κύμα καύσωνα συνεχιστεί, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση για ενδεχόμενη παράταση των έκτακτων μέτρων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το