Τοπικά

400 «λουκέτα» φέτος στο λιανεμπόριο – Η αγορά του Βόλου περιμένει να ανασάνει τις γιορτές

«Το 2016 έχει για εμάς έναν τίτλο. Βαρβαρότητα. Η απουσία ενός συγκροτημένου σχεδίου ρυθμίσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, με την ύφεση να βαθαίνει και με τον φαύλο κύκλο των χρεών να διαιωνίζεται, το 2016 ήταν σκληρότερο από όλα όσα έχουμε ζήσει στα χρόνια της κρίσης» δηλώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Τσέλιος και τονίζει πως το «έργο» δεν έχει ολοκληρωθεί. Μέσα στο 2016 έκλεισαν στον Βόλο 400 επιχειρήσεις στο λιανεμπόριο, σύμφωνα με τον δραματικό απολογισμό. Η αγορά μετρά 1.000 εμπόρους και οι 8 στους 10 δεν ανταποκρίνονται στις ρυθμίσεις των 100 δόσεων, οι 7 στους δέκα αδυνατούν να πληρώσουν το ασφαλιστικό τους ταμείο και το 50% δεν μπορεί να προμηθευτεί POS γιατί έχουν κατασχεθεί οι λογαριασμοί.

Η αγορά μπήκε σε χριστουγεννιάτικους ρυθμούς… ημερολογιακά και μόνο.
«Βρισκόμαστε σε μια σκληρή δοκιμασία, στην οποία θα συνεχίζουν να υποβάλλονται επιχειρήσεις και νοικοκυριά τους επόμενους μήνες, που είναι οι δυσκολότεροι που βίωσε η χώρα από το ξέσπασμα της κρίσης. Mεγαλώνει η αγωνία σε όλο τον επιχειρηματικό κόσμο για την πορεία της οικονομίας για το 2017. Τα επώδυνα μέτρα λιτότητας του τρίτου κατά σειρά μνημονίου σε συνδυασμό με τα τεράστια εμπόδια που υψώνουν τα capital controls στις εμπορικές συναλλαγές εντείνουν τον προβληματισμό μας για την «επόμενη ημέρα» και φοβόμαστε σοβαρή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος. Αυτά είναι τα θέματα που συζητάμε καθημερινά και λύση δεν βρίσκουμε καμία», σημειώνει ο κ. Τσέλιος.
Ο ίδιος διαπιστώνει πως τώρα που τέλειωσε το «λίπος» των καταναλωτών όλα παίρνουν επικίνδυνη τροχιά και ένας νέος κύκλος λουκέτων είναι προ των πυλών.
Έμποροι στην αγορά σημειώνουν πως βιώνουν τη χειρότερη αρνητική συνθήκη και στέλεχος γνωστής αλυσίδας με είδη τεχνολογίας τονίζει πως η καθίζηση είναι πρωτόγνωρη και η αγορά κινείται μόνο με τις ονομαστικές εορτές περιμένοντας κίνηση τα Χριστούγεννα.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου εκφράζει φόβους για τις αντοχές της αγοράς και προειδοποιεί πως αν δεν αλλάξει άμεσα η κατάσταση, θα υπάρξει νέο κύμα «λουκέτων» από τον Ιανουάριο και εκτίναξη της ανεργίας σε επίπεδα δυσθεώρητα.
«Eάν υποχωρήσουν και άλλο οι πωλήσεις, πράγμα πολύ πιθανό εξαιτίας της αύξησης των φόρων και των περικοπών στα εισοδήματα των νοικοκυριών, τότε είναι βέβαιο ότι θα ληφθούν δραστικά μέτρα καθώς προέχει η επιβίωση», σημειώνει και τονίζει πως δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες.

Χωρίς εμπορεύματα
Η επιδείνωση των συνθηκών στο λιανεμπόριο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα φέρει απολύσεις και περικοπές μισθών για να αντεπεξέλθουν οι επιχειρήσεις. Δεν αποκλείει δε το ενδεχόμενο να εμφανιστούν ελλείψεις στις βιτρίνες των καταστημάτων και γενικότερα στα εμπορεύματα των επιχειρήσεων.
«Eάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, κάποια στιγμή οι προμηθευτές που βρίσκονται στην ίδια θέση με μας θα σταματήσουν να στέλνουν εμπορεύματα ή θα στέλνουν μόνο εάν πληρωθούν τοις μετρητοίς όλο το ποσό, κόβοντας και τις τελευταίες πιστώσεις που εξακολουθούν να δίνουν», κατέληξε.
Το χειρότερο είναι πως πολλοί ακόμη συνεχίζουν να πιστεύουν πως θα επέλθει κάποιου είδους «Σεισάχθεια», αλλά η πραγματικότητα δείχνει πως είναι ανέφικτο να συμφωνηθεί ακόμη και το ελάχιστο, μια συνολική ρύθμιση χρεών «της προκοπής» ώστε να αρχίσει να πληρώνεται ξανά ένα μέρος των οφειλών.
Στο μεταξύ οι υφιστάμενες ρυθμίσεις δεν δείχνουν ικανές να περιορίσουν το πρόβλημα. Από τους περίπου 800 εμπόρους φορολογούμενους με χρέη που εντάχθηκαν στην περιβόητη ρύθμιση των 100 δόσεων, έχουν καταφέρει να αντεπεξέλθουν μέχρι σήμερα ελάχιστοι.
«Ήδη ο δρόμος έχει στρωθεί για να μετατραπούμε σε ένα γιγάντιο κατασχετήριο» κατέληξε ο κ. Τσέλιος.

Ο Σύλλογος Χρυσοχόων και Ωρολογοποιών
Ο Σύλλογος Χρυσοχόων και Ωρολογοποιών Ν. Μαγνησίας λόγω ειδικών συνθηκών που επικρατούν στην αγορά και λόγω της αργίας του Αγ. Νικολάου προτείνει να λειτουργήσουν τα μέλη του τη Δευτέρα το απόγευμα 17:00 – 21:00.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το