Ροή

Mε 4 κριτήρια η ρύθμιση επιχειρηματικών δανείων

Στους δυναμικούς κλάδους εστιάζει η πρώτη πλατφόρμα διαχείρισης

Η πρώτη πλατφόρμα για τη διαχείριση προβληματικών δανείων -ύψους 1,2 δισ. ευρώ- μεγάλων επιχειρήσεων είναι πλέον γεγονός, και προέκυψε από τη συμφωνία των συστημικών τραπεζών Alpha και Eurobank με την αμερικανική εταιρεία επενδύσεων KKR. Μάλιστα το αμερικανικό fund θα είναι αυτό που θα καλύπτει και τις ανάγκες σε νέα κεφάλαια των εταιρειών που αναδιαρθρώνονται.
Οι τράπεζες πλέον αναλαμβάνουν ενεργό δράση στη διαχείριση των «κόκκινων» οφειλών με διπλό στόχο, αφενός να προσφέρουν τη δυνατότητα στις βιώσιμες επιχειρήσεις να αναδιαρθρωθούν και να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα και αφετέρου να «ελευθερώσουν» τα χαρτοφυλάκιά τους από τα «βαρίδια» των προβληματικών δανείων, προκειμένου να επιστρέψουν σε περιβάλλον κερδοφορίας αλλά και χρηματοδότησης της οικονομίας. Για τον λόγο αυτό η αγορά είδε θετικά την κίνηση της Alpha με την Eurobank και την KKR για τη δημιουργία της πρώτης εταιρείας διαχείρισης προβληματικών δανείων μεγάλων επιχειρήσεων.
Ανάλογα σχήματα αναμένεται να ανακοινωθούν και από τις άλλες τράπεζες.
Η πρώτη πλατφόρμα διαχείρισης θα βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα της Pillarstone που είναι θυγατρική της KKR. Τα εταιρικά δάνεια που θα μπουν σε τροχιά αναδιάρθρωσης θα αφορούν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός, τα τρόφιμα, οι κατασκευές, οι αλυσίδες λιανικής.
Για την επιλογή τους υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία είναι:
1.H βιωσιμότητα της επιχείρησης.
2.Oι θέσεις εργασίας.
3.Tο εξαγωγικό προφίλ της.
4.Oπως και η θέση που έχει στην αγορά.

«Αν αφήσεις να “σκάσει” μία μεγάλη αλυσίδα λιανικής, που απασχολεί πολλούς εργαζόμενους και έχει μεγάλα ανοίγματα σε τραπεζικό δανεισμό και προμηθευτές, τότε συνακόλουθα θα υπάρξουν “κανόνια” και σε άλλους κλάδους όπως η βιομηχανία τροφίμων», σημειώνει στέλεχος του risk management. Μάλιστα για να υποδηλώσει το πόσο ευαίσθητη είναι η αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων και η τεχνογνωσία που απαιτείται, ανέφερε ότι για παράδειγμα στις ιχθυοκαλλιέργειες το collateral (ενέχυρο) για τον δανεισμό της επιχείρισης είναι ο γόνος του ψαριού, αν όμως ο γόνος δεν φάει ή αν αρρωστήσει τότε δεν υπάρχει και η εγγύηση…
Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι όλα τα προβληματικά δάνεια, ακόμα και αυτά που βρίσκονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών (εξαιρούνται μόνο όσα βρίσκονται σε δικαστική διευθέτηση), μπορούν να ενταχθούν στην εταιρεία προς αναδιάρθρωση, αρκεί η επιχείρηση να κρίνεται ως βιώσιμη και να έχει διάθεση να συνεργαστεί.
Η αναδιάρθρωση των δανείων να μπορεί να περιλαμβάνει ακόμα και «κούρεμα» μέρους της οφειλής, επιμήκυνση της διάρκειας, συμμετοχή της διαχειρίστριας εταιρείας στο management της επιχείρησης και πιστή εφαρμογή του νέου business plan που θα συμφωνηθεί.
Για τους τραπεζίτες η αποτελεσματική διαχείριση και αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων είναι το πλέον κρίσιμο θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουν. Και προτεραιότητά τους είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος να γίνει με τον σωστό τρόπο, διότι μόνο τότε θα απελευθερωθούν κεφάλαια τα οποία σήμερα είναι δεσμευμένα για την απορρόφηση τυχόν ζημιών, ώστε να διοχετευτούν για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και την επανεκκίνηση βιώσιμων επιχειρηματικών μονάδων.
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν μόλις στο 4,5% του συνόλου των δανείων στο τέλος του 2007 και εκτινάχθηκε σήμερα στο 42%. Τα μη «εξυπηρετούμενα ανοίγματα» (δηλαδή όλα τα δάνεια που εμφανίζουν καθυστέρηση από 1 μέρα και πάνω) ήταν στα 103 δισ. στο τέλος του 2015 (με συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων στα 204 δισ., ενώ εκτιμάται ότι πλέον έχουν ξεπεράσει τα 110 δισ.
Συνεργασίες
Η εταιρεία διαχείρισης θα έχει έδρα την Ελλάδα, θα αδειοδοτηθεί από την ΤτΕ και θα λειτουργεί με βάση το ελληνικό δίκαιο. Η πλατφόρμα διαχείρισης θα βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα της Pillarstone που την έχει συστήσει η KKR, προκειμένου να συνεργασθεί με ευρωπαϊκές τράπεζες, με σκοπό τη δημιουργία αξίας από τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων, και με έμφαση στην ανάπτυξη λειτουργικών μοντέλων που θα εξασφαλίζουν οφέλη για όλους τους εταίρους. Να σημειωθεί ότι η KKR, σε συνεργασία με την Pillar­stone, υλοποιεί ήδη ανάλογη πλατφόρμα διαχειρίσεως μη εξυπηρετουμένων δανείων στην Ιταλία, σε συνεργα­σία με τη Uni­credit και την Intesa San­paolo.
103 δισ.€ σε σύνολο χορηγήσεων 204 δισ. υπολογίζονται τα δάνεια που εμφανίζουν καθυστέρηση από μία ημέρα και πάνω

Πηγή www.ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Νίκος Ανδρουλάκης: Η απιστία είναι διαφθορά κ. Καραμανλή, που έχετε το θράσος να το παίζετε και θύμα

«Η απιστία είναι διαφθορά κ. Καραμανλή», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Ανδρουλάκης,…

28 Μαρτίου 2024

Πρόταση δυσπιστίας: Κόντρα στη Βουλή για τη διαδικασία – Αργά το βράδυ η ψηφοφορία

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών ολοκληρώνεται η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση…

28 Μαρτίου 2024

Στην εντατική ο τραγουδιστής Δημήτρης Κόκοτας – Υπέστη έμφραγμα

Στο νοσοκομείο Γεννηματάς, μετά από έμφραγμα που υπέστη, νοσηλεύεται ο τραγουδιστής Δημήτρης Κόκοτας, ο οποίος…

28 Μαρτίου 2024

ΝΔ: Παραιτήθηκαν Παπασταύρου και Μπρατάκος

Την παραίτησή τους υπέβαλαν στον πρωθυπουργό ο Υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο Υφυπουργός παρά…

28 Μαρτίου 2024

Διήμερο δράσεων στον Βόλο για την Ειρήνη

Στο πλαίσιο διήμερων δράσεων ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ν. Μαγνησίας και η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου…

28 Μαρτίου 2024

Σάλος με την εικόνα της αλυσοδεμένης Ιλάρια Σάλις που κατηγορείται για επίθεση σε ακροδεξιούς

Η Ιταλίδα Ιλάρια Σάλις, μεταφέρθηκε και πάλι σε δικαστική αίθουσα της Βουδαπέστης αλυσοδεμένη, ακριβώς όπως…

28 Μαρτίου 2024