Τοπικά

40 γυναίκες μέσα σε έναν χρόνο στον Ξενώνα Κακοποιημένων του Δήμου Βόλου

Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, η οποία έχει θεσπιστεί ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών μιλά στη «Θ» η ψυχολόγος του Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Βόλου κ.Φιλίτσα Κουλούμπαρδου. Ο ξενώνας μετρά ήδη επτά χρόνια λειτουργίας, αφού ξεκίνησε τη δράση του από τις 24 Σεπτεμβρίου του 2013 και είναι πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο του ΕΚΤ (Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ταμείου) και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ βρίσκεται και κάτω από την προστασία του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Βόλου.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Ελλάδα 42 Συμβουλευτικά Κέντρα και 20 ξενώνες φιλοξενίας, τα οποία βρίσκονται κάτω από την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ). Η δράση και το έργο του ξενώνα είναι πολύ σημαντική, αφού πέρα από τη φιλοξενία και τη διατροφή προσφέρει στις γυναίκες αυτές ασφάλεια και ψυχολογική, κοινωνική, αλλά και εργασιακή στήριξη, ώστε να αποκτήσουν δύναμη και αυτοπεποίθηση.
Επίσης μπορούν οι ίδιες να επιλέξουν σε ποιον ξενώνα θέλουν να φιλοξενηθούν, ακόμη και αν βρίσκεται μακριά από το τόπο κατοικίας τους. Βασικός όμως στόχος του ξενώνα τονίζει η κ. Κουλούμπαρδου «είναι οι γυναίκες να σταθούν στα πόδια τους, να ενδυναμωθούν και να το δουν σαν ένα μεταβατικό στάδιο, ώστε να μπορέσουν έπειτα να ζήσουν μόνες τους και να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις, γι’ αυτό και υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο τριών μηνών στην αρχή και μετά αν η γυναίκα νιώσει δυνατή και έχει ένα κοινωνικό στήριγμα μπορεί να φύγει και πιο νωρίς από τον ξενώνα. Αν όμως δεν υπάρξει στήριξη από κάποιον δικό της άνθρωπο, μπορούμε να δώσουμε και παράταση σ’ αυτό το χρονικό περιθώριο». Ωστόσο η επανένταξή τους στη κοινωνία δεν είναι εύκολη, καθώς υπάρχουν γυναίκες, που πετυχαίνουν και κάνουν μια νέα αρχή στη ζωή τους, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις γυναικών, όπως αναφέρει η κ. Κουλούμπαρδου, που επιστρέφουν πάλι σ΄ αυτό το τοξικό και βίαιο περιβάλλον. Βέβαια οι γυναίκες που απευθύνονται για βοήθεια στον ξενώνα προέρχονται απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα και απ’ όλα τα μορφωτικά επίπεδα, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό τονίζει είναι άνεργες. Βέβαια από την αρχή της λειτουργίας του ξενώνα μέχρι και σήμερα η κ. Κουλούμπαρδου υπογραμμίζει πως υπάρχει μεγάλη αυξητική τάση στα ποσοστά των γυναικών που δέχονται βία ,λέγοντας « Στην αρχή όταν ξεκίνησε ο ξενώνας ήμασταν πολύ χαμηλά στα ποσοστά, όχι γιατί δεν υπήρχαν κακοποιημένες γυναίκες, αλλά γιατί δεν ήξεραν που να απευθυνθούν για βοήθεια. Πλέον όμως κάθε χρόνο υπάρχει αύξηση στα νούμερα , καθώς σήμερα υπάρχουν δομές, γίνονται καμπάνιες, υπάρχει ενημέρωση και η γραμμή SOS. Η δημοσιότητα, που πήρε το όλο θέμα έκανε να παρατηρηθεί αύξηση των στατιστικών.

Οι περισσότερες γυναίκες είναι πλέον ενημερωμένες και ξέρουν που να απευθυνθούν για βοήθεια, γι’ αυτό και έχουν αυξηθεί τα ποσοστά. Σήμερα φιλοξενούνται στον Ξενώνα του Βόλου 20 γυναίκες με τα παιδιά τους από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Βέβαια δεν μπορούν να φιλοξενηθούν τα παιδιά τους αν είναι αγόρια άνω των 12 ετών, διότι βρίσκονται στην εφηβεία και στην ηλικία αυτή υπάρχει έντονη σεξουαλικότητα και στον ξενώνα υπάρχουν πολλές γυναίκες, οπότε δεν θέλουμε να υπάρχουν προβλήματα σεξουαλικής φύσης». Επίσης όσον αφορά στην περίοδο της πρώτης καραντίνας παρατηρήθηκε μεγάλη αυξητική τάση όσον αφορά στις κλήσεις στη γραμμή SOS 15900, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΟΠΙΦ τον Απρίλιο του 2020 παρατηρήθηκε αύξηση περίπου 220% στις κλήσεις για καταγγελίες βίας και σε 142% περίπου αυξήθηκαν οι κλήσεις για ενημέρωση. Η ραγδαία αυτή αύξηση των ποσοστών κλήσεων σύμφωνα με την κ. Κουλούμπαρδου ήταν αναμενόμενη, καθώς το θύμα λόγω του εγκλεισμού έμενε περισσότερες ώρες με τον θύτη, οπότε τα φαινόμενα βίας ήταν πιο συχνά και πιο έντονα.

Επίσης ο ξενώνας του Βόλου βρέθηκε στη Τρίτη σειρά με τις περισσότερες φιλοξενίες γυναικών μέσα σε έναν χρόνο, καθώς από τον προηγούμενο Νοέμβριο μέχρι και σήμερα έχουν φιλοξενηθεί 40 γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους εκ των οποίων οι 9 ήταν πρόσφυγες. Παρ΄ όλο ότι βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και μιλάμε πλέον για την ισότητα των δύο φύλων τα ποσοστά αυτά έρχονται να καταρρίψουν αυτή την άποψη και να αποδείξουν πως υπάρχουν ακόμη στην κοινωνία μας στερεοτυπικές αντιλήψεις σχετικά με τη θέση της γυναίκας. Βέβαια αυτά τα φαινόμενα βίας κατά των γυναικών, όπως τονίζει η κ. Κουλούμπαρδου δεν οφείλονται στα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, καθώς παρατηρούνται και στα υψηλά κοινωνικά στρώματα, όπου δεν υπάρχει το πρόβλημα του οικονομικού παράγοντα, ενώ για την εξάλειψη αυτού του φαινομένου κρίνεται απαραίτητο όπως αναφέρει να ενισχυθούν νέα εκπαιδευτικά προγράμματα στην παιδεία, να αποδίδεται δικαιοσύνη και να τιμωρείται αυστηρά η κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών , ενώ παράλληλα θα πρέπει να γίνονται και δράσεις πολιτιστικού περιεχομένου, ώστε να ενημερωθούν οι γυναίκες και για να αλλάξει αυτή η στερεοτυπική αντίληψη, ότι η γυναίκα είναι κατώτερη.

Ωστόσο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον ξενώνα του Βόλου μέσα από το e-mail: [email protected], καθώς το τηλέφωνο επικοινωνίας του Ξενώνα είναι απόρρητο για λόγους ασφαλείας των φιλοξενούμενων γυναικών και των παιδιών τους ή μπορείτε να καλείτε στη γραμμή SOS 15900, καταγγέλλοντας περιστατικά βίας. Μέσω της γραμμής SOS δίνεται η δυνατότητα στις γυναίκες που είναι θύματα βίας ή και σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άμεσα με έναν φορέα αντιμετώπισης της έμφυλης βίας.

Ρεπορτάζ: ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΚΑΝΑ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το