Κατηγορίες: Οικονομία

40 ημέρες με ανατροπές σε φορολογικό & ασφαλιστικό

«Κατακλυσμός» ρυθμίσεων σε διάστημα 40 ημερών που θα φέρουν μεγάλες ανατροπές κυρίως στη φορολογία και στο Ασφαλιστικό έρχεται από αύριο και μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, οπότε θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί πάνω από 80 προαπαιτούμενα που προβλέπει το νέο μνημόνιο προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 3 δισ. ευρώ. Μάλιστα η πρώτη λίστα με δεκάδες προαπαιτούμενα θα πρέπει να εφαρμοστεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Για να προλάβει τις προθεσμίες η κυβέρνηση θα πρέπει σχεδόν καθημερινά να προχωρεί σε νομοθετικές παρεμβάσεις και δράσεις, οι οποίες θα επηρεάσουν τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών.

Πέραν της υψηλής ταχύτητας, η άλλη μεγάλη πρόκληση είναι να απαλύνει ή και να απενεργοποιήσει επώδυνες κοινωνικά αλλαγές με αξιόπιστα ισοδύναμα μέτρα, που θα εξασφαλίζουν έσοδα ή εξοικονόμηση πόρων από το χτύπημα της φοροδιαφυγής και την πάταξη της διαφθοράς στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως θα τρέξουν οι αλλαγές στα φοροπρόστιμα και στις ποινές και στη ρύθμιση των 100 δόσεων, καθώς και τα νέα μέτρα για τις αυτόματες κατασχέσεις για τους οφειλέτες του Δημοσίου.

Επίσης μέσα στον Οκτώβριο θα έρθει στη Βουλή το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

•  Ενιαία ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη «κρυφών» εισοδημάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις για τα έτη που είχαν αδήλωτα εισοδήματα και να πληρώσουν τον φόρο με βάση τις κατ’ έτος ισχύουσες φορολογικές κλίμακες, με κατάργηση προστίμων, προσαυξήσεων και απαλλαγή από ποινικές ευθύνες.

Επίσης ανάλογα με το πού θα επιλέξουν να τοποθετήσουν τα χρήματα (π.χ. σε ομόλογα, ακίνητα, προθεσμιακές καταθέσεις) θα έχουν φορολογική έκπτωση.

•  Σύνταξη του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου με πλήρη καταγραφή του οικονομικού προφίλ του κάθε φορολογουμένου, έτσι ώστε να ελέγχεται κατά πόσον αυτό ανταποκρίνεται στα δηλωθέντα εισοδήματα και στις συναλλαγές. Σε περίπτωση απόκρυψης περιουσίας θα επιβάλλονται αυστηρές ποινές και κυρώσεις, που θα φθάνουν μέχρι τη δέσμευση του στοιχείου που δεν δηλώθηκε.

•  Αύξηση του Eιδικού Φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου κίνησης που χρησιμοποιούν οι αγρότες από τα 66 στα 200 ευρώ το χιλιόλιτρο, δηλαδή από τα 0,066 στα 0,200 ευρώ το λίτρο.

Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2016 καταργείται πλήρως η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Επίσης μειώνεται στο 50% το κονδύλι για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης των νοικοκυριών, με περιορισμό του αριθμού των δικαιούχων.

Τα καυτά φορολογικά μέτρα έρχονται τον Νοέμβριο με νομοσχέδιο που θα προβλέπει ανατροπές στις φορολογικές κλίμακες και στους συντελεστές, κατάργηση φοροαπαλλαγών, επιβαρύνσεις στη φορολογία των αγροτών, ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα και αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα από ακίνητα.

Ηδη στο υπουργείο Οικονομικών καταστρώνουν τα σενάρια με τις φορολογικές αλλαγές που θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2016 (φορολογικές δηλώσεις 2017), με σημαντικότερη ότι το αφορολόγητο όριο θα «χτίζεται» μέσα από συναλλαγές που θα γίνονται με πλαστικό χρήμα. Ομως σημαντικές αυξήσεις θα υπάρξουν για εκείνους που εισπράττουν ενοίκια αλλά και για τους αγρότες.

Ειδικότερα προβλέπεται αύξηση φόρου στα ενοίκια στο 15% (από 11% σήμερα) για εισόδημα έως 12.000 ευρώ και στο 35% (από 33%) για εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ.

20% από 13%
Στους αγρότες ο φορολογικός συντελεστής θα αυξηθεί στο 20% από 13% σήμερα, ενώ για τα εισοδήματα του 2017 θα αυξηθεί στο 26%. Επίσης προωθείται η κατάργηση ή ο περιορισμός σειράς φοροαπαλλαγών, όπως είναι οι εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ, στις κληρονομιές, τις γονικές παροχές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων, ενώ θα καταργηθούν αρκετές εξαιρέσεις που απολαμβάνουν οι επιχειρήσεις.

Στο μέτωπο του Ασφαλιστικού τα προαπαιτούμενα φέρνουν δύσκολες αλλαγές και σκληρά μέτρα, πολλά εκ των οποίων η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να παρακάμψει μέσω της νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και της νέας «αρχιτεκτονικής των συντάξεων» που προωθεί για όλους τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις έναντι των δανειστών, θα υπάρξουν μεγαλύτερη διασύνδεση εισφορών – παροχών, υπολογισμός των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες με βάση το πραγματικό εισόδημα, ενοποίηση των κανόνων και των διαδικασιών για τις εισφορές και τις παροχές σε όλα τα Ταμεία, σταδιακή κατάργηση μέσα σε τρία χρόνια όλων των κατ’ εξαίρεση χρηματοδοτήσεων των Ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό και εναρμόνιση των κανόνων για τις εισφορές.

Επίσης κατάργηση από τα τέλη Οκτωβρίου όλων των φόρων υπέρ τρίτων, σταδιακή εναρμόνιση των παροχών του ΟΓΑ με τα υπόλοιπα Ταμεία, επιβολή πέναλτι 10% επιπλέον του 6% που ισχύει για όσους επηρεάζονται από την αύξηση του ορίου ηλικίας στις πρόωρες, εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ ή ισοδύναμα μέτρα, σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019, αρχής γενομένης από το 2016, καθώς και θεσμοθέτηση έως τον Οκτώβριο ισοδύναμων μέτρων με τα οποία θα αντισταθμίζονται οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικές προηγούμενες μνημονιακές περικοπές συντάξεων.

Ταυτόχρονα προβλέπονται μέτρα για την ενοποίηση των Ταμείων σε ενιαία δομή.

Πηγή www.ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Επιτυχία των Ανδρών, έχασαν οι Παίδες της Αργούς

Για την 8η αγωνιστική της Β’ Εθνικής Ανδρών η Αργώ (φωτό) δυσκολεύτηκε απέναντι στην έμπειρη…

14 Φεβρουαρίου 2024

Δυναμική παρουσία του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού

Δυναμικό παρών σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού για την ενίσχυση της προβολής του Ανατολικού Πηλίου ως…

14 Φεβρουαρίου 2024

Άνετη επικράτηση της Αργούς επί του Α.Σ. Γιάννενα στην Α2 Γυναικών

Για την 16η αγωνιστική της Α2 Γυναικών η Αργώ σημείωσε εύκολη νίκη με 3-0 (25-15,…

14 Φεβρουαρίου 2024

Επικίνδυνο

Ένα μεγάλο τετράγωνο κομμάτι της ασφάλτου λείπει στη συμβολή των οδών Φυτόκου και Παρασκευοπούλου στην…

14 Φεβρουαρίου 2024

Πρωταθλήτρια Κεντρικής Ελλάδας στις νεάνιδες η Αργώ

Τον τίτλο της πρωταθλήτριας Κεντρικής Ελλάδος πανηγυρίζει η ομάδα βόλεϊ νεανίδων της Αργούς η οποία…

14 Φεβρουαρίου 2024

Πολυθρόνα

Είναι δερμάτινη, αναπαυτική, σε αρκετά καλή κατάσταση η πολυθρόνα της φωτογραφίας και βρίσκεται στο πεζοδρόμιο,…

14 Φεβρουαρίου 2024