Τοπικά

“Ναι” στην εκτροπή του Αχελώου κατά πλειοψηφία

Υπέρ του έργου της εκτροπής του Αχελώου τάχθηκε η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, από την οποία απουσίαζε η μείζονα αντιπολίτευση «Θεσσαλών Συμπολιτεία», η οποία νωρίτερα που ανακοίνωση που εξέδωσε μίλησε για «προσχηματικό διάλογο».
Το θέμα συζητήθηκε και ενόψει του αναπτυξιακού συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα την ερχόμενη εβδομάδα, παρουσία και του πρωθυπουργού της χώρας κ. Αλ. Τσίπρα. Στη χθεσινή συνεδρίαση παρέστη και ο βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ. κ. Χρ. Κέλλας, ενώ από τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης που προσεκλήθησαν ανταποκρίθηκε μόνο ο δήμαρχος Φαρκαδόνας.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός στην τοποθέτησή του τάχθηκε υπέρ της εκτροπής του Αχελώου και απέρριψε τη λογική των μικρών φραγμάτων που προωθεί η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι βρισκόμαστε πολύ πίσω σε επίπεδο μελετών, ενώ θα απαιτηθούν πολλά χρήματα. «Υπάρχει υδάτινο έλλειμμα, δεν έχουμε την πολυτέλεια να ξεχάσουμε τον Αχελώο. Αν δεν τον θέλουν, ας αξιοποιήσουν τουλάχιστον για ηλεκτρικούς λόγους τα υπάρχοντα έργα, όπως αυτό της Μεσοχώρας. Επιπλέον οι Θεσσαλοί αγρότες είναι αδικημένοι, αφού ποτίζουν με στάγδην και δεν επιδοτήθηκαν γι’ αυτό», είπε χαρακτηριστικά.
Για προκατάληψη και εμμονή του υπουργείου Περιβάλλοντος μίλησε ο βουλευτής Χρ. Κέλλας, που κατηγόρησε τους πολέμιους του έργου του Αχελώου για τιμωρητική αντίληψη κατά της Θεσσαλίας. Σημείωσε δε πως χωρίς την εκτροπή η λειψυδρία απειλεί 270.000 στρέμματα στον θεσσαλικό κάμπο.
Μπορεί να βοηθήσουν τα μικρά έργα, αλλά η μη εκτροπή του Αχελώου θα έχει συνέπειες είπε ο δήμαρχος Φαρκαδόνας.
Την ανάγκη σωστής διαχείρισης των νερών επεσήμανε ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Σταμπουλής, σημειώνοντας ότι το «μικρό το υδάτινο έλλειμμα, το οποίο μπορεί να καλυφθεί από τα προγραμματισμένα από την κυβέρνηση έργα. Από την Οικολογική Θεσσαλία ο κ. Νικ. Πουτσιάκας τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει νοικοκύρεμα και όχι σπατάλη του νερού, πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική «δανεισμού» νερού από τη μία περιοχή στην άλλη.
Ναι στο έργο του Αχελώου είπε από τη Λαϊκή Συσπείρωση ο Τ. Τσαπλές, καθώς και οι Ευθ. Καλούτσας, αλλά και η κ. Χρυσοβελώνη. Κατά του Αχελώου τάχθηκε ο Αντ. Αδάμος (Αριστερή Παρέμβαση-ΑΝΤΑΡΣΥΑ).

Η κ. Χρυσοβελώνη στην τοποθέτησή της είπε ότι «μετά από είκοσι έξι χρόνια συνεχών αγώνων για το μεγάλο αυτό έργο και μετά την προσφυγή του Συμβουλίου της Επικρατείας, δημοσιεύτηκε η προδικαστική απόφαση η οποία ανοίγει τον δρόμο και δίνει το πράσινο φως για την υλοποίηση των έργων του Αχελώου. Πλέον γίνεται ξεκάθαρο σε όλους ότι η μεταφορά νερού από μια υδατική λεκάνη σε μια άλλη, είναι συμβατή με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για παρερμηνεία στο θέμα αυτό. Κατά τη γνώμη μου, η ύδρευση και η άρδευση συνιστούν λόγους σημαντικού δημόσιου συμφέροντος οι οποίοι μπορούν, καταρχήν, να δικαιολογήσουν την εκτροπή του ποταμού. Διάφορες παρερμηνείες για την υλοποίηση του πολύπαθου αυτού έργου εμπόδισαν τη μέχρι τώρα υλοποίησή του και στέρησαν από τη Θεσσαλία από κάτι που δικαιούται και που αναμένεται να αλλάξει θετικά τη φυσιογνωμία της και την τύχη των κατοίκων της».

Η Θεσσαλών Συμπολιτεία
Πριν τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η παράταξης «Θεσσαλών Συμπολιτεία γνωστοποιούσε ότι δεν θα συμμετάσχει «σε προσχηματικές διαδικασίες», σημειώνοντας: «Ο κ. Αγοραστός εισάγει προς συζήτηση δύο πολύ σοβαρά θέματα σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας: Πρώτον την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας, δηλαδή το θέμα της ακύρωσης του έργου του Αχελώου και δεύτερον τη συζήτηση, ενόψει του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Θεσσαλίας. Καταρχήν για κανένα από τα δύο θέματα η Περιφερειακή Αρχή δεν καταθέτει εισήγηση με συγκεκριμένες θέσεις, με αποτέλεσμα να μην γνωστοποιεί τόσο στο Συμβούλιο, όσο και στους πολίτες της Θεσσαλίας ποιες είναι, επίσημα και καθαρά, οι απόψεις της στα δύο κεφαλαιώδη αυτά ζητήματα για τον τόπο μας.
Εκ των πραγμάτων λοιπόν η συνεδρίαση είναι απόλυτα προσχηματική, γεγονός που περίτρανα αποδεικνύεται ακόμη και από την ίδια την ημερομηνία διεξαγωγής του Περιφερειακού Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί σε μόλις δύο εργάσιμες ημέρες.
Τώρα θυμήθηκε η Περιφερειακή Αρχή να ζητήσει τις απόψεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και να ακούσει τη φωνή των παρατάξεων και των συμβούλων. Είναι πολύ αργά. Ήδη το σκηνικό του πολυσυζητημένου συνεδρίου έχει στηθεί και οι διεργασίες για τη μη εκτροπή του Αχελώου έχουν δρομολογηθεί».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το