Τοπικά

Με 32 Τμήματα το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ένα Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που θα περιλαμβάνει 32 πανεπιστημιακά τμήματα με 25.000-30.000 φοιτητές που θα είναι το τρίτο μεγαλύτερο ΑΕΙ στη χώρα είναι το σχέδιο της αρμόδιας επιτροπής που συγκροτήθηκε στο πλαίσιο της συγχώνευσης του τοπικού Ακαδημαϊκού Ιδρύματος με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.
Για τον Βόλο προβλέπεται η ίδρυση ακόμη δύο πανεπιστημιακών τμημάτων που θα είναι το Τμήμα Πολιτισμού και Δημιουργικών Βιομηχανιών, καθώς και το Τμήμα Γλωσσών και Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργος Πετράκος τόνισε πως «πρόκειται για μια αρχική πρόταση που δεν ξέρουμε, όμως, αν θα παραμείνει έτσι από το υπουργείο Παιδείας. Το σχέδιο είναι να δημιουργηθεί ένα Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που θα περιλαμβάνει 32 και πλέον τμήματα με 25.000-30.000 φοιτητές που θα είναι και το τρίτο μεγαλύτερο στην Ελλάδα. Για τον Βόλο προβλέπεται η ίδρυση δύο νέων τμημάτων. Το σχέδιο συζητιέται στις γενικές συνελεύσεις των τμημάτων και ακούγονται διάφορες προτάσεις και θέσεις. Θα δούμε, πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην πορεία».
Όσον αφορά στην τύχη των τμημάτων που λειτουργούν στα δύο ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας ο κ. Πετράκος υπογράμμισε πως αυτά τα Τμήματα θα συνεχίσουν να λειτουργούν μέχρι να αποχωρήσουν και οι τελευταίοι απόφοιτοι, χωρίς, όμως να δέχονται νέους φοιτητές.
Η επιτροπή που συστάθηκε προ ολίγων μηνών αποτελείται από εννιά άτομα, τρία μέλη από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τρία το ΤΕΙ Θεσσαλίας και τρία το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει αυτή τη στιγμή 18 Τμήματα και με την νέα πρόταση θα προστεθούν άλλα 14 νέα Τμήματα τα οποία δεν αποκλείεται να λειτουργήσουν από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.

Τα Τμήματα αυτά είναι τα εξής: Τμήμα Πολιτισμού και Δημιουργικών Βιομηχανιών (Βόλος), Τμήμα Γλωσσών και Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας (Βόλος), Τμήμα Χρηματοοικονομικής Λογιστικής και Τραπεζικής (Λάρισα), Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Λάρισα), Τμήμα Γεωργικών και Κτηνοτροφικών Τεχνολογιών (Λάρισα) Τμήμα Δημόσιας Υγείας (Λάρισα), Τμήμα Νοσηλευτικής (Λάρισα), Τμήμα Επιστημών Ενέργειας και Περιβάλλοντος (Λάρισα), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας (Λάρισα), Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων (Καρδίτσα) Τμήμα Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και Βιοοικονομίας (Καρδίτσα)
Τμήμα Φυσικοθεραπείας (Λαμία), Τμήμα Φυσικής (Λαμία), Τμήμα Επιστήμης των Υλικών (Λαμία).
Με το νέο σχεδιασμό ο Βόλος θα έχει δεκατέσσερα τμήματα, η Λάρισα εννιά, η Καρδίτσα τρία, τα Τρίκαλα ένα και η Λαμία πέντε.
Στο μεταξύ διοργανώνεται στο αμφιθέατρο Κορδάτος από Πέμπτη 1 Μαρτίου έως Κυριακή 4 Μαρτίου 2018 η έκτη επιστημονική συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Η εκδήλωση διοργανώνεται από κοινού από το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, τις Υπηρεσίες Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων των Περιφερειών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, καθώς και τις Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που είναι αρμόδιες για τις παραπάνω Περιφέρειες.
Καλούνται να συμμετάσχουν οι οικείες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟA, τα Πανεπιστήμια, τα Ερευνητικά Κέντρα και Ινστιτούτα, οι Ξένες Αρχαιολογικές Σχολές και οι ερευνητές που δραστηριοποιούνται στις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το